Επικαιρότητα

Η «παγίδα» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τις επιχειρήσεις

Η «παγίδα» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τις επιχειρήσεις
Η τακτική των τραπεζών που τσακίζει τους οφειλέτες
Σε «παγίδα» εξελίσσεται για τους δανειολήπτες ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών ενώ ο στρατηγικός του σκοπός ήταν είναι να δώσει στους δανειολήπτες ευκαιρίες αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα Funds, και τους servicers.

Στην πράξη ο Μηχανισμός λειτουργεί σαν «γκιλοτίνα» διότι όποιος ζητήσει βοήθεια εκτός των ευάλωτων βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Πρόσφατα καταγράφονται φαινόμενα τα οποία αλλοιώνουν την αρχική του φιλοσοφία και καθίσταται ο Μηχανισμός Εξόντωσης.

Το BN φέρνει στο «φώς» της δημοσιότητας περιπτώσεις δανειοληπτών με χρέη προς το Δημόσιο που αναζήτησαν χρόνο αποπληρωμής άνω των 24 μηνιαίων δόσεων αλλά οι πιστωτές τους, δηλαδή οι τράπεζες μόλις αντιλήφθηκαν ότι οι πελάτες τους κατέθεσαν αίτηση για να ρυθμίσουν τις οφειλές προς το Δημόσιο... τους «έκλεισαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους αντιμετωπίζουν ως χρεοκοπημένους.

Παράδειγμα επιχειρηματίας με ενήμερα δάνεια προς τις τράπεζες αποφάσισε να ρυθμίσει οφειλές προς την Εφορία συνολικού ύψους 200.000 ευρώ.

Όμως η ρύθμιση των 24 μηνών απαιτούσε το ποσό των 8.333 ευρώ το οποίο ήταν σχεδόν αδύνατον να το εξυπηρετήσει και επέλεξε να κάνει το βήμα προσδοκώντας περισσότερο χρόνο αποπληρωμής για να μειωθεί η μηνιαία δόση.

Η αίτηση έγινε στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών αλλά όταν το πληροφορήθηκαν οι τράπεζες του έκοψαν τις γραμμές ρευστότητας με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να …χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του.

Οι τράπεζες διαπιστώνοντας την αίτηση ρύθμισης θεωρήθηκε casus belli (αιτία πολέμου) όταν στην πράξη η ρύθμιση θα λειτουργούσε θετικά για τον επιχειρηματία διότι θα ήταν σε θέση να πληρώνει στην ώρα του τόσο την εφορία όσο και τις τράπεζες .

Πληθαίνουν τα κρούσματα των τραπεζών που σταματούν τους επιχειρηματίες να ενταχθούν στο Μηχανισμό με χρέη προς το Δημόσιο.

Επιχειρηματίας που γνωστοποίησε στην τράπεζα ότι προτίθεται να καταθέσει αίτηση έλαβε αρνητική απάντηση από την τράπεζα η οποία όμως δεν έμεινε μόνο στην απάντηση αλλά του έκοψε το μπλοκ επιταγών και την γραμμή πίστωσης προς τον επιχειρηματία.

Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των τραπεζών αφού η πρόθεση τους είναι να βελτιώσουν την ικανότητα αποπληρωμής προς το Δημόσιο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν έχει συνειδητοποίηση τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στην πραγματική οικονομία όπως και τους λόγους για τη στάση των τραπεζών απέναντι των πελατών τους με ενήμερα δάνεια.

Πηγή: bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης