Επικαιρότητα

Ευρωεκλογές 2024: Μόλις το 13,1% έχει ψηφίσει μέχρι τις 11:30 - Τα ποσοστά συμμετοχής ανά εκλογική περιφέρεια

Ευρωεκλογές 2024: Μόλις το 13,1% έχει ψηφίσει μέχρι τις 11:30 - Τα ποσοστά συμμετοχής ανά εκλογική περιφέρεια

Μικρή η συμμετοχή - Σοβαρό ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί ο φόβος του μεγάλου ποσοστού αποχής

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των ευρωεκλογών που θα αναδείξουν τους 720 ευρωβουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής.

Σε ρυθμό για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βρίσκεται και η Ελλάδα (21 υποψήφιοι από 31 κόμματα).

Σχετικά με τη συμμετοχή όσων έχουν δικαίωμα ψήφου, το ποσοστό μέχρι τις 11:30 ήταν 13,1% (δηλαδή ψήφισαν 1.260.931 εκλογείς), σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, βάσει των στοιχείων που έδωσαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της αποχής, καθώς στις ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή των πολιτών έφτασε σε 58,7%.

Ήδη, η συμμετοχή κινείται σε χαμηλό ποσοστό (λίγο πριν τις 12:00).


Αναλυτικά στοιχεία για τις ευρωεκλογές

Σήμερα, Κυριακή 9/6, θα ψηφίσουν σε 18.380 εκλογικά τμήματα οι 9.796.330 εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να αναδείξουν τους 21 υποψήφιους από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το 2029.

Από αυτούς, 4.755.686 είναι άνδρες και 5.040.644 γυναίκες, ενώ δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς

Από την ψηφοφορία θα αναδειχθούν τα 21 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, επί συνόλου 720 εδρών.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν στις ευρωεκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007. Επίσης, μπορούν να ψηφίσουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Ο αριθμός τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.

Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, είναι 166.679.

 

Στο 13,1% η συμμετοχή μέχρι τις 11:30 - Αναλυτικά τα ποσοστά συμμετοχής ανά εκλογική περιφέρεια

Στο 13,1% ήταν η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στις ευρωεκλογές μέχρι τις 11:30, δηλαδή ψήφισαν 1.260.931 εκλογείς, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, βάσει των στοιχείων που έδωσαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, «μεταξύ 11:00 και 11:30 οι δικαστικοί αντιπρόσωποι από όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας μετέδωσαν το ποσοστό, τον αριθμό των ψηφισάντων μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Συνολικά μετέδωσε το 88,2% των δικαστικών αντιπροσώπων και η εκτιμούμενη συμμετοχή είναι 1.260.931 εκλογείς, 13,1% επί των εγγεγραμμένων».

 

Αναλυτικά, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είμαστε στο 12,9%, στην Κεντρική Μακεδονία στο 14%, στη Δυτική Μακεδονία στο 10,5%, στην Ήπειρο στο 13,6%, στη Θεσσαλία στο 14,9%, στα Ιόνια Νησιά στο 9,7%, στη Δυτική Ελλάδα 12,9%, στη Στερεά Ελλάδα 14,3%, στην Αττική στο 13,2%, στην Πελοπόννησο στο 11,6%, στο Βόρειο Αιγαίο 11,7%, στο Νότιο Αιγαίο 10,9% και στην Κρήτη στο 13,8%.

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 την ίδια ώρα ήταν στο 16%.

Νωρίτερα, στην πρώτη ενημέρωση  ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως η διαδικασία «εξελίσσεται ομαλά, με όποια μικρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί να έχουν επιλυθεί σε συνεργασία των εκπροσώπων της δικαστικής αρχής και των Δήμων. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 18.380 εκλογικά τμήματα συνολικά σε όλη την Ελλάδα».


Η συμμετοχή με επιστολική ψήφο

Ο κ. Λιβάνιος έδωσε και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο, αναφέροντας ότι 178.809 ψήφισαν με επιστολική ψήφο, εκ των οποίων οι 42.147 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Έφορος Παρακολούθησης της διαδικασίας Επιστολικής ψήφου, αρεοπαγίτης Χρήστος Κατσιγιάννης, εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής επιστολικής επιστολικής ψήφου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, εξήγησε ότι «το απόγευμα χθες, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ψήφων, ενημερώθηκαν οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπροθέσμως, προκειμένου να ασκήσουν από σήμερα (9/6) στις 11 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν.

Όλοι οι υπόλοιποι εκλογείς, οι οποίοι συμμετείχαν και είχαν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο και απέστειλαν και παρελήφθη εμπροθέσμως ο φάκελος τους, αυτοί έχουν ειδική ένδειξη στον εκλογικό κατάλογο και δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».


Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Στις κάλπες για να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές βρέθηκαν σήμερα, Κυριακή 9/6, οι πολιτικοί αρχηγοί , στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.


Tο εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42), άσκησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος τη ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης,
 συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και τον γιο τους Κωνσταντίνο.

Αφού ψήφισε, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε, τόσο ισχυροποιούμε την ίδια μας τη δημοκρατία. Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Τα επόμενα 5 χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή, ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε ως Ελλάδα να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όσα περισσότερα μπορούμε. Από εκεί και πέρα σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται σε αυτή την όμορφη, ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για να προσφέρουν τη δικιά τους ετυμηγορία. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε το βράδυ».

Στην Εκάλη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.


Ο κ. Κασσελάκης, αφού ψήφισε στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης, κάλεσε τους πολίτες να αφιερώσουν 30 λεπτά από τον χρόνο τους ή και λιγότερο για να ψηφίσουν.

Όπως δήλωσε, «σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Έχει μεγάλη επιρροή η Ευρώπη στις ζωές μας και έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Άρα, παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 30 λεπτά από την ημέρα τους ή και λιγότερο να έρθουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε άλλους. Πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας, με τη συμμετοχή σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τον εαυτό του, δήλωσε συγκινημένος για τη μεγάλη εμπιστοσύνη του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε προσωπικό επίπεδο, είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει, είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία. Και αυτό το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου σήμερα δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ».


Στην Κρήτη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού ψήφισε στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, δήλωσε ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ σήμερα να προκύψει σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την υγεία.

Αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί: Να σκεφθούμε ποιες δυνάμεις επέβαλαν λιτότητα. Την επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Σήμερα έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε».


Στη Νέα Ιωνία ψήφισε για τις ευρωεκλογές ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αφού ψήφισε, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «σήμερα όλοι και όλες ψηφίζουμε για να κοντύνουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να ψηλώσουμε το μπόι του λαού μας και των αγώνων του, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, στο μπόι των ονείρων στο μπόι των ανθρώπων».


Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος, αφού ψήφισε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκη, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση. Είναι σημαντική γιατί παλεύουν δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας, που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα, και ο πόλος της ειρήνης, της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι. Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη, δεν θα τον έχουν. Γι αυτό ο λαός, ο ευρωπαϊκός, πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά, να πει ένα "όχι". Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στους λέμε ένα πράγμα: Αν μας εμπιστευτούν, που είμαστε βέβαιοι γι αυτό, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες».


Το εκλογικό της δικαίωμα για τις ευρωεκλογές άσκησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.

Αφού ψήφισε, η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως «πάμε να κάνουμε την αγάπη δύναμη».

Όπως δήλωσε, «όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες μας έδωσαν τεράστια δύναμη. Μας δώσατε δύναμη. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμη και τώρα την ώρα της κάλπης. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε αυτή την πολύ σημαντική μέρα, πάμε να κάνουμε αυτήν τη δύναμη και αυτή την αγάπη που μας δώσατε όλο αυτό τον καιρό, πάμε να την κάνουμε ζωή και στην Ευρωβουλή. Πάμε με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα, πάμε να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ειρήνη. Πάμε να κάνουμε την αγάπη δύναμη. Καλή ψήφο».

 ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης