Επικαιρότητα

Στο 2,3% ο πληθωρισμός της χώρας τον Ιούνιο – Οι υψηλότερες τιμές

Στο 2,3% ο πληθωρισμός της χώρας τον Ιούνιο – Οι υψηλότερες τιμές
Μικρή πτώση στο 2,3% σημείωσε ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Ιούνιο, με τις τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων να ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ σε άλλες περιπτώσεις να καταγράφεται απλώς επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης.

Γενικά, για τον μήνα Ιούνιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% από 2,4% τον Μάιο και από 3,1% τον Απρίλιο.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον προηγούμενο μήνα τα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν αύξηση 1,1% σε σχέση με τον Μάιο έναντι οριακής μείωσης 0,5% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα έναντι του Απριλίου.

Στατιστικά, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές σε υπηρεσίες όπως τα πακέτα διακοπών και τα ξενοδοχεία

Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν στο 2,1%. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν για ακόμα ένα μήνα είχαν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο ενώ στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι το μεταλλικό νερό – αναψυκτικά και χυμοί φρούτων.

Στον αντίποδα, μείωση κατέγραψαν τα νωπά φρούτα, το ψωμί και τα δημητριακά.

Οι υψηλότερες τιμές

Στις τρεις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε ετήσια βάση, είναι το ελαιόλαδο με ποσοστό 54,8%, το μεταλλικό νερό- αναψυκτικά και χυμοί φρούτων 8,1%, τα νωπά ψάρια 7,2%, και κατεψυγμένα λαχανικά 6,5%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση 7,4% σημείωσαν τα νωπά φρούτα και οι πατάτες κατά 5,7%.

Αναφορικά με τις υπηρεσίες, παρατηρείται αύξηση κατά 19,7% στις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο, σε ετήσια βάση, όπως επίσης στα πακέτα διακοπών 12,7% και στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία κατά 12%.

Ως προς την ενέργεια, ο ηλεκτρισμός σημείωσε πτώση 12,2%, σε ετήσια βάση, ενώ άνοδος 13,1% κατεγράφη στην τιμή του φυσικού αερίου.

Συγκριτικά με τον Μάιο, μείωση κατά 4,2% κατέγραψαν οι τιμές στα δημητριακά για πρωινό, 3,6% στο γιαούρτι και 3% στα νωπά λαχανικά. Στον αντίποδα, αύξηση 18% σημείωσαν οι τιμές στα νωπά φρούτα και κατά 6,3% στη σοκολάτα και τα προϊόντα σοκολάτας  6,3%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης