Φυσικό Αέριο

Κομισιόν: Απαγορεύει το φυσικό αέριο στην τηλεθέρμανση

Κομισιόν: Απαγορεύει το φυσικό αέριο στην τηλεθέρμανση
Οι πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας δεν θα μπορούν να τροφοδοτηθούν παρά μόνο με θερμική ενέργεια από ΑΠΕ

Η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου από το 2025, όπως έχει αποφασίσει η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση, ενδέχεται να μην δώσει λύση στο πρόβλημα της παροχής τηλεθέρμανσης στους κατοίκους της περιοχής.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει στο στόχαστρο το σύνολο των ορυκτών καυσίμων, δηλαδή και το φυσικό αέριο, φαίνεται ότι επεκτείνεται στην τηλεθέρμανση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το  προσχέδιο της υπό αναθεώρηση οδηγίας για τις ΑΠΕ που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν τον Ιούλιο, προβλέπει την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για τηλεθέρμανση και  ψύξη.

Η αναθεωρημένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα παρουσιαστεί στις 14 Ιουλίου και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κανονισμών για την  επίτευξη των επικαιροποιημένων κλιματικών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για το 2030.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της οδηγίας τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν περιλαμβάνουν ενίσχυση των ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται στη θέρμανση και την ψύξη, με νέο δεσμευτικό στόχο ετήσιας αύξησης 1,1 εκατοστιαίας μονάδας, αλλά και απαγόρευση ορυκτών καυσίμων στην τηλεθέρμανση και ψύξη.

Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί θα σημάνει την κατάργηση όχι μόνον του λιγνίτη αλλά και του φυσικού αερίου από την τηλεθέρμανση πράγμα που σημαίνει ότι οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα μπορούν να τροφοδοτηθούν παρά μόνο με θερμική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και βεβαίως η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου την καθιστά αυτομάτως ακατάλληλη για την επίλυση του προβλήματος της τηλεθέρμανσης. 

ΑΠΕ: Διπλασιασμός μεριδίου στο ευρωπαϊκό μείγμα

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω της αναθεώρησης της οδηγίας για τις ΑΠΕ η Επιτροπή επιδιώκει να διπλασιαστεί  το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης ως το 2030 , φθάνοντας στο 38-40% από περίπου 20% που είναι σήμερα.

Άλλες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο οδηγίας είναι οι εξής:

. Καθιέρωση σημείου αναφοράς (benchmark) της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιούνται σε κτίρια.

. Αύξηση του στόχου για τη χρήση ΑΠΕ στις μεταφορές, από 14% σε 26%.

. Αύξηση του επιμέρους στόχου για τα προηγμένα βιοκαύσιμα, από 3,5% σε 5,5%, και καθιέρωση ειδικής υποχρέωσης εφοδιασμού  με βιοκαύσιμα στις αερομεταφορές

. Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται σε κάθε θαλάσσια λεκάνη, και ένα ενιαίο σύστημα αδειοδότησης  για τα  διασυνοριακά υπεράκτια αιολικά έργα.

. Καθιέρωση σημείου αναφοράς της ΕΕ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της σήμανσης για πράσινα βιομηχανικά προϊόντα σε ορισμένους τομείς.

. Ενσωμάτωση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις μεταφορές, τη θέρμανση και τη ψύξη.

. Δημιουργία συστήματος πιστοποίησης για ανανεώσιμα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

.Στοχοθετημένη ενίσχυση των κριτηρίων αειφορίας για τη βιοενέργεια, με πιθανή τη θέσπιση  εθνικών ανώτατων ορίων για τη χρήση ξυλείας με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.

Μείωση κατά 55% των αερίων θερμοκηπίου ως το 2030

Η οδηγία που ισχύει σήμερα είχε επικαιροποιηθεί για  τελευταία φορά το 2018 και είχε στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 32% στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ έως το 2030.

Η αναβάθμιση αυτού του στόχου στο 38-40% είναι απόρροια της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το Κλίμα μετά την έγκριση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ του στόχου μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030 και της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Η υιοθέτηση της πρότασης για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 38-40% του ενεργειακού μείγματος σημαίνει περίπου τον διπλασιασμό του μεριδίου τους μέσα σε 9 χρόνια, αφού σήμερα , καλύπτουν περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Με τον νέο ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα, ο οποίος συμφωνήθηκε στα μέσα Απριλίου, ο στόχος της ανθρακικής ουδετερότητας για το 2050 αποκτά, για πρώτη φορά,  νομικά δεσμευτική ισχύ για τις χώρες- μέλη της  ΕΕ.

Εξίσου δεσμευτικός είναι και ο στόχος για τη  μείωση των εκπομπών CO2  κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης