Φυσικό Αέριο

Αυξημένες οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Απρίλιο - Ποιοί πήραν τις μεγαλύτερες ποσότητες

Αυξημένες οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Απρίλιο - Ποιοί πήραν τις μεγαλύτερες ποσότητες
Αυξήσεις και στις τιμές τόσο στη μεσοσταθμική εισαγωγής όσο και στην ημερήσια εξισορρόπησης

Το φυσικό αέριο αγωγού κυριάρχησε στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου τον Απρίλιο και κάλυψε το 63% των εισαγωγών, έναντι 37% του LNG, η τιμή του οποίου ακολουθεί ανοδική πορεία από την αρχή του έτους.

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον μήνα Απρίλιο του 2021 ανήλθαν σε 6 TWh, ήταν αυξημένες κατά 1,7% σε μηνιαία βάση και κατά 47%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους δηλαδή του πρώτου πλήρους μήνα lockdown. Η μέση ημερήσια εισαγωγή φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2021 έφτασε τις 199.351 MWh.

Το φυσικό αέριο εισάγεται πλέον στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της Ελλάδας µέσω τεσσάρων σημείων εισόδου, και συγκεκριμένα το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, τους Κήπους Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τη Νέα Μεσημβρία που είναι το νέο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον αγωγό TAP και η Αγία Τριάδα απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα.

Τα ποσοστά εισαγωγών από τις πύλες εισόδου

Έτσι από τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον Απρίλιο του 2021 που ήταν 6 TWh οι 1,7 TWh ή το 37% εισήχθη μέσω της Αγίας Τριάδας, 2,8 TWh ή το 40% μέσω του Σιδηροκάστρου, 0,5 TWh ή 6% μέσω των Κήπων, ενώ 1,1 TWh ή 17% εισήχθησαν μέσω της Νέας Μεσημβρίας.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν από καταναλωτές τον Απρίλιο του 2021 από τα διάφορα σημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:

  • 868.923 MWh από την μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,
  • 519.249 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
  • 471.362 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΗΡΩΝ ΙΙ στην Βοιωτία,
  • 452.604 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΙΙ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας,
  • 407.321 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και
  • 392.149 MWh από λοιπά σημεία εξόδου.

Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Απρίλιο αυξήθηκε στα 20,4 ευρώ/MWh, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος η ημερήσια Τιμή Αερίου Εξισορρόπησης κατέγραψε αύξηση και διαμορφώθηκε στα 20,4ευρώ/MWh έναντι 17,6 ευρώ/MWh τον Μάρτιο. Η ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης (ΗΤΑΕ) σε μηνιαία βάση υπολογίζεται ως ο μέσος όρος της ημερήσιας τιμής αερίου εξισορρόπησης, όπως ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΔΕΣΦΑ.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης