Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μηδενικές οι εισαγωγές LNG τον Απρίλιο στην Ελλάδα - Η αιτία

Μηδενικές οι εισαγωγές LNG τον Απρίλιο στην Ελλάδα - Η αιτία
Σύμφωνα με στοιχεία του S&P Global Commodity Insights, η Ελλάδα μέχρι πρότινος εισήγαγε μεταξύ 34.000-336.000 μετρικούς τόνους LNG μηνιαίως
Το γεγονός ότι το φτηνό ρωσικό αέριο διακινείται μέσω των αγωγών, έχει οδηγήσει στο μηδέν τις εισαγωγές LNG στην Ελλάδα για τον μήνα Απρίλιο.
 
Όπως μαθαίνουμε, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2019, αποτελώντας μια εξέλιξη που «σκιάζει» τον σχεδιασμό για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο διαμετακόμισης και εξαγωγών LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και καταγράφεται λίγες ημέρες πριν να μπει σε εμπορική λειτουργία ο δεύτερος Τερματικός Σταθμός LNG της χώρας μετά τη Ρεβυθούσα, του FSRU της Αλεξανδρούπολης.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του S&P Global Commodity Insights, η Ελλάδα μέχρι πρότινος εισήγαγε μεταξύ 34.000-336.000 μετρικούς τόνους LNG μηνιαίως, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταγράφονται κατά τη κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης το 2022.
 
Όπως προκύπτει από το ετήσιο πρόγραμμα εκφορτώσεων LNG που δημοσιεύει ο ΔΕΣΦΑ, οι παίκτες στην περιοχή σχεδίαζαν αρχικά να φέρουν τρία φορτία LNG τον μήνα που πέρασε, όμως ο σχεδιασμός αυτός αναθεωρήθηκε. 
 
Πιο συγκεκριμένα, η MYTILINEOS σχεδίαζε να εισαγάγει φορτίο LNG 1 TWh στις 6 Απριλίου, στη συνέχεια σειρά θα έπαιρνε η Kolmar στις 12 Απριλίου με φορτίο 0,5 TWh και θα ακολουθούσε η MET trading στις 22 Απριλίου με άλλο ένα φορτίο 1 ΤWh.  
 
Πλην όμως, από τις αναθεωρήσεις του προγράμματος φάνηκε ότι οι ποσότητες στα πρώτα δυο φορτία περιορίστηκαν στα 0,02 ΤWh έκαστο και στη συνέχεια ακυρώθηκαν, όπως ακυρώθηκε και το τρίτο φορτίο για να φτάσουμε στο «net zero» εισαγωγών LNG τον Απρίλιο. 
 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από την αγορά, οι ακυρώσεις δεν έγιναν χωρίς κόστος για τις εταιρείες-εισαγωγείς.
 
Η τάση φαινόταν από τον Μάρτιο
 
Η «τάση» των ακυρώσεων φορτίων LNG στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκε τώρα, καθώς και τον Μάρτιο εκφορτώθηκαν τελικά δυο φορτία έναντι αρχικού σχεδιασμού για τέσσερα και τον Φεβρουάριο επίσης δυο φορτία έναντι αρχικού σχεδιασμού για πέντε. 
 
Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι εισαγωγές LNG στην Ελλάδα έφτασαν τους 522.000 μετρικούς τόνους, μειωμένες κατά 18% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P.  
 
Για την ίδια περίοδο, τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 εκφορτώθηκαν περίπου 6,93 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 9,51 TWh από 13 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.  
 
Η αιτία 
 
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο μηδενισμός των εισαγωγών LNG για τον Απρίλιο μπορεί να αποδοθεί στη χαμηλή ζήτηση για το καύσιμο τη συγκεκριμένη περίοδο που καλύπτεται από φθηνότερες εισαγωγές αερίου αγωγών. 
 
Το Balkan Gas Hub -το οποίο κυριαρχείται από ρωσικό αέριο- διαπραγματεύεται μεταξύ 21-23 ευρώ/MWh και τα περισσότερα από τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχουν discount 4-5% σε σχέση με τις τιμές στο TTF που κινούνται αυτή τη στιγμή κοντά στα 29 ευρώ/MWh.  
 
Μια άλλη εξήγηση που δίνεται από τους traders για τις μηδέν εισαγωγές LNG τον Απρίλιο είναι οι υψηλότερες spot τιμές για φορτία LNG από άλλες γειτονικές περιοχές, όπως την Ιταλία.
 
Την ίδια στιγμή, game changer θα μπορούσε να είναι και η πρόσφατη «μετατροπή» της Αιγύπτου από χώρα εξαγωγής LNG σε χώρα εισαγωγής, καθώς η πρόσφατη δημοπρασία της κρατικής εταιρείας Egas για εισαγωγή ενός φορτίου LNG τον Απρίλιο «κλείδωσε» τιμή με σημαντικό premium σε σχέση με το TTF.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης