Ενέργεια

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα εκτοξεύσει τη ζήτηση φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα εκτοξεύσει τη ζήτηση φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια

Έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Tudor Pickering Holt

 

 Η άνοδος στη χρήση ενέργειας από data centers τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου το δεύτερο μισό της δεκαετίας, ανέφεραν σε έκθεσή τους την Τρίτη αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Tudor Pickering Holt & Co.
Έως και 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να απαιτηθούν επιπλέον για να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης, ανέφςερε το report.

Ανησυχία για τα ηλεκτρικά συστήματα

Οι εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα ηλεκτρικά συστήματα της χώρας δεν επεκτείνονται αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν στις ταχέως αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της τεχνολογίας, όπως το Generative AI, ωθώντας τις επιχειρήσεις των data centers να παρακάμπτουν μερικές φορές τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να συνάπτουν συμφωνίες απευθείας με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ή να δημιουργούν ίδιες προμήθειες.

Η άνοδος της συνολικής ζήτησης προστέθηκε σε μια σειρά αιτημάτων για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης για σύνδεση στο δίκτυο, τα οποία αυξήθηκαν στα 2.600 gigawatts το 2023 από 2.000 gigawatts το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Lawrence Berkeley National Laboratory.

Στα 4 δολ. οι τιμές

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου άγγιξαν το χαμηλό τριάμισι ετών τον Φεβρουάριο στα 1,61 δολ. ανά mmbtu, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών του χειμώνα, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Οι αναλυτές αναμένουν φορείς εκμετάλλευσης αγωγών όπως η Kinder Morgan, η Williams, και Energy Transfer, να είναι στην καλύτερη θέση για να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου, ενώ οι παραγωγοί αερίου όπως το EQT, και Chesapeake Energy θα ωφεληθούν επίσης.

Η έκθεση εκτιμά την τρέχουσα ζήτηση ισχύος από τα data centers σε 11 γιγαβάτ (GW), η οποία, αναμένεται να αυξηθεί στα 42 GW έως το 2030.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι θα απαιτηθούν περίπου 2,7 bcfd πρόσθετου φυσικού αερίου έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης