Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ πλήρωσε 1,2 δισ για ΑΠΕ, ΝΟΜΕ, Energa και 1,2 δισ για Πτολεμαϊδα 5 και επενδύσεις - Μείωσε κατα 821 εκατ. τα δάνεια

Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ πλήρωσε 1,2 δισ για ΑΠΕ, ΝΟΜΕ, Energa και 1,2 δισ για Πτολεμαϊδα 5 και επενδύσεις  - Μείωσε κατα 821 εκατ. τα δάνεια

Κατά την τριετία 2015-2018 η επιχείρηση πλήρωσε φόρους 1,495 δισ αναφέρει ο πρόεδρος στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΦΣΥΝ

Απολογισμό αλλά και τη νέα στρατηγική αναλύει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης με συνέντευξή του εφ όλης της ύλης στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Για την αναπτυξιακή πλευρά αναφέρει ότι ο κύριος προσανατολισμός θα είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ που θα αποτελέσει την ατμομηχανή της επιχείρησης.

Για την έπτωση 15% στους συνεπείς πελάτες ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει προγράμματα για την καλύτερη στάθμιση και ρύθμιση των οφειλετών όλων των κατηγοριών.

Χαρακτηρίζει αβάσιμα τα δημοσιεύματα περί χρεοκωπίας και τονίζει ότι η εξαγορά της EDS έγινε με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια στα πλαίσα τηα ανάπτυξης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια.

Παραθέτει επίσης μια σειρά από νούμερα για την περίοδο 2015-18 που έχουν μεγάλη σημασία για να γίνει αντιληπτό πόσο η ΔΕΗ συνεισφέρει στην εθνική οικονομία:

- Οι δαπάνες για ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ, ΠΧΕΦΕΛ κλπ) ανήλθαν στην τρειτία στα 574 εκατ ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα.

-  Παράλληλα πλήρωσε 955 εκατ ευρώ για την μέχρι τώρα κατασκευή της Πτολεμαϊδας 5 και 145 εκατ ευρώ για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης.

 - Παράλληλα η ΔΕΗ πλήρωσε 315 εκατ ευρώ για το κόστος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που θεωρητικά θα συνέβαλαν στο άνοιγμα της αγοράς

- Και επίσης 128 εκατ ευρώ για το σκάνδαλο ENERGA - HELLAS POWER ενώ 65 εκατ ευρώ κόστισε η ενεργειακή κρίση του χειμώνα 2016-2017.

Παράλληλα ο δανεισμός μειώθηκε κατά 821 εκατ ευρώ, δηλαδή κατά 20%, ενώ οι ανείσπρακετες οφειλές ανέρχονται σε 2,4 δισ για τα οποία οι αποκοπές συνεχίζονται με παράλληλη προσπάθεια επίτευξης διακανονισμών.

Κατηγορεί τους ιδιώτες παραγωγούς ότι πέτυχαν να ληφθεί απόφαση από την Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για το κλίμα όσον αφορά την λειτουργία των μονάδων της Καρδιάς και του Αμυνταίου.

Σημειώνει επίσης ότι η ΔΕΗ πλήττεται από την αύξηση των τιμών των ρύπων και παράλληλα το χρονοδιάγραμμα πώλησης των λιγνιτικών βρίσκεται εντός των ορίων του.

 

Aντίστοιχες θέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και στην εφημερίδα Documento την Κυριακή 14/10/2018

 

Για πρωτοφανή ορυμαγδό επιθέσεων και αρνητικής δημοσιότητας εναντίον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ, κάνει λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε δήλωσή του στην εφημερίδα Documento, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ανασύρονται, τονίζει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, «επουσιώδεις ή και ανύπαρκτες υποθέσεις του παρελθόντος, με ανυπόστατα στοιχεία, ψεύδη και σαθρά επιχειρήματα και "αναλύσεις", που καταπίπτουν κατά κανόνα στη γένεσή τους"» και προσθέτει:

«Άγγιξαν και ξεπέρασαν τα όρια σοβαρότητας εμπλέκοντας τη ΔΕΗ στη Συμφωνία των Πρεσπών (!) λόγω της εξαγοράς εταιρείας στην ΠΓΔΜ.

Η επωδός είναι πάντα η ίδια: η ΔΕΗ καταρρέει.

Ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να εμπλακώ σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τη ΔΕΗ, και βέβαια τα εκατομμύρια των πελατών της, τους εργαζομένους της, τους μετόχους της, ιδιαίτερα τους μικρομετόχους, οι οποίοι επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται πωλούν τις μετοχές τους όσο - όσο.

Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά είναι ισχυρότατη, και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ακόμη ισχυρότερη με διεθνή παρουσία, ηγέτης στην αγορά της Βαλκανικής.

Τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 με κατάλληλα μέτρα θα ξεπεραστούν.

Οι Ελληνικές Τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αυτές ακριβώς τις ημέρες έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους.

Τα οικονομικά μεγέθη μιλούν μόνα τους.

  • Την 3ετία 2015-2018 η ΔΕΗ δαπάνησε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις που είχαν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Πτολεμαΐδα V)
  • Κατέβαλε 1,2 δισ. ευρώ για την άφρονα πολιτική του παρελθόντος για τις ΑΠΕ, για το άνοιγμα της αγοράς (NOME), για την περιβόητη υπόθεση ENERGA και HELLAS POWER.
  • Μείωσε το δανεισμό της κατά 20% δηλαδή Euro 820 εκατ.
  • Πλήρωσε φόρους στο κράτος 1,495 δισ. ευρώ.
  • Στήριξε και στηρίζει τη μεγάλη Βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή με ειδικά τιμολόγια. Στήριξε και στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες πτωχούς συμπολίτες μας: 580.000 ηλεκτροδοτούνται σήμερα από τη ΔΕΗ, ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Και όλα αυτά, μειώνοντας τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15% και εφαρμόζοντας την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική.

Είναι αυτή εικόνα επιχείρησης που καταρρέει;

Απευθύνω μια ερώτηση προς τις δυνάμεις που επιτίθενται στη ΔΕΗ. Αλήθεια, δεν έχουν, με βάση τις δικές τους θέσεις και πολιτικές σοβαρά θέματα ελέγχου και κριτικής, που θα μας έκαναν όλους καλύτερους, από το να κατασκευάζουν ψευδή γεγονότα και να συκοφαντούν; Τόσο μεγάλη ένδεια ουσιαστικής πολιτικής;

Θεωρούν ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης και της λειτουργίας της ΔΕΗ πράγματα απαραίτητα για την οικονομία και την κοινωνία, όταν αντί της εποικοδομητικής κριτικής και των προτάσεων επιδίδονται σε πόλεμο φθοράς και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα που - δικό τους βέβαια πρόβλημα - τους εκθέτουν;

Όλοι αυτοί που φαντασιώνονται καταστροφές και σκάνδαλα νομίζουν ίσως ότι βλέπουν μέσα από το τζάμι. Στην πραγματικότητα κοιτάζουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους. Αντί λοιπόν να κουνούν το δάχτυλο, ας σκύψουν το κεφάλι, ας αναστοχαστούν. Κάτι καλό θα προκύψει!

Η ΔΕΗ χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και τομές για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις. Εμείς, εργαζόμαστε γι’ αυτό. Όσοι πολεμούν, εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, όσους επικοινωνιακούς μηχανισμούς κι αν επιστρατεύουν, θα μείνουν στο περιθώριο!».

www.worldenergynews.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης