Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί οι ξένοι επενδυτές στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανησυχούν λιγότερο από τους εγχώριους

Γιατί οι ξένοι επενδυτές στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανησυχούν λιγότερο από τους εγχώριους
Στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις ενισχύθηκαν όπως και τα κέρδη προ φόρων ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 800 εκατ. ευρώ περίπου.
Μπορεί η εγχώρια επενδυτική κοινότητα να ανησυχεί για το μέλλον του Ομίλου Ελλάκτωρ, λόγω των δημοσιευμάτων για πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για διαφωνίες μεταξύ των μεγαλομετόχων, για δικαστικές εμπλοκές και άλλα, οι ξένοι επενδυτές από την άλλη, εμφανίζονται αισιόδοξοι και αγοράζουν συστηματικά μετοχές της εισηγμένης κατασκευαστικής, οδηγώντας την σε υψηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr στη μετοχή τοποθετούνται συστηματικά το τελευταίο διάστημα ξένα funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξειδίκευση σε κατασκευαστικές εταιρείες ανά τον κόσμο.
Τα funds τοποθετήθηκαν στο πρόσφατο placement και μάλιστα σημειώνουν πως επειδή αγόρασαν μαζί με τους βασικούς μετόχους τις μετοχές του Γιάννη Τζιβέλη, αυτό αποτελεί για τα funds μήνυμα στήριξης της εταιρείας από τους μεγαλομετόχους.
Αναφορικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μεγαλομετόχων, οι οποίες ανά τακτά διαστήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι προφανώς δεν είναι αυτοκαταστροφικοί και δεν επιθυμούν την διάλυση αλλά την ανάπτυξη της εταιρείας.
Για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές η Ελλάκτωρ είναι μαζί με την Ελλάδα ένα ισχυρό turnaround story.
Η χώρα φαίνεται πως γυρίζει σελίδα και προσδοκούν άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια έργα.
Επίσης πιστεύουν πως τα χειρότερα από το εξωτερικό έχουν περάσει, επομένως λόγω της εκτιμώμενης ανάκαμψης είναι και διατεθειμένοι να αγοράσουν ένα όμιλο με υψηλό δανεισμό.
Η μετοχή το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει μεγάλο όγκο συναλλαγών.
Στις 4 Ιουλίου ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 2 εκατ. τεμάχια και η μετοχή κατέγραψε άνοδο 9%, ενώ στις 3 Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 9% περίπου με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια.
Μετά τις δύο συνεδριάσεις με μεγάλη άνοδο η μετοχή έριξε ρυθμούς και στις 5/7 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,58% με όγκο 620 χιλ. τεμάχια.
Παράλληλα η μετοχή αν και έχει απόδοση σημαντικά ανώτερη από αυτή της αγοράς δεν έχει την απόδοση που έχουν άλλες εταιρείες από τα χαμηλά τους και αυτό είναι για τους συγκεκριμένους ξένους ένα επιπλέον κίνητρο αφού δεν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αγοράσουν τώρα ΓΕΚΤΕΡΝΑ μετά από το μεγάλο ράλι που έχει καταγράψει.
Για το ποιοι θα επιβεβαιωθούν, δηλαδή οι ξένοι επενδυτές ή οι Έλληνες μένει να φανεί στα επόμενα αποτελέσματα.
Εκεί θα δουν όλοι αν τα χειρότερα για το εξωτερικό έχουν περάσει, για το αν η ανάκαμψη του τζίρου θα έχει συνέχεια με ελληνικά έργα και αν όντως θα γίνει turnaround στόρι και θα επιστρέψει στην κερδοφορία.
Υπενθυμίζεται πως η χρήση 2016 έδειξε ενοποιημένες πωλήσεις 1,94 δισ. ευρώ από 1,53 δισ. ευρώ, EBITDA 150,5 εκατ. ευρώ από 154,5 εκατ. ευρώ και ζημιές 121,8 εκατ. ευρώ από 106 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ακουμπούν τα 3 δισ. ευρώ με τις τραπεζικές στα 1,43 δισ. ευρώ.
Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 496 εκατ. ευρώ, άρα ο καθαρός δανεισμός ήταν οριακά χαμηλότερος από 1 δισ. ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις ενισχύθηκαν όπως και τα κέρδη προ φόρων ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 800 εκατ. ευρώ περίπου.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης