Αναλύσεις

HSBC: Η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές, αλλά δεν θα εκδώσει νέο ομόλογο

HSBC: Η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές, αλλά δεν θα εκδώσει νέο ομόλογο
Η εστία της ανησυχίας είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Την Τρίτη 25 Ιουλίου του 2017, η Ελλάδα επέστρεψε στην αγορά για πρώτη φορά από το 2014, πετυχαίνοντας όρους γενναιόδωρους.
Η επιτυχία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί με στενούς οικονομικούς όρους, αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η HSBC, η οποία στην τελευταία 8σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "The return of Greece: It’s not about the money" (Η επιστροφή της Ελλάδας: Δεν είναι θέμα χρημάτων), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Με την πραγματοποίηση μιας πειστικής επίδειξης πρόσβασης στην αγορά, η Ελλάδα δεν πέτυχε εξομάλυνση του προφίλ της ωριμότητας των δανείων της, αλλά άνοιξε το δρόμο για μια βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσής το επόμενο έτος, τηρώντας το ανώτατο όριο του χρέους που επέβαλε το ΔΝΤ.
Οι παρατηρήσεις του Υπουργού Οικονομικών δείχνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά πάλι μία ή δύο φορές πριν από το τέλος της διάσωσης.
Λόγω του περιορισμού του ΔΝΤ, η HSBC θεωρεί ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση θα είναι περισσότερο ως ασκήσεις διαχείρισης ρευστότητας.
Ο δανεισμός με ομόλογο πάνω από 7 έτη καθίσταται δαπανηρός για την Ελλάδα και λιγότερο ελκυστικός για τους επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας.
Το νέο τίμημα έκδοσης ενδέχεται να είναι υψηλό, αλλά οι επενδυτές θα πληρωθούν για να τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο πολιτικής.
Σε αυτό το σημείο, η HSBC θεωρεί ότι μεγάλος κίνδυνος είναι αυτός της πολιτικής, ο οποίος κυριαρχείται από την αβεβαιότητα ως προς τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup.

Ποια είναι η επιτυχία;

Επενδυτές

Από την άποψη του επενδυτή, η τιμή ήταν σχετικά ελκυστική σε σύγκριση με τα υφιστάμενα ομόλογα.
Εκτός από τη νέα έκπτωση έκδοσης, οι όροι της προσφοράς για τη διαγραφή των ομολόγων του 2019 ομολόγων ήταν 25 σεντ πάνω από την αγορά: το ομόλογο διαπραγματεύθηκε στις 102,25 μονάδες βάσης αμέσως πριν από την ανακοίνωση της προσφοράς στις 102,60 μονάδες.
Δεδομένου ότι το ομολογιακό δάνειο ανερχόταν στα 1,7 δισ. ευρώ, η μέση σταθμισμένη τιμή αντιστοιχεί σε απόδοση 4,66%.
Παρόλο που δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε μια τιμή κοντά στο 4%, δεδομένων των κινδύνων που ενέχονται και του κινήτρου του εκδότη να κάνει την πώληση επιτυχημένη, η HSBC σημειώνει ότι το ομόλογο ήδη διαπραγματεύεται με χαμηλότερη απόδοση.
Βραχυπρόθεσμα, βλέπει την εύλογη αξία σε 4,2-4,3%, χωρίς να υποθέτει αρνητική πολιτική ροή ειδήσεων.
Δεδομένου ότι η επίδειξη της πρόσβασης στην αγορά θα πρέπει να επιλύσει μερικές από τις αβεβαιότητες της αγοράς, αυτό θα μπορούσε να καταλύσει περαιτέρω τη διαφορά του τίτλου λήξης του 2019.

Εκδότης

Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να αποφύγει περαιτέρω βοήθεια, μια αξιόπιστη επιστροφή στην αγορά θα είναι λογική λύση.
Έτσι, οι εξελίξεις πριν από το τέλος της διάσωσης το επόμενο έτος είναι ζωτικής σημασίας.
Άλλωστε, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανειστεί πολλά χρήματα.
Το προφίλ ωρίμανσης είναι σχετικά ήπιο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια και οι προοπτικές εξόδου από το 2019 έχει βελτιωθεί περαιτέρω.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Επίσημοι φορείς

Η HSBC αναμένει ότι η επιτυχία αυτής της συμφωνίας θα δώσει κάποια ανακούφιση στους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς μπορεί να σταματήσει την εξάρτηση της Ελλάδας από την επίσημη χρηματοδότηση.
Το γεγονός ότι αυτό επιτεύχθηκε χωρίς τη βοήθεια είτε της ΕΚΤ (μέσω QE) είτε του ESM.
Το Eurogroup έχει δεσμευτεί να στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά, βοηθώντας στη δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, όπως έκανε η Πορτογαλία το 2013-14.
Η πρόσβαση στην αγορά είναι επίσης ένα άλλο δυνητικό εμπόδιο που έχει εγκριθεί για να πληροί τις προϋποθέσεις για το PSPP, το οποίο θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.
Η HSBC όμως υπενθυμίζει ότι η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ, Delia Velculescu έχει δηλώσει ότι η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές εξαρτάται από τη συνεχή εφαρμογή πολιτικής και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Η τελευταία θα ξεκαθαριστεί μόνο στο τέλος της διάσωσης σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της
15 Ιουνίου.

Τι έπεται;

Η HSBC αναμένει ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην αγορά και πάλι, σύμφωνα με το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου.
Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να είναι περισσότερο η διαχείριση της ρευστότητας και η εξυγίανση αντί μιας καθαρής έκδοσης, λόγω του ανώτατου ορίου που έχει επιβάλει το ΔΝΤ για το χρέος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αμφιβάλει για το αν η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει ένα ομόλογο διάρκειας πάνω από 7 έτη.
Και για δύο λόγους: πρώτον, ότι το κόστος δανεισμού γίνεται λιγότερο βιώσιμο για τον εκδότη, δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετούς εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πάνω από 5%, και δεύτερον, ότι η ανανέωση της ζήτησης των επενδυτών για το ελληνικό χρέος μπορεί να μην επιβεβιωθεί.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η νέα έκδοση έκδοσης μπορεί να είναι γενναιόδωρη, αλλά οι επενδυτές πληρώνονται για να αναλάβουν τον κίνδυνο, αυτόν της ρευστότητας, του πιστωτικού κινδύνου και της πολιτικής.
Αν και οι δύο πρώτοι κίνδυνοι μπορεί να καθιστούν διαχειρίσιμοι, ο κίνδυνος πολιτικής είναι η έκθεση της Ελλάδας στις μελλοντικές ενέργειες των επίσημων πιστωτικών φορέων.

Η εστία της ανησυχίας είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό, το ζήτημα των υποθέσεων σχετικά με την ανάπτυξη και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Και αυτό όταν δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους.
Η ελάφρυνση του χρέους που θα αποφασίσει το Eurogroup θα είναι απίθανο να καταστεί σαφέστερη πριν από το τέλος του έτους.
Εάν η πρόταση της Ευρώπης απογοητεύσει, οι επενδυτές μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης