Περιβάλλον

Κοπεγχάγη: Πως κερδίζει τη μάχη με τις εκλύσεις CO2 και βοηθά την οικονομία της

Κοπεγχάγη: Πως κερδίζει τη μάχη με τις εκλύσεις CO2  και βοηθά την οικονομία της
Στόχος των Αρχών είναι η Κοπεγχάγη να γίνει μέχρι το 2025 η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα έχει αδρανοποιήσει τις εκλύσεις διοξειδίου

Έναν πολύ φιλόδοξο στόχο έχουν βάλει οι Αρχές της πόλης της Κοπεγχάγης και αυτό είναι η δραματική μείωση του αποτυπώματος εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνοντας την υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών τους αλλά και αναζωογονώντας την οικονομία. 
   
Στόχος των Αρχών είναι η Κοπεγχάγη να γίνει μέχρι το 2025 η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα έχει αδρανοποιήσει τις εκλύσεις διοξειδίου προστατεύοντας το περιβάλλον αλλά και βελτιώνοντας την οικονομική κατάσταση της πόλης και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Jørgen Abildgaard, ο επικεφαλής των κλιματικών υποθέσεων της πόλης κάθε φορά που η Κοπεγχάγη δαπανά ένα 1$  στο σχέδιο της τότε προκύπτουν άλλα 85$ από ιδιωτικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τις οικονομικές εκτιμήσεις το σχέδιο της πόλης για το κλίμα θα οδηγήσει σε οικονομικό πλεόνασμα σχεδόν ενός δισ. δολλαρίων.
Ο στόχος των μηδενικών εκπομπών θα επιτευχθεί με την μείωσή τους κατά 37% και την αγορά αντισταθμισμάτων για το υπόλοιπο 63%. Ήδη πάντως η πόλη βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς έχει καταφέρει να μειώσει τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% από το 1990 παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 40%.
Μάλιστα αναλογικά οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης έχουν το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από όλη τη Δανία.
Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι οι πολίτες επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης φιλικούς προς το περιβάλλον. Περίπου το 45% των μετακινήσεων στην πόλη γίνονται με ποδήλατο με το 75% αυτών σε ετήσια βάση. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνται με ηλεκτρισμό, βιοκαύσιμα ή υδρογόνο.
Για την θέρμανση που προσφέρεται από τις αρχές ανά περιοχή και δεν είναι ατομική χρησιμοποιούνται απορρίμματα ενώ κατασκευάζεται εργοστάσιο βιομάζας το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020 και το οποίο θα σημαίνει ότι οι εκλύσεις CO2 θα μειωθούν κατά 1.2 εκατ. τόνους.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης