Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιπλέον 7,5 δισ. δολ. σχεδιάζει να αντλήσει η Maersk από την πώληση των υπόλοιπων μονάδων ενέργειας

tags :
Επιπλέον 7,5 δισ. δολ. σχεδιάζει να αντλήσει η Maersk από την πώληση των υπόλοιπων μονάδων ενέργειας
Μετά την συμφωνία με την Total η Maersk  αναζητεί τρόπους για να εκχωρήσει την υπόλοιπη ενεργειακή της δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει επίσης γεωτρήσεις, δεξαμενόπλοια και μονάδες παροχής υπηρεσιών.
Τώρα που η μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει πωληθεί, η A.P. Moller-Maersk A / S σχεδιάζει ξεχωριστές εκχωρήσεις για τα τρία εναπομείναντα κομμάτια του συνδυασμένου ενεργειακού τμήματος, με τις εκτιμήσεις για αυτές τις επιχειρήσεις να ανέρχονται σε 7,5 δισ. δολάρια συνολικά.
Ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης γραμμής μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Total S.A. για συνολικό ποσό 7,45 δισ. δολαρίων, με τα δύο τρίτα του ποσού να καταβάλλονται υπό μορφή μετοχών στη γαλλική εταιρεία.
Η Maersk ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι αναζητούσε τρόπους για να εκχωρήσει όλη την ενεργειακή της δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει επίσης γεωτρήσεις, δεξαμενόπλοια και μονάδες παροχής υπηρεσιών.
"Εξετάζουμε κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις ξεχωριστά", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Soren Skou, στο Bloomberg Television τη Δευτέρα 21/8. "Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να τα συνδυάσουμε και να τα πουλήσουμε σαν ένα".
Σύμφωνα με τον David Kerstens, αναλυτή του Jefferies στο Λονδίνο, τα τρία υπόλοιπα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 7,5 δισ. δολάρια.
Εκτιμά ότι η μονάδα γεώτρησης θα μπορούσε να αντλήσει 4,7 δις. δολάρια, με το τμήμα πετρελαιοφόρων να ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια και η μονάδα παροχής υπηρεσιών σε 1,4 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Kerstens οι μονάδες "αναμένεται να διαχωριστούν μέσω, συγχωνεύσεων ή κοινοπραξιών" πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με το Bloomberg  η Maersk κατέληξε να κερδίζει περισσότερα για τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό, τι οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν.
Στις 14 Ιουνίου, ο Jefferies εκτιμούσε την αξία της Maersk Oil σε περίπου 7,1 δισ. δολάρια.
Η ανακοίνωση της Δευτέρας 21/8 δείχνει ότι η Maersk μπορεί επίσης να είναι έτοιμη να δεχθεί μετοχές ως πληρωμή για τις άλλες ενεργειακές της μονάδες, σύμφωνα με τον Frode Morkedal, διευθύνοντα σύμβουλο της Clarksons Platou Securities AS.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερων τιμών από ό, τι σε ορισμένες προηγούμενες συναλλαγές συμπλήρωσε. Σε ορισμένες πρόσφατες εκποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης δεξαμενοπλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Maersk πραγματοποίησε συμφωνία λίγο πριν ανακάμψει η αγορά, σύμφωνα με τον αναλυτή.
Η Maersk ίδρυσε την ενεργειακή της μονάδα το 1962, όταν ο όμιλος έκλεισε 50ετή σύμβαση για τη διερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στη Δανία. Ξεκίνησε την παραγωγή το 1972 και έκτοτε επεκτάθηκε στη Βόρεια Θάλασσα, τη Νορβηγία, το Καζακστάν και την Αλγερία.

www.worldnenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης