Αναλύσεις

Τσίπρας: Θα δώσουμε και φέτος μέρισμα στους οικονομικά αδύναμους πολίτες

Τσίπρας: Θα δώσουμε και φέτος μέρισμα στους οικονομικά αδύναμους πολίτες
"Όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, όταν αφήνεις κενά αυτά καλύπτονται", είπε ο κ.Τσίπρας στον Γάλλο πρόεδρο, εννοώντας ότι η Κίνα έρχεται να καλύψει τα κενά που άφησαν σε επενδύσεις οι ευρωπαϊκές εταιρείες
Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους είπε ο πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη Τυπου, που παραχώρησε στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.
«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.
Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν από το 2019 οι αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν όσους έχουν επιβαρυνθεί.

Για το ΔΝΤ και χρέος

Μπορούμε να ζήσουμε με ή χωρίς το ΔΝΤ, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες απαιτήσεις που προβάλει το Ταμείο, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.
«Αυτό που δεν μπορούμε είναι να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το ένα πόδι εντός και με το ένα εκτός», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για το χρέος είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη στις 15 Ιουλίου.
Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος πλέον ως λογιστικό πρόβλημα αλλά ως τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τουλάχιστον όσον αφορά το χρέος, «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα».

Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε, απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.
«Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη
Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή τη φορά έχουμε τη δυνατότητα να αντικρούσουμε τις παράλογες απαιτήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας - τουλάχιστον των αξιόπιστων εταίρων μας».

"Περάσαμε τον κάβο"

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Για τις επενδύσεις από την Κίνα

Σχετικά με τις επενδύσεις από την Κίνα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι  είπε στον Μακρόν ότι η Κίνα πράγματι πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.
Ο κ.Τσίπρας τόνισε πως είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι "όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, όταν αφήνεις κενά αυτά καλύπτονται", εννοώντας ότι η Κίνα έρχεται να καλύψει κενά ευρωπαϊκών εταιρειών.
"Η οικονομία μας διψάει για άμεσες επενδύσεις" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Να κερδίσουμε μόνο έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται "μήλο της έριδος" ανέμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές από όλο τον κόσμο.
"Εμείς από την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά θα χάσουμε; Θα γίνει το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε αναφερόμενος στη μεγάλη στρατηγική σημασία της τοποθεσίας της Ελλάδας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.
«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο βορά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας -πέραν δηλαδή των ψηφισμένων μέτρων- άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε-, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγήσει στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Για τον ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση  αποφάσισε εσωτερική αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή μια πιο δίκαιη κατανομή, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σχετικά με τις δυνατότητες μείωσης του φόρου ακινήτων.
Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ περίπου 10% για τους πολίτες.
"Το πού θα κατανείμουμε όμως το δημοσιονομικό χώρο από το 2019 και μετά είναι ένα στοιχείο που θέλει συζήτηση.
Δεν έχουμε καταλήξει αν η ελάφρυνση θα είναι σε αυτόν τον φόρο ή σε άλλους. Κριτήριο θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλοι φόροι είναι πιο άδικοι και πρέπει να μειωθούν" είπε ο κ.Τσίπρας.

Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις

 «Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια. Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος. Αυτή είναι μία διαφορά ιδεολογική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη.
Ζητώντας ταυτοχρόνως όμως και μετ' επιτάσεως, όπως είπε, να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό (χρεώνοντάς της και το «ναυάγιο» στις ως τώρα συνομιλίες).

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Το ζήτημα της διεκδίκησης τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και έχει αναδιατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από τον ΠτΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Πολωνίας για το ίδιο θέμα.
«Νομίζω, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις. Εάν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Αν προχωρήσει σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην πολιτική σημαντική για μας αξία της αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τον Γ. Στουρνάρα

«Ο ρόλος μου δεν είναι να κρίνω τον κ. Στουρνάρα αλλά να συνεργάζομαι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος σχετικά.
Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η νομισματική πολιτικής της ΤτΕ με την πολιτική της κυβέρνησης.
Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε είναι που δεν συμβαίνει το αυτονόητο, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας διακριτικές αιχμές για τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα.

Υπερβολές όσα ακούγονται για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου

Η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στη δικαιοσύνη και δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να παρέμβει, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις των δανειστών για τις διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
«Είναι υπερβολή όσα ακούγονται, περί αιτημάτων εταίρων για παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης.
Το αντίθετο ζητούν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με αυτά πορεύεται.

Αποφασιστικότητα απέναντι στην αδράνεια και τον φόβο της ευθύνης

«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

Για την κεντροαριστερά

Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση.
«Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς.
«Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία.
Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», συνέχισε.
«Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε ο πρωθυπουργός, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία.
 Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά.
Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς.
Θετικό για το πολιτικό σύστημα εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας.
Με τη Δεξιά ή με την Αριστερά.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου

«Το άρθρο μου για τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορούσε την ομοιότητα της πρώτης περιόδου της αλλαγής του 1981 και της αλλαγής του σήμερα.
Τότε ο Παπανδρέου μιλούσε για το κατεστημένο της δεξιάς εμείς μιλάμε για το συστημικό φόβο
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επουλώσει τις πληγές που χάραξε στην Ελλάδα ένα άλλο πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ενόχληση που προκάλεσε το άρθρο τους στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Για το χρέος είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη στις 15 Ιουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.  
Εάν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανένα, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι η κυβέρνηση μας που θα βγάλει τη χώρα από μια κρίση, που άλλοι την έβαλαν, είπε ο κ. Τσίπρας.
Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα το επόμενο διάστημα για να ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας, είπε ο κ. Τσίπρας.
Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, ανέφερε ο πρωθυπουργός.  

Για τους νέους

Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τη νέα γενιά, να μιλήσουμε για την έννοια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των νέων στην εκπαίδευση και την εργασία είπε ο κ.Τσίπρας.
"Ξύνουμε χρήματα από τον πάτο του βαρελιού" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός "για  να δώσουμε χρήματα για την νεανική επιχειρηματικότητα", αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο Equifund.
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα της συζήτησης.
Πρέπει να αρχίσουμε να  οικοδομούμε την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θα στηριθεί στη νέα γενιά.

Για τα δάνεια των κομμάτων

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων.
 «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα;».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Για τον Μακρόν και την πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης

«Η θαρραλέα τοποθέτηση του Προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις» τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας.
Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Για το δημοψήφισμα και τις "ρωγμές" μιας νέας προοπτικής που άνοιξε στην Ευρώπη

Δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατική επιλογή των πολιτών, είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το δημοψήφισμα του 2015, τονίζοντας ότι είναι διέξοδος όταν βρίσκεσαι σε θέση κατά την οποία άλλοι πιέζουν για αποφάσεις.
"Αν δεν είχα προκηρύξει το δημοψήφισμα δεν θα είχαν ανοίξει "ρωγμές" στην Ευρώπη για μια άλλη προοπτική" είπε ο κ.Τσίπρας.
Ερωτηθείς για το ποιες ήταν οι αυταπάτες που έχει πει πως είχε, ο πρωθυπουργός απάντησε ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το α' εξάμηνο του 2015 τα πάντα για να γίνουν οι απόψεις τους πράξη. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης