Αναλύσεις

Έρχονται νέα restructuring και capital plans από τις ελληνικές τράπεζες

Έρχονται νέα restructuring και capital plans από τις ελληνικές τράπεζες
Οι αλλαγές θα είναι ριζικές αλλά αυτό που θα ενδιαφέρει τον μέτοχο θα είναι η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία
«Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσδοκίες για κέρδη και επιδόσεις από τις ελληνικές τράπεζες ανεξαρτήτως αποτελέσματος των stress tests.
Είτε το αποτέλεσμα των stress tests είναι ζημία 5,5 δισεκ. και ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση σε μια τράπεζα ή ζημία 7 δισεκ. και ανάγκη για νέα κεφάλαια σε 2 τράπεζες θα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο κλάδο» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης.
Και συνεχίζει «ως παραδοχή θα πάρω το θετικό σενάριο για τις τράπεζες ότι προκύπτει ζημία μόνο 5,5 με 6 δισεκ. στις τράπεζες με τα stress tests.
Θα χρειαστεί να υποβάλλουν στην ΕΚΤ και την DGCom νέα πλάνα αναδιάρθρωσης restructuring plan και νέα κεφαλαιακά πλάνα capital plan.
Οι αλλαγές θα είναι ριζικές αλλά αυτό που θα ενδιαφέρει τον μέτοχο θα είναι η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, λόγω των αυξημένων προβλέψεων, των IFRs 9 και βεβαίως των TAR αλλά και των νέων ντιρεκτίβων της ΕΚΤ για δημιουργία προβλέψεων στο 100% των νέων NPLs από το 2018 και μετά…καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις επιδόσεις τους σε χαμηλότερα επίπεδα.
Για να τεθεί απλά με αυξήσεις κεφαλαίου οι ιδιώτες μέτοχοι θα χάσουν αλλά και χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου η αδύναμη κερδοφορία δεν θα δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές αντιθέτως θα τις καθηλώσει.
Π.χ. εάν οι μετοχές των τραπεζών σε βάθος μηνών και μετά τα stress tests σε ένα καλό σενάριο επανέλθουν στα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου τότε απλά θα έχουμε επανέλθει στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τράπεζες πριν λίγους μήνες.
Σε ένα αρνητικό σενάριο οι μετοχές θα βυθιστούν πολύ περισσότερο»
Ο κορυφαίος τραπεζίτης ουσιαστικά προειδοποιεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, με ποιο αυστηρούς κανόνες, περισσότερες προβλέψεις και με τις τράπεζες εστιασμένες στην εξυγίανση….οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις θα είναι αδύναμες τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε ακόμη και σε ένα θετικό σενάριο στα stress tests στο τέλος της ημέρας χρηματιστηριακά ο κλάδος δεν θα μπορέσει να προσφέρει αποδόσεις.

 Νέα restructuring και capital plans

Οι ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests θα συντάξουν και καταθέσουν στον SSM και στην DGCom νέα πλάνα αναδιάρθρωσης.
Σε αυτά τα νέα πλάνα είναι 100% βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλες μειώσεις προσωπικού ίσως και 6-7 χιλιάδες εργαζομένους, σε μείωση καταστημάτων και νέος γύρος μείωσης της παρουσίας των τραπεζών στα Βαλκάνια και στο εξωτερικό.
Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι τράπεζες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων θα φύγουν από όλες τις αγορές.
Τα capital plans θα περιλαμβάνουν τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων.
Όσες τράπεζες χρειαστούν άμεσα ανακεφαλαιοποίηση θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο θα μπορούσαμε να δούμε και εκδόσεις ομολόγων και επιθετικότερες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης