Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στους καταναλωτές της χαμηλής τάσης ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ – Καλύπτουν σχεδόν το 90% της δαπάνης

Στους καταναλωτές της χαμηλής τάσης ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ – Καλύπτουν σχεδόν το 90% της δαπάνης
Το 2017 τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν 794,61 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 921 εκατ. ευρώ που αφορά στο ειδικό τέλος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων
Στους οικιακούς καταναλωτές και τους επαγγελματίες πέφτει το βάρος της κάλυψης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων με το οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποτελεί ουσιαστικά τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση των ρύπων μέσω της προώθησης των έργων ΑΠΕ.
Έτσι, η προοπτική μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να εστιαστεί στα τιμολόγια οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, δεδομένου ότι περισσότερο από το 86% των εσόδων του προέρχεται από τα νοικοκυριά, τα καταστήματα και τους γραφειακούς χώρους, μιας και η βιομηχανία δεν μπορεί να αναλάβει επιπλέον κόστη προκειμένου να είναι σε θέση να δημιουργεί προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση πρέπει να αφορά κυρίως τους οικιακούς χρήστες, έτσι ώστε η χρέωση από τα 25,61 ευρώ/Mwh να μειωθεί τουλάχιστον στα 23 ευρώ.  

Στα 794,6 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση στη χαμηλή τάση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώσουν φέτος 437,88 εκατ. ευρώ μέσω της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, η οποία είναι η υψηλότερη συμμετοχή όταν τα συνολικά έσοδα του συγκεκριμένου τέλους υπολογίζονται στα 921 εκατ. ευρώ για το 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη χαμηλή τάση συνεισφέρουν επιπλέον 356,22 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά στη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Έτσι ο λογαριασμός για τη χαμηλή τάση φθάνει συνολικά στα 794,61 εκατ. ευρώ σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΡΑΕ.
Η μέση τάση με κατανάλωση μικρότερη από 13 GWh θα πληρώσει το ποσό των 86,45 ευρώ για το 2017, ενώ με κατανάλωση υψηλότερη των 13 Gwh θα επιβαρυνθεί φέτος με μόλις 4,6 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η υψηλή τάση, δηλαδή η βαριά βιομηχανία, θα καταβάλει το ποσό των 11,62 ευρώ και η μέση τάση για αγροτική χρήση θα καταβάλει συνολικά 3,81 εκατ. ευρώ για τη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ .

Το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών

Για το οικιακούς καταναλωτές τα κόστος διαμορφώνεται στα 24,78 ευρώ ανά Mwh και για τους επαγγελματίες της χαμηλής τάσης στα 27,80 ευρώ ανά Mwh.
Στη μέση τάση για κατανάλωση μικρότερη των 13 Gwh η χρέωση είναι 9,77 ευρώ ανά Mwh, ενώ για υψηλότερη των 13 Gwh  κατανάλωση η χρέωση πέφτει στα 2,49 ευρώ ανά Mwh.
Η υψηλή τάση χρεώνεται με 2,41 ευρώ  ανά Mwh και οι αγρότες με 9,72 ευρώ ανά Mwh.
Τέλος να σημειωθεί ότι η μέση χρέωση στη χαμηλή τάση και συγκεκριμένα στα νοικοκυριά ήταν 26,16 ανά Mwh το 2015 ευρώ, ανέβηκε στα 26,44 ευρώ το 2016 και φέτος μειώθηκε στα 25,61 ευρώ ανά Mwh.
Η μέση χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για το σύνολο των καταναλωτών διαμορφώνεται στα 17,91 ευρώ ανά Mwh για το 2017.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης