Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Παγκόσμιος «σεισμός» από τα Paradise Papers - Πάνω από 130 Έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί στις λίστες

Παγκόσμιος «σεισμός» από τα Paradise Papers - Πάνω από 130 Έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί στις λίστες
Στα 13,5 εκατ. έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και έχουν προκαλέσει «σεισμό» παγκοσμίως περιλαμβάνονται και Έλληνες
Τρανταχτά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, επιχειρηματιών και πολιτικών περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, τα έγγραφα που αποκαλύπτουν στοιχεία  για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις.
Στα 13,5 εκατ. έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και έχουν προκαλέσει «σεισμό» παγκοσμίως, καθώς εμπλέκονται σημαντικά ονόματα, περιλαμβάνονται και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.
Επίσης εντοπίζονται offshore  εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.
Συνολικά, πρόκειται για 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα.
Στα έγγραφα εντοπίζονται άτομα που συνδέονται με offshore εταιρείες, στις περιοχές, Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.
Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης εν ενεργεία βρίσκεται στους καταλόγους των Paradise Papers, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr.
Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία παρανομία ή φοροδιαφυγή ή παρατυπία ή οτιδήποτε μεμπτό.

Στο Ecofin της 7ης Νοεμβρίου οι αποκαλύψεις των Paradise Papers - Κατάρτιση καταλόγου με offshore

Την κατάρτιση ενός καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παράδεισους, θα συζητήσουν την Τρίτη 7/11 οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ecofin, ανακοίνωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers.
Η απόφαση να περιληφθεί το θέμα στη μηνιαία ατζέντα των υπουργών ελήφθη μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των Paradise Papers από πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν εδώ και μήνες να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάρτιση ενός καταλόγου ως το τέλος του έτους με τις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ωστόσο δεν αναμένεται κάποια επίσημη απόφαση αύριο.
Μετά τις προηγούμενες αποκαλύψεις μέσω των Panama Papers και των Luxemburg Leaks, η ΕΕ συζήτησε διάφορα μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής, περιλαμβανομένης της κατάρτισης ενός καταλόγου με τους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος έχει στόχο να αποτρέψει τη μεταφορά των κερδών που γίνονται στην ΕΕ σε άλλες χώρες με μικρή ή καθόλου φορολογία, όπως ο Παναμάς ή οι Βερμούδες.
Προς το παρόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τον δικό της κατάλογο με τις οντότητες που θεωρείται ότι συνεργάζονται λιγότερο σε φορολογικά θέματα, όμως η ύπαρξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας θεωρείται ότι θα έχει πιο βαρύνουσα σημασία. Εξάλλου θα μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις στις οντότητες που θα περιλαμβάνονται σε αυτή, σε περίπτωση που αρνούνται να συνεργαστούν.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι κυρώσεις που συζητούνται, αλλά θεωρείται πιθανό ότι πρόσωπα και εταιρείες θα αποφεύγουν να τοποθετούν χρήματα στις οντότητες αυτές, απλώς και μόνο επειδή περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Βερολίνο: Τα Paradise Papers βοηθούν να κλιμακωθεί η πίεση στους φορολογικούς παραδείσους

Η Γερμανία χαιρετίζει τις αποκαλύψεις των εγγράφων που διέρρευσαν για τις υπεράκτιες επενδύσεις ως σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Για τη γερμανική κυβέρνηση, θα ήθελα να πω ότι αυτή η δημοσιοποίηση και η δουλειά που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης είναι καλοδεχούμενη διότι ρίχνει φως στη δομή, τους παράγοντες και όσους έχουν ευνοηθεί από τους παράλληλους φορολογικούς κόσμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Stephen Seibert.
«Στηρίζουν αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, δηλαδή τη διαδικασία διαφάνειας σε διεθνές επίπεδο, και δημιουργούν πίεση σε αυτές τις χώρες που μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα βοηθούσε τις γερμανικές φορολογικές Αρχές εάν τα έγγραφα αυτά, γνωστά ως Paradise Papers, βρίσκονταν στη διάθεσή τους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι και η αστυνομία θα ήθελε να εξετάσει τα έγγραφα.

Παγκόσμιος «σεισμός» από τις αποκαλύψεις

Περί τα 8 τρισ. ευρώ βρίσκονται κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως προκύπτει από τα Paradise Papers.
Η νομική εταιρία Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις, με ετήσια έσοδα 100 εκατ. δολάρια 470 εργαζόμενους, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.
Η Appleby ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων.
Εκεί, η επιχείρηση εδρεύει σήμερα σε ένα απλό κτίριο, αλλά ο κατάλογος των πελατών είναι εντυπωσιακός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
Σήμερα η Appleby βρίσκεται στο επίκεντρο των Paradise Papers - της διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των κρυμμένων δισεκατομμυρίων.
Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκαλύπτονται:
- Εκτενείς συναλλαγές από μέλη της κυβέρνησης του Donald Trump και δωρητών με υπεράκτια εταιρεία, η οποία ανήκει στον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
  Να σημειωθεί ότι, βάσει των εγγράφων αποκαλύπτεται πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross φαίνεται να έχει μερίδιο σε ρωσική επιχείρηση στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει  επιβάλλει κυρώσεις.
- Κατοχή off shore εταιρείας από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας στα νησιά Cayman με εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες
 -Επιθετική φοροαποφυγή από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike και η Apple.
- Το μυστικό δάνειο που χρησιμοποίησε η πολυεθνική εταιρεία Glencore που εδρεύει στο Λονδίνο στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει επικερδή μεταλλευτικά δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
-Οι σύνθετες υπεράκτιες διαδρομές που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν μερίδια σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Άρσεναλ και του Έβερτον.
Συνολικά αποκαλύπτονται υπεράκτια συμφέροντα και δραστηριότητες από περισσότερους από 120 πολιτικούς και παγκόσμιους ηγέτες.
Αποκαλύπτονται οι φορολογικοί παράδεισοι πολυεθνικών εταιρειών σε Αφρική, Ασία, Μαυρίκιο και Σιγκαπούρη.
Επίσης παρέχονται σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών αεροσκαφών και σκαφών αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων διάσημων αθλητών, χρησιμοποίησαν τις δομές αποφυγής φορολογίας του Isle of Man.
Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα.
Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schroeder αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank.

Η σχέση του Wilbur Ross με τους Ρώσους ολιγάρχες και η εμπλοκή της Τρ. Κύπρου

Πολλοί αναλυτές συνδέουν την ανάμειξη του Ross στη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μέχρι το 2013 ήταν αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο πλούσιων Ρώσων, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Ο Wilbur Ross, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Εμπορίου διατήρησε τις επενδύσεις του σε ναυτιλιακή εταιρία που ελέγχει, και η οποία έχει σημαντικούς επιχειρηματικούς δεσμούς με ρώσους ολιγάρχες που υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις και έχουν σχέση με τον γιο του Προέδρου Vladimir Putin.
Σύμφωνα με τα έγγραφα των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις που δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, η Navigator Holdings, κερδίζει εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μεταφέροντας φυσικό αέριο για έναν από τους κορυφαίους πελάτες της, μια γιγαντιαία ρωσική εταιρία ενέργειας που ονομάζεται Sibur, των οποίων οι ιδιοκτήτες θεωρούνται μέλη της ρώσικης ολιγαρχίας.
Στην εταιρεία συμμετέχει και το μέλος της οικογένειας του Putin.
Παρά την πώληση πολλών άλλων εταιρειών, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Trump και την προώθηση της εμπορικής πολιτικής της "Αμερικής", ο κ. Ross συνέχισε να συμμετάσχει στη Navigator, η οποία αύξησε τις συναλλαγές της με την Sibur ακόμη και όταν η Δύση επιδίωξε να τιμωρήσει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Οι εταιρείες συμμετοχές που χρησιμοποιεί ο κ. Ross, του οποίου η εταιρεία είναι από καιρό ο μεγαλύτερος μέτοχος της Navigator, κατέχουν μερίδιο 31% στην εταιρεία.
Αν και το προσωπικό μερίδιο αυτού μειώθηκε καθώς ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα τον Φεβρουάριο, εξακολουθεί να διατηρεί την επένδυση στις εταιρείες συμμετοχών ύψους 2-10 εκατ. δολαρίων, καταφέρνοντας να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο κερδών ως εταίρος, σύμφωνα με τα έγγραφα Paradise.
Το ποσοστό συμμετοχής του κ. Ross στη Navigator ανήκει σε μια αλυσίδα εταιρειών στις νήσους Cayman, έναν από τους πολλούς φορολογικούς παραδείσους, όπου μεγάλο μέρος του πλούτου του, εκτιμώμενο σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, έχει συνδεθεί με παρόμοιους επενδυτικούς προορισμούς.
Λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις επενδύσεις εμφανίστηκαν σε μια μνήμη κρυφών αρχείων από την Appleby, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπεράκτιας δικαιοσύνης στον κόσμο, η οποία διοικούσε περίπου 50 εταιρείες και συνεργασίες στις νήσους Cayman και αλλού, συνδεδεμένες με τον κ. Ross.
Τα έγγραφα της Appleby, που ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μοιράστηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και σε άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως οι The New York Times.
Δείχνουν πώς η Appleby με έδρα τις Βερμούδες εργάστηκε για να βοηθήσει την πλούσια ελίτ, από τους ρωσικούς ολιγάρχες μέχρι τους πρίγκιπες της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις πολυεθνικές εταιρείες όπως η Apple και η Nike, να αποφύγουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους.
Πολλοί αναλυτές συνδέουν μάλιστα την ανάμειξη του Ross στη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μέχρι το 2013 ήταν αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο πλούσιων Ρώσων, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Εκτός από τον κ. Ross, οι φάκελοι περιέχουν αναφορές σε άλλα μέλη της διοίκησης Trump, όπως ο Gary D. Cohn, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος που συσχετίστηκε με 22 οντότητες των Βερμούδων, ενώ ήταν εκτελεστικό μέλος της Goldman Sachs.
Επίσης, αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του υφυπουργού Rex W. Tillerson, ο οποίος ήταν διευθυντής μιας κοινής επιχείρησης με βάση τις Βερμούδες, για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση της Υεμένης, όταν συνδέθηκε με την Exxon Mobil εκεί.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρανομίας σε καμία από τις συναλλαγές τους.
Ο κ. Ross αναδεικνύεται ως ένας πολύτιμος πελάτης για το υπεράκτιο δικηγορικό γραφείο, του οποίου τα αρχεία παρέχουν περισσότερη εικόνα για τα οικονομικά του περιουσιακά στοιχεία πέρα από τις δημόσιες ηθικές αποκαλύψεις που έκανε κατά την ένταξή του στη διοίκηση Trump.
Η συμφωνία δεοντολογίας που κατατέθηκε τον Ιανουάριο απαρίθμησε τις εταιρικές σχέσεις που σκόπευε να διατηρήσει, αλλά όχι τις επενδύσεις που κατείχε.
Προηγουμένως, η Navigator είχε αναφερθεί σε ξεχωριστή, 57-σελίδα περιγραφή των εκμεταλλεύσεών της για το έτος που έληξε τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά χωρίς να υποδεικνύει τους δεσμούς του με την Sibur.
Στους κορυφαίους μετόχους της Sibur, συμπεριλαμβάνεται ο Gennady Timchenko, ο οποίος είναι ο φίλος του Pytin, καθώς και ο Kirill Shamalov, παντρεμένος με τη νεότερη κόρη του Ρώσου Προέδρου.
Ένας άλλος σημαντικός πελάτης της Navigator είναι η PDVSA, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από το αυταρχικό καθεστώς του Nicolás Maduro.
Η κυβέρνηση Trump επέβαλε κυρώσεις στην PDVSA αυτό το καλοκαίρι.
Σε γραπτή απάντηση στις ερωτήσεις των Times, ο James Rockas, εκπρόσωπος του κ. Ross, ανέφερε ότι η σχέση της Navigator με την Sibur ξεκίνησε πριν ο κ. Ross προσχωρήσει στο διοικητικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2012 και ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ τους Ρώσους ολιγάρχες.
Δημόσια αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία του κ. Ross έγινε σημαντικός επενδυτής στη Navigator το Νοέμβριο του 2011, τρεις μήνες πριν η εταιρεία ναυλώσει τα πρώτα πλοία της στη Sibur.
"Η Sibur δεν υπόκειται σε κυρώσεις κατά τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης και εξακολουθεί να μην υπόκειται σε κυρώσεις", δήλωσε ο κ. Rockas.
Σε γενικές γραμμές, δήλωσε ότι ο κ. Ross "απέχει από οποιαδήποτε θέματα που επικεντρώνονται στις υπερωκεάνιες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αλλά υποστήριζε γενικά τις κυρώσεις της κυβέρνησης σε ρωσικές και βενεζολάνικες επιχειρήσεις".
"Ο Ross δεν έπρεπε ποτέ να αναζητήσει ούτε να λάβει καμία απαλλαγή από τον κοινό ηθικό κώδικα", δήλωσε ο κ. Rockas, "και συνεργάζεται στενά με τους υπαλλήλους δεοντολογίας του τμήματος εμπορίου για να εξασφαλίσει τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα".
Ίσως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Navigator θα είχε μια σχέση με μια μεγάλη ρωσική εταιρεία κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ross.
Όπως και ο πρόεδρος Trump, ο οποίος επιχείρησε να εγκρίνει σχέδιο ξενοδοχείων στη Μόσχα το περασμένο έτος, ο κ. Ross έχει από καιρό δείξει εκτίμηση για το αναξιοποίητο δυναμικό των ρωσικών αγορών όταν αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.
Η ανάμειξή του εκεί χρονολογείται τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν διορίστηκε από τον Πρόεδρο B. Clinton στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Επενδύσεων των ΗΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε για την προώθηση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στη Ρωσία.
Εκτός από την Navigator, η εταιρεία του εξαγόρασε επίσης τη γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων VTG, η οποία επιδίωξε στρατηγική επέκτασης στη Ρωσία πριν ο κ. Ross πωλήσει το μερίδιό του το 2016.
Και ο κ. Ross αναμείχθηκε και στη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μέχρι το 2013 ήταν αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο πλούσιων Ρώσων, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Μετά από αναφορές για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλές έρευνες διερεύνησαν πιθανούς επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και μελών της διοίκησης του Trump.
Ενώ αρκετοί επιχειρηματικοί συνεργάτες του Trump έχουν εξεταστεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επιχειρηματικές συνδέσεις μεταξύ ανώτερων στελεχών της διοίκησης και μελών της οικογένειας ή του εσωτερικού κύκλου του κ. Putin.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τον κ. Ross, του ζητήθηκε επανειλημμένα να αποκαλύψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς του με τη Ρωσία, οι οποίοι σχετίζονταν κυρίως με τον πρώην ρόλο του ως αντιπροέδρου της Τράπεζας Κύπρου, όπου ασχολήθηκε με τους ρώσους επενδυτές, αλλά και πείθοντας μερικούς από αυτούς να φύγουν από την τράπεζα.
Ζητήθηκαν επίσης πληροφορίες για την επένδυσή του σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, τη Diamond S, και εάν οι σχέσεις της με την Κίνα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγκρουση με τα κυβερνητικά του καθήκοντα.
Δεν ρωτήθηκε όμως τίποτα για τη Navigator και για τις σημαντικές οικονομικές του σχέσεις με την Sibur.
Ο κ. Rockas δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της επένδυσης του κ. Ross.
Αν ο κ. Ross επωφεληθεί, έστω και έμμεσα, από μια ρωσική εταιρεία που ελέγχεται από μέλη του εσωτερικού κύκλου του κ. Putin, δημιουργεί μια πιθανή σύγκρουση με τον ρόλο του ως μέλους του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την εμπορική πολιτική, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Richard W. Painter, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής δικηγόρος στον Λευκό Οίκο και έχει αναδειχθεί ως συχνός κριτικός της διοίκησης του Trump, δήλωσε ότι ενώ η συνεχιζόμενη επένδυση του κ. Ross στη Navigator δεν παραβιάζει νόμους, δημιουργεί όμως ηθικές ανησυχίες.
Πώς συμμετέχει η βασίλισσα της Αγγλίας;

Το BBC αναφέρει ότι έγγραφα δείχνουν ότι περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια από τα ιδιωτικά χρήματα της Βασίλισσας επενδύθηκαν σε off shore.
Τοποθετήθηκαν κεφάλαια στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της ύψους 500 εκατ στερλινών.
Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις επενδύσεις και καμία πρόταση ότι η βασίλισσα δεν καταβάλλει φόρο, αλλά μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το αν ο μονάρχης πρέπει να επενδύει σε υπεράκτιες εταιρίες.
Τα αρχεία δείχνουν ότι από το 2007 η ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας επενδύθηκε σε ένα fund των Νήσων Κέιμαν, το οποίο με τη σειρά του επένδυσε σε εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που ελέγχεται από την BrightHouse, μια βρετανική εταιρεία με προκλητικά επιτόκια.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης