Δελτία Τύπου

Τα 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα γιόρτασε η ΔΕΗ

Τα 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα γιόρτασε η ΔΕΗ
Πάρκο Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Πτολεμαΐδας και την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στα παλιά εδάφη των ορυχείων σχεδιάζει η ΔΕΗ 
Με την απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση και επαναχρησιμοποίηση των περιοχών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη του λιγνίτη, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. 
Το βράδυ του Σαββάτου 3/12 στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη δόθηκε συναυλία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης λιγνιτικής δραστηριότητας στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα την ενεργειακή καρδιά της χώρας.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με την εικοσαμελή ομάδα των μουσικών, της ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία» και με τους καταξιωμένους τραγουδιστές όπως ο Λάκης Χαλκιάς, και ο Κώστας Μακεδόνας, αλλά και νέους όπως ο Δήμος Αναστασιάδης, η Δάφνη Ζουρνατζή, η Μαρία Λυμπεράκου και συνοδεία της μικτής χορωδίας ΔΕΗ, ερμήνευσαν παλιά και νέα τραγούδια του διάσημου συνθέτη, για να εισπράξουν το θερμό χειροκρότημα από την κατάμεστη πλατεία και τις εξέδρες του σταδίου.
Πριν την έναρξη της συναυλίας προβλήθηκε βίντεο που αναφερόταν σε γεγονότα από την πρώτη διάνοιξη του ορυχείου στην περιοχή το 1956 από τον επιχειρηματία Μποδοσάκη, και την δυναμική εμπλοκή της ΔΕΗ στην συνέχεια, όπου κυριάρχησε με την παρουσία της όχι μόνο στην εξόρυξη του λιγνίτη αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη της χώρας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτήρισε την περιοχή του ενεργειακού κέντρου το «Ρούρ της Ελλάδας», δήλωσε ότι «η ΔΕΗ στοχεύει στην ανάδειξη της εργασιακής και τεχνολογικής ιστορίας της περιοχής» και θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκπόνηση μελέτης για την «δημιουργία πάρκου Βιομηχανικής κληρονομιάς Πτολεμαΐδας», ενώ εξετάζει προτάσεις για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στα παλιά εδάφη των ορυχείων και την αξιοποίηση των υποκατεστημένων εδαφών.
Έκανε αναφορά στους αγώνες των εργαζομένων αλλά και σε όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ορυχεία και στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ.
«Μόνο τα τελευταία 25 χρόνια χάσαμε σε όλη την ΔΕΗ κατά την διάρκεια της δουλειάς 64 συναδέλφους εκ των οποίων οι δεκαοκτώ είναι από την δυτική Μακεδονία.
Σε όλους αυτούς στρέφουμε την σκέψη μας με ευλάβεια και ευθύνη», δήλωσε ο Μανώλης Παναγιωτάκης και παρότρυνε τους πολίτες και τους εργαζόμενους της επιχείρησης, με αφορμή την πορεία των εξήντα ετών, «να κοιτάξουμε μπροστά να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του σήμερα με τις δικές μας δημιουργικές δυνάμεις».
Από τις συγκινητικά μέρη της βραδιάς ήταν η στιγμή που ο 92χρονος Πάσχος Καραγιάννης από τους επιζώντες πρώτους λιγνιτωρύχους, στο πρώτο ορυχείο της Λιπτολ του Μποδοσάκη το 1956, ανέβηκε στην εξέδρα και τιμήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη υπό τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου. 
Παρόντες στη εκδήλωση ήταν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιώργος Ντζιμάνης, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης