Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Pulse για BN: Στις 9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ – Οι 5 εκπλήξεις για οικονομία, τράπεζες και πλειστηριασμούς

Pulse για BN: Στις 9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ  –  Οι 5 εκπλήξεις για οικονομία, τράπεζες και πλειστηριασμούς
Το 40% των πολιτών είναι θετικό στους πλειστηριασμούς και το 63% ζητάει περισσότερες ρυθμίσεις προβληματικών δανείων
Άκρως ανατρεπτικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Pulse για το Bankingnews.gr (ΒΝ) καθώς επιχειρήθηκε να καταγραφεί όχι μόνο η πρόθεση ψήφου που αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία για την οικονομία, τις τράπεζες, τους πλειστηριασμούς ...και οι εκπλήξεις είναι αξιοσημείωτες.
Η κοινωνία περίπου στο 40% αποδέχεται τους πλειστηριασμούς και το 63% ζητάει από τις τράπεζες όχι νέα δάνεια αλλά περισσότερες ρυθμίσεις προβληματικών δανείων.
Το μήνυμα της κοινωνίας προς τις τράπεζες είναι ξεκάθαρο αρκεί να το αποκωδικοποιήσουν σωστά.
Ως προς την πρόθεση ψήφου προηγείται με 28,5% η ΝΔ έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορά 9 μονάδων...εδώ δεν καταγράφεται κάποια έκπληξη.
Με βάση την δημοσκόπηση της Pulse για το bankingnews και συγκριτικά με την παρελθούσα του Νοεμβρίου 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει οριακή αύξηση 0,5%.
Για την 3η θέση ερίζουν Κίνημα Αλλαγής 8% και Χρυσή Αυγή 7%.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει σημάδια κόπωσης έναντι της Χρυσής Αυγής που εμφανίζει μεγαλύτερη σταθερότητα.
Με βάση τα ευρήματα αυτής της δημοσκόπησης η 3η θέση αποτελεί ντέρμπι.
Στην 5η θέση με 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων λαμβάνουν από 1,5%.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα με βάση αναγωγή δίνουν τα εξής στοιχεία.
ΝΔ 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 21,5% ή διαφορά 10 μονάδων.
Στην 3η θέση με 8,5% το Κίνημα Αλλαγής και στο 7,5% η Χρυσή Αυγή.
Οι ανεξάρτητοι έλληνες και η Ένωση Κεντρώων λαμβάνουν από 2%.
Με βάση την δημοσκόπηση της Pulse για το Βankingnews καταγράφεται μια διακριτή διαφορά υπέρ της ΝΔ ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αντέχει καθώς θα ηττηθεί με διαφορά…που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαοτική.
Με βάση την καταλληλότητα για πρωθυπουργό ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ λαμβάνει 32%, ο Τσίπρας 24% ενώ 40% των πολιτών δηλώνει κανείς από τους δύο.
Δύο ποιοτικοί δείκτες από την μια υποστηρίζουν την πρωτιά της ΝΔ αλλά από την άλλη δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει τουλάχιστον δημοσκοπικά ενώ από την οικονομία… αρχίζει να κερδίζει.  
Στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι 30 μονάδες καθώς λαμβάνει 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως στην ερώτηση για την πορεία της οικονομίας το 2018…οι θετικές γνώμες ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα φθάνουν στο 25% που είναι και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την Pulse όλα τα τελευταία χρόνια.

Πρώτη έκπληξη οικονομία: Αυξάνονται οι θετικές εκτιμήσεις για το 2018

Το 25% εκτιμά ότι η οικονομία θα είναι σε καλύτερα επίπεδα είτε σταθερή.
Η πρώτη έκπληξη αφορά την οικονομία καθώς έχουν αυξηθεί οι θετικές απόψεις για την πορεία της οικονομίας το 2018 και αυτός ο ποιοτικός δείκτης θεωρητικά ευνοεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το 29% δηλώνει πάνω κάτω τα ίδια και 42% λίγο ή πολύ χειρότερα.
Στο παρελθόν και σε ανάλογες ερωτήσεις οι αρνητικές απόψεις για την πορεία της οικονομίας έφθαναν το 80%.
Μεταξύ των νέων 17 με 29 ετών το 33% δηλώνει πιο αισιόδοξο για την οικονομία και σε συνδυασμό με αυτούς που αναφέρουν ότι θα είναι πάνω κάτω τα ίδια φθάνουν στο 67% έως 58% με βάση ηλικίες έως 44%.
Αυτή η διαφοροποίηση δείχνει ότι η κοινωνία καθίσταται πιο αισιόδοξη.
Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σε ευθεία πολιτική ερώτηση με ποια κυβέρνηση έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον σας το 36% δηλώνει με κυβέρνηση που θα έχει κορμό την ΝΔ και 25% κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ καταγράφεται βελτίωση ως προς την πορεία της οικονομίας και θεωρητικά ευνοείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευθεία ερώτηση ποια κυβέρνηση προτιμάτε το 36% προκρίνει ΝΔ.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 52% θέλει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 13% ΝΔ ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 77% θέλει κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και μόλις 6% με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Δεύτερη έκπληξη: Πολύ μικρή εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Στην ερώτηση έχετε εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με 2 χρόνια πριν;
Προφανώς πριν 2 χρόνια η οικονομία και οι τράπεζες κινδύνευσαν.
Τι πιστεύει η κοινωνία;
Μόλις 10% των πολιτών έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες.
Το 40% βρίσκεται πάνω ή κάτω στα ίδια επίπεδα και 41% έχει αρνητική άποψη.
Θα αναμενόταν οι θετικές απόψεις να είναι περισσότερες.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι το 16% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και μόλις το 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Οι νεοδημοκράτες με 41% δηλώνουν ότι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στις τράπεζες και σίγουρα και αυτό το στοιχείο αποτελεί έκπληξη.

Τρίτη έκπληξη: Το 63% των πολιτών θέλει περισσότερες ρυθμίσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες

Στο ερώτημα τι να επιδιώξουν οι ελληνικές τράπεζες περισσότερο στο άμεσο μέλλον η απάντηση που θα κυριαρχούσε στο παρελθόν θα ήταν δώστε δάνεια.
Όμως η απάντηση των πολιτών στην δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του bankingnews είναι ανατρεπτική.
Το 63% των πολιτών ζητάει περισσότερες ρυθμίσεις προβληματικών δανείων και μόλις 22% ζητάει χορήγηση νέων δανείων.
Η μεγάλη ανησυχία, το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι τα δάνεια που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και ζητάει ρυθμίσεις από τις τράπεζες.
Σίγουρα το στοιχείο αυτό αποτελεί έκπληξη.
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 68% των ψηφοφόρων της ΝΔ ζητούν ρυθμίσεις προβληματικών δανείων NPLs και αυτό σημαίνει ότι είναι οριζόντιο πρόβλημα και υπερκομματικό.

Τέταρτη έκπληξη: Το 40% δηλώνει ότι είναι απαραίτητοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Θέσαμε μια ερώτηση οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι απαραίτητοι για την βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και οι απαντήσεις σίγουρα αποτελούν έκπληξη.
Το 40% των πολιτών υποστηρίζει ότι ναι ή μάλλον ναι και αυτό υποδηλώνει ότι ένα 40% έμμεσα θα μπορούσε να αποδειχθεί τους πλειστηριασμούς.
Σίγουρα το ποσοστό αυτό αποτελεί θετική έκπληξη.
Το 51% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι απαραίτητοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Με βάση τους ψηφοφόρους των κομμάτων το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρούν ότι είναι απαραίτητοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για την βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό το στοιχείο δίνει ένα αέρα τόσο στην κυβέρνηση και κυρίως στις τράπεζες να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς αλλά χωρίς όμως να πλήξουν τον μη έχοντα αλλά τον στρατηγικό κακοπληρωτή.

Πέμπτη έκπληξη: Στο 45% (έως 58% σε ηλικίες έως 44 ετών) οι αρνητικές απόψεις για τον Στουρνάρα (ΤτΕ)

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αξιολογήθηκε σε αυτή την έρευνα επειδή είναι κεντρικό και δημόσιο πρόσωπο ενώ εσχάτως βρέθηκε στο επίκεντρο της κόντρας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το 45% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για τον Στουρνάρα, περίπου 34% θετική και 21% δεν απάντησε.
Όμως αποτιμώντας τα ποιοτικά στοιχεία σε ηλικίες από 17 έως 44 ετών οι αρνητικές απόψεις για τον Στουρνάρα φθάνουν το 60% ενώ σε ηλικίες πάνω από 60% εμφανίζει μεγαλύτερη αποδοχή ο Στουρνάρας για δύο λόγους
1)Γιατί οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας συνδέουν το πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη με τον θεσμό της κεντρικής τράπεζας.
2)Γιατί οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι κατά βάση αντισύριζα.
Να σημειωθεί το 66% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 17% των ψηφοφόρων της ΝΔ έχει αρνητική άποψη για τον Στουρνάρα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>