Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Στον αέρα» η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ – Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις διοίκησης – ΓΕΝΟΠ

«Στον αέρα» η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ – Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις διοίκησης – ΓΕΝΟΠ
Το ναυάγιο στις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οφείλεται πιθανότατα στην προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων
Δυσκολότερη του αναμενομένου αποδεικνύεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί κοινός τόπος έως την 1η Μαρτίου οπότε και λήγει η ισχύς της υφιστάμενης σύμβασης αλλά θα ενοχοποιηθεί το καθεστώς της μετενέργειας που διαρκεί τρεις μήνες δηλαδή έως τις αρχές Ιουνίου.
Στις εκτιμήσεις αυτές άλλωστε συνηγορεί το γεγονός ότι όλο το επόμενο διάστημα θα είναι πυκνό αλλαγών και ανακατατάξεως σε σχέση με την ίδια τη ΔΕΗ αφού έως τις αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι νομικές οντότητες στις οποίες θα μεταβιβαστούν οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης, αλλά και να καθοριστούν οι όροι του σχετικού διαγωνισμού που θα βγει στον αέρα στις αρχές Ιουνίου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα θα είναι μάλλον δύσκολο για τη διοίκηση Παναγιωτάκη να αναλάβει δεσμεύσεις σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις για την επόμενη διετία, καθώς η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει ουσιαστικά την επέκταση για άλλα δυο χρόνια της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης.
Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη συνάντηση του γενικού διευθυντή προσωπικού της ΔΕΗ Γιώργου Δαμάσκου, με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Αδαμίδη, να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο», να υπογράψει συλλογική που να περιλαμβάνει τις αλλαγές τις οποίες προτείνει η διοίκηση της επιχείρησης.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, η στάση της διοίκησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αρχές που είχαν συμφωνηθεί στις πρόσφατες συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της εταιρίας, όσο και με τον αρμόδιο υπουργό.

Θεσμικές αλλαγές με στόχο τη μείωση αποδοχών

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η οποία αρνήθηκε να συζητήσει τα θέματα που ετέθησαν στο τραπέζι από τον κ. Δαμάσκο, προτάθηκαν θεσμικές αλλαγές που οδηγούν σε σημαντική μείωση των αποδοχών εργαζομένων όπως τεχνίτες, ηλεκτρολόγοι, μηχανοτεχνίτες κλπ.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ προωθεί την εφαρμογή του ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα που απαιτεί την απόκτηση νέων αδειών άσκησης επαγγέλματος.
Όμως πολλοί από τους τεχνίτες της ΔΕΗ που έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ με βάση συγκεκριμένα τυπικά προσόντα και στην πορεία έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και γνώση στις θέσεις όπου εργάζονται, δεν τη δυνατότητα απόκτησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, γεγονός που θα σημάνει υποβάθμιση τους τόσο μισθολογικά όσο και ως προς τη θέση εργασίας τους.
Κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχείρησης αλλά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση μισθών.
Πέραν αυτού τίθενται και άλλα ζητήματα όπως η σύνθεση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού στο οποίο σήμερα συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί και με βάση την πρόταση της διοίκησης στο εξής θα αποτελείται από στελέχη της επιχείρησης
Τις επόμενες ημέρες και μετά την επιστροφή του κ. Παναγιωτάκη από την Κούβα όπου βρίσκεται για να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τη ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, η ΓΕΝΟΠ θα ζητήσει συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της ΔΕΗ όσο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωση της με αφορμή το ναυάγιο της συνάντησης με τον κ. Δαμάσκο σημειώνει ότι πιθανότατα αυτό οφείλεται σε προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ θέτει μια ακόμη παράμετρο στο όλο σκηνικό.
Δηλαδή το ενδεχόμενο να πρόκειται για άμεση παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ, του Υπερταμείου που είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΗ.
«Σε κάθε περίπτωση» καταλήγει η ΓΕΝΟΠ «η στάση της διοίκησης Παναγιωτάκη δυναμιτίζει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα ενόψει της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και οδηγεί αναπόφευκτα στη σύγκρουση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης