Αναλύσεις

Σήμερα 9/2 η απόφαση για ταχεία Προανακριτική και επιστροφή στην τακτική δικαιοσύνη για την Novartis

Σήμερα 9/2 η απόφαση για ταχεία Προανακριτική και επιστροφή στην τακτική δικαιοσύνη για την Novartis
Αν οι κατηγορίες δεν επιβεβαιωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει καταγέλαστος και θα απαξιωθεί για την προσπάθειά του να τελειώσει με το παλιό πολιτικό σύστημα με ανήθικες μεθόδους
Καθώς αποφάσεις δεν ελήφθησαν ούτε στην χθεσινή 8/2 συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, θα χρειαστεί και τρίτη συνεδρίαση αυτή την φορά του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα 9/2, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την υπόθεση της Novartis.
Στην χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Η αρχική κατεύθυνση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, όπως είχε αναφέρει το BankingNews ενισχύθηκε.
Η σύσταση Εξεταστικής απορρίφθηκε ενώ εξετάζεται η επιστροφή της υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη μετά από μία σύντομη διαδικασία στην Προανακριτική.
Άλλωστε όπως λένε και πρόσωπα που γνωρίζουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος πήγε φυλακή όταν μετά την απαλλαγή του από την κοινοβουλευτική διαδικασία η τακτική δικαιοσύνη τον καταδίκασε για ξέπλυμα χρήματος.
Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που αναβλήθηκε από την περασμένη Τετάρτη.
Το επιτελείο του Μαξίμου από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο, εξετάζει τα μέχρι στιγμής πολιτικά αποτελέσματα, ζυγίζει τις πολιτικές αντιδράσεις των εμπλεκομένων πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, και μετρά κέρδη και ζημίες.
Πριν αποφασίσει το επόμενο βήμα κάνει προβολή των συνεπειών που θα έχει και των αντιδράσεων που θα προκαλέσει.
Για παράδειγμα εξετάζεται εάν η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα παραπέμπει και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ή ορισμένα μόνο από αυτά.
Η απόφαση δεν συναρτάται μόνο με τις μαρτυρίες των τριών προστατευομένων μαρτύρων που υπάρχουν στην δικογραφία αλλά και με επιπλέον στοιχεία που θα παρουσιαστούν όσο θα ξετυλίγεται το κουβάρι και όπως κυκλοφορεί σε κοινοβουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία περιλαμβάνουν και ηχητικό και οπτικό υλικό.
Ενώ οι καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων χαρακτηρίζονται «ισχνές», πρόσωπα που γνωρίζουν λένε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις διαδρομές του χρήματος που μοίραζε η Novartis σε γιατρούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που ενοχοποιούν και πολιτικά πρόσωπα, έστω και μέσω συνεργατών τους.
Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν το σενάριο της ταχείας Προανακριτικής και της επιστροφής στην τακτική δικαιοσύνη.

Κέρδη και ζημίες μετρά η κυβέρνηση

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό και να αποστρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης, επετεύχθη.
Ο λαϊκός παράγοντας που στράφηκε εναντίον της από τις υποχωρήσεις στο Σκοπιανό είναι εξοργισμένος από την σπατάλη δημόσιου χρήματος σε μία περίοδο που κόβονταν συντάξεις και οι πολιτικοί που εμπλέκονται τους κουνούσαν το δάχτυλο.
Ωστόσο οι αντιδράσεις από τους θιγόμενους είναι έντονες και η έκβαση της πολιτικής αναμέτρησης δεν είναι δεδομένη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλούν για γελοιότητες και για κατασκευασμένη υπόθεση.
Αν οι κατηγορίες δεν επιβεβαιωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει καταγέλαστος και θα απαξιωθεί για την προσπάθειά του να τελειώσει με το παλιό πολιτικό σύστημα με ανήθικες μεθόδους.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από δύο ημέρες που στάθμιζε την στάση του μπήκε δυνατά καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ποινικοποίηση και πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής και κάνοντας λόγο για παρακράτος και Δικαιοσύνη της κουκούλας». Σήμερα 9/2 το μεσημέρι ο επίτροπος της χώρας Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, βάζοντας μπροστά την ευρωπαϊκή του ιδιότητα.
Ο έτερος εμπλεκόμενος Γιάννης Στουρνάρας αξιοποιεί επίσης τον θεσμικό του ρόλο και ανεβάζει ανακοινώσεις στο επίσημο site της Κεντρικής Τράπεζας ενώ όπως είπε ενημέρωσε και τον Μάριο Ντράγκι.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι έχει υιοθετήσει πολιτικά την υπόθεση.
Γι αυτό άλλωστε και οι αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες συζητούνται από ένα κομματικό όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει όμως, όχι στην Κουμουνδούρου, αλλά στο πρωθυπουργικό κέντρο, είτε στην Βουλή είτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης