Επιχειρήσεις

Δ. Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): Σε λειτουργία εντός του 2020 ο αγωγός IGB, μαζί με TAP και πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης

Δ. Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): Σε λειτουργία εντός του 2020 ο αγωγός IGB, μαζί με TAP και πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης
Το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εισόδου της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, της εταιρίας που προωθεί τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης
Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020 μαζί με τον TAP και το FSRU της Αλεξανδρούπολης «ανοίγοντας» το Νότιο Διάδρομο τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αέριο από διαφοροποιημένες πηγές.
Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών και χαρακτήρισε το 2018 ως το έτος του IGB, καθώς όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον Owners’ Engineer και για την προμήθεια σωλήνων.
Ο διαγωνισμός για την εργολαβία κατασκευής (EPC - Engineering Procurement & Construction) πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα οριστικοποιείται η χρηματοοικονομική διάρθρωσης του έργου και του ρυθμιστικού πλαισίου (εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων μερών).
Ο κ. Τζώρτζης υπογράμμισε ότι ο αγωγός IGB υποστηρίζεται σθεναρά από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αλλά και την ΕΕ, καθώς θεωρείται έργο μείζονος σημασίας, που συμβάλει  στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων της ΕΕ σε συνδυασμό και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα όπως είπε σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισόδου της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, δηλαδή της εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου και του Πητ Λιβανού που προωθεί τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ενίσχυση παρουσίας και ρόλου στην ευρύτερη περιοχή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζώρτζης στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της ΔΕΠΑ μέσω της προώθησης του αγωγού Ποσειδών,  που θα συνδέει ενεργειακά την Ελλάδα με την Ιταλία, του IGB, αλλά και του EastMed που θα προσφέρει την άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.
Σε ότι αφορά τον EastMed υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη του επιβεβαιώνεται από την έγκριση επιπλέον 34,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μελετών FEED και DMS.
Παράλληλα, η ανάπτυξη του έργου παρακολουθείται στενά και προωθείται από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα με στόχο να υπογραφεί εντός του 2018 διακυβερνητική συμφωνία που θα ορίζει το κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο για την ανάπτυξή του.
Σε ότι αφορά την πορεία της ίδιας της ΔΕΠΑ ο κ. Τζώρτζης υπογράμμισε ότι στην  30ετή ιστορία της έχει επενδύσει 3 δις. ευρώ στη χώρα και ότι το 2017 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,142 δισ. ευρώ με κέρδη ΕΒΙΤDA 260 εκατ. ευρώ.
«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε και πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική πρόκληση είναι η ΔΕΠΑ να διατηρήσει την ηγετική της θέση στο πλήρως απελευθερωμένο και ανταγωνιστικό νέο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΠΑ σχεδιάζει:
•    Να εισέλθει στην αγορά λιανικής ενέργειας
•    Να επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες πέρα από την Ελλάδα, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
•    Να πετύχει την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, μέσω επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής,  της χρήσης LNG μικρής κλίμακας και του συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης