Διεθνή

Μεξικό: Μονόδρομος για την Pemex η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές

Μεξικό: Μονόδρομος για την Pemex η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές
H ρυθμιστική αρχή θέλει μερίδιο μειοψηφίας επιπλέει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Pemex
Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων του Μεξικού (CNH) προέτρεψε την κυβέρνηση την Τετάρτη 21/3/2018  να παραχωρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Pemex στο χρηματιστήριο του Μεξικού.
Η Pemex έχει κερδίσει το δικαίωμα να αναπτύξει την πλειοψηφία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο Μεξικό, παρόλο που ο τομέας ήταν ανοικτός σε ξένες επενδύσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δεν διαθέτει κεφάλαια για να διερευνήσει και να αναπτύξει σωστά τα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Juan Carlos Zepeda, πρόεδρος της CNH που είναι αρμόδιος για τις συμβάσεις του Μεξικού με ξένες εταιρείες ενέργειας, δήλωσε ότι απαιτούνται συνταγματικές αλλαγές για να μπορέσει να πωληθεί ένα μερίδιο στην Pemex διατηρώντας παράλληλα την εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο.
"Επιτρέψτε στην Pemex να τοποθετήσει μετοχές στην αγορά και να αντλήσει κεφάλαια", δήλωσε στο Reuters στο Λονδίνο. "Ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα, ανεξάρτητα από τη διοίκηση, ... δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για να καταστεί η Pemex επιτυχημένη".
Το Μεξικό ψηφίζει για νέο πρόεδρο τον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός, Andres Manuel Lopez Obrador, ήταν σκεπτικός για τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Enrique Pena Nieto για το άνοιγμα του τομέα της ενέργειας.
Η παραγωγή της Pemex μειώθηκε από περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2004 σε περίπου 1,9 εκατομμύρια bpd τώρα, δήλωσε ο Zepeda.
Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ότι, χωρίς δράση για την άντληση  κεφαλαίων "η Pemex θα συνεχίσει να επιδεινώνεται".



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης