Αναλύσεις

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Σταθάκη - Δραγασάκη για την ΠΧΕΦΕΛ - Τι αναφέρει, τι ζητά

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Σταθάκη - Δραγασάκη για την ΠΧΕΦΕΛ - Τι αναφέρει, τι ζητά
Στην επιστολή της τονίζει ότι το συγκεκριμένο κόστος μετακυλύεται στα τιμολόγια ρεύματος, ακυρώνοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του μηχανισμού ελάφρυνσης των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας
Την αντίθεση της στο ενδεχόμενο παγίωσης της χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ (ΠΧΕΦΕΛ) εκφράζει η ενεργοβόρος βιομηχανία της χώρας με επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Οικονομίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Γιάννη Δραγασάκη.
Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Κωνσταντίνο Κουκλέλη, χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο παγίωσης της χρέωσης των προμηθευτών ως «πισώπλατο χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας».
Μάλιστα τονίζει ότι το εν λόγω κόστος μετακυλύεται στα τιμολόγια ρεύματος, ακυρώνοντας επί της ουσίας και στην πράξη την εφαρμογή του μηχανισμού ελάφρυνσης των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας από την επιπρόσθετη χρέωση που συνδέεται με τη στήριξη των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ.
Η ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζει ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπεται η πλήρης αντικατάσταση της Χρέωσης των Προμηθευτών έως το τέλος του έτους, με κάποια νέα χρέωση και αναφέρει πως είναι προφανής η πίεση να παγιωθεί εντασσόμενη στο σκέλος της ανταγωνιστικής χρέωσης ενέργειας, ενώ αποτελεί σαφώς ρυθμιζόμενη χρέωση που έχει θεσπιστεί πρωτίστως για τη στήριξη των ΑΠΕ.  

Στόχος η κάλυψη του ΕΛΑΠΕ

Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, η συγκεκριμένη χρέωση εισήχθη κατ’ αρχήν με στόχο τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ), προκειμένου να μην αυξηθεί το τέλος υπέρ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Σημειώνει δε ότι οι εισροές από το ΠΧΕΦΕΛ ήταν 411,46 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ για το 2018 προϋπολογίζονται από τον ΛΑΓΗΕ σε 374,93 εκατ. ευρώ.
Η ενεργοβόρος βιομηχανία θεωρεί ότι πρόκειται για «στρεβλωτική παρέμβαση», αφού επιχειρείται να περάσει ως ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας το κόστος στήριξης των ΑΠΕ, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη και τονίζει ότι τελικά αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και υπονομεύει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Προβλέπει δε ότι εν όψει της νέας ενεργειακής στρατηγικής που διαμορφώνεται η οποία θα βασιστεί σε περαιτέρω σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ τα επόμενα έτη, θα αυξηθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και θα διαιωνιστεί η ανάγκη ύπαρξης πρόσθετων εισροών.
Τέλος η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, να θεωρείται πως οποιοδήποτε τυχόν μελλοντικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα εξακολουθεί να μετακυλύεται στην αγορά, δηλαδή στους καταναλωτές, ως δήθεν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, όπως συμβαίνει σήμερα.  
Ο Έλληνας καταναλωτής είναι αυτός που πληρώνει το υψηλότατο ΕΤΜΕΑΡ, άρα δικαιούται να δει χαμηλότερες τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, όταν μάλιστα η ελληνική χονδρεμπορική αγορά συνεχίζει να έχει τις μακράν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης