Αναλύσεις

Στην ισχυρή Alpha δηλώνουν «εάν γίνει μια ΑΜΚ θα ακολουθήσουν όλοι»

Στην ισχυρή Alpha δηλώνουν «εάν γίνει μια ΑΜΚ θα ακολουθήσουν όλοι»
Οι τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ 4 με 5 δισεκ. ευρώ το 2019 κατά τα πρότυπα της Unicredit και θα ακολουθήσουν και μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων
Την ομίχλη, την αβεβαιότητα και τους φόβους στο θολό τοπίο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ήδη οι 2 εκ των βασικών τραπεζών του συστήματος η Alpha bank και η Πειραιώς από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές προτεραιότητες δίνουν μια απάντηση στην διάχυτη αβεβαιότητα.
Η διοίκηση της Alpha bank πρόσφατα δήλωνε στα στελέχη του ομίλου ότι «εάν μια τράπεζα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα ακολουθήσουν όλοι».
Προφανώς οι τράπεζες κατανοούν ότι όποια τράπεζα υλοποιήσει αύξηση και επιτύχει θα αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Μια τράπεζα που βρίσκεται σε δυσχερή θέση την τρέχουσα περίοδο, υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου και πετυχαίνει…θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση αργότερα.
Με αυτή την λογική η διοίκηση της Alpha bank μια τράπεζα που είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και με το μικρότερο DTA – αναβαλλόμενη φορολογία – περνάει το μήνυμα ότι όποιος κάνει αύξηση κεφαλαίου με μετρητά…θα ακολουθήσουν όλοι γιατί έτσι θα διατηρηθούν και δεν θα ανατραπούν οι ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων.
Και ενώ η Alpha bank αναφέρει προφανώς από θέση ισχύος ότι εάν μια τράπεζα μπει στον χορό των αυξήσεων θα ακολουθήσουν όλοι….η Πειραιώς με δύο σημαντικές κινήσεις πέρασε ένα μήνυμα στην αγορά…ότι θα περάσει τα stress tests.
Ποιες ήταν αυτές οι κινήσεις;
1)Ο πιο σημαντικός – εξίσου σημαντικός συγκυριακά με την κεφαλαιακής επάρκεια – δείκτης κάλυψης με προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων coverage ratio NPEs αυξήθηκε στο 52%.
Η τράπεζα είχε το χειρότερο δείκτη και στην χρήση 2017 βελτιώθηκε.
2)Ταυτόχρονα και το σημαντικότερο το γεγονός ότι οι νέες προβλέψεις 2,2 δισεκ. αντισταθμίστηκαν με νέο DTA αναγνωρίστηκε νέος αναβαλλόμενος φόρος που αντιστάθμισε τις ζημίες αποτελεί σημαντική εξέλιξη.
Το DTA της Πειραιώς ανέρχεται πλέον στα 6,54 δισεκ. και αυξήθηκε 1,21 δισεκ.
Η αύξηση του DTA προφανέστατα αδυνάτησε, εξασθένισε και έπληξε την ποιότητα των κεφαλαίων της Πειραιώς.
Δεν μπορεί η Πειραιώς να έχει 5,5 δισεκ. tangible book μετά το IFRs 9 και αναβαλλόμενο φόρο 6,54 δισεκ.
Όμως με την κίνηση αυτή να αντισταθμιστεί η ζημία του TAR της ανασκόπησης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων με DTA με αναβαλλόμενο φόρο με λογιστικά – εικονικά κεφάλαια….σημαίνει ότι η Πειραιώς δεν εισέρχεται με τους χειρότερους όρους στο stress tests.
Η αναγνώριση του DTA σημαίνει ότι θέλουν να διασωθεί η Πειραιώς και όπως έχει πολλές φορές αναφέρει το bankingnews και οι 4 τράπεζες θα περάσουν το stress tests στο δυσμενές σενάριο…αλλά θα ακολουθήσουν capital plans όπου…τελικά και οι 4 συστημικές τράπεζες το 2019 θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ 4 με 5 δισεκ. ευρώ το 2019 κατά τα πρότυπα της Unicredit και θα ακολουθήσουν και μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης