Διεθνή

Ελεύθερη πτώση για τη μετοχή της Tesla – Κάτω από 45 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση

Ελεύθερη πτώση για τη μετοχή της Tesla – Κάτω από 45 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση
Νέα σημαντική υποχώρηση για τη μετοχή της Tesla στη Wall Street
Πτώση 6,6% καταγράφει η μετοχή της Tesla στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, στον απόηχο ενός εκ των χειροτέρων μηνών για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Ειδικότερα, η μετοχή διαμορφώνεται στα 248,5 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται σε 44,95 δισεκ. δολάρια.
Εχθές, ο ιδρυτής της Tesla διάλεξε να «τιμήσει» την Πρωταπριλιά με ένα πικάντικο αστείο, γνωστοποιώντας στο Twitter τη «χρεοκοπία».
«Βρισκόμαστε στη λυπηρή θέση να γνωστοποιούμε ότι η Tesla χρεοκόπησε. (…)
Καλό μήνα!», έγραψε χαρακτηριστικά, ειρωνευόμενος προφανώς τον Tesla John Thompson, αναλυτή της Vilas Capital Management, ο οποίος προέβλεψε χρεοκοπίας της εταιρείας τους επόμενους μήνες (περισσότερα εδώ).
Η Tesla προχώρησε πριν λίγες ημέρες στην ανάκληση 123.000 πολυτελών οχημάτων «Model S» που κατασκευάστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2016, επικαλούμενη προβλήματα στο υδραυλικό τιμόνι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάκληση της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία διαθέτει ακόμη πολύ μικρό στόλο παγκοσμίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, γνωστοποιήθηκε από το CNBC πως η Tesla αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τον υψηλό αριθμό ελαττωματικών εξαρτημάτων που παράγονται στα εργοστάσιά της για το «Model 3».
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απάντησε στο κανάλι πως κάθε όχημα υποβάλλεται σε εκατοντάδες επιθεωρήσεις και δοκιμές, πριν τη διάθεσή του για πώληση.
Η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 25% για το σύνολο του Μαρτίου 2018, ενώ, σε ό,τι αφορά στο σύνολο του έτους, έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 20%, όταν η αντίστοιχη επίδοση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq είναι σχεδόν αμετάβλητη.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, η μετοχή ξεπέρασε τα 389 δολάρια, έπειτα από εντυπωσιακό «ράλι».
Καίριο πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία του Elon Musk, αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει -σε «Β3» από «Β2»- την πιστοληπτική της ικανότητα, διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook).
Όπως ανέφερε ο αμερικανικός οίκος, οι αξιολογήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας του Elon Musk αντικατοπτρίζουν τη σημαντική υποχώρηση στην παραγωγή του «Model 3», τη μειωμένη ρευστότητα λόγω των αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών και των εκκρεμών μετατρέψιμων ομολόγων (230 εκατ. τον Νοέμβριο 2018 και 920 εκατ. δολάρια το Μάρτιο του 2019).
Ειδικότερα, η ρευστότητα διαμορφωνόταν σε 3,4 δισεκ. δολάρια από μετρητά και χρεόγραφα, έως στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Επισημαίνεται πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε συνολικές ζημίες ύψους 2 δισεκ. δολαρίων το 2017, έναντι απωλειών 666,3 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 11,8 δισεκ. δολάρια.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης