Διεθνή

Παραλύει η Γαλλία: Μεγάλη απεργία στους σιδηροδρόμους

Παραλύει η Γαλλία: Μεγάλη απεργία στους σιδηροδρόμους
Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών αρχίζουν μια μακρά και τιμωρητική απεργία την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο», δήλωσε εκφράζοντας τη «λύπη» της η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν
«Μαύρη» είναι η σημερινή Τρίτη στον τομέα των μεταφορών στη Γαλλία καθώς υπάρχει απεργία μακράς διαρκείας στους σιδηροδρόμους και νέα αναστάτωση στις πτήσεις της Air France.
Έπειτα από πολλές ημέρες κινητοποίησης που ήταν άλλοτε επιτυχημένη άλλοτε όχι, η απεργία των σιδηροδρομικών γίνεται τώρα διαρκείας και δημιουργεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν από την άνοδό του στην εξουσία τον Μάιο 2017.
Τα συνδικάτα της δημόσιας επιχείρησης σιδηροδρόμων SNCF διαμαρτύρονται για την κατάργηση των προσλήψεων με ειδικό καθεστώς, για τον τρόπο που ανοίγει ο τομέας στον ανταγωνισμό, καθώς και για τη μετατροπή της SNCF σε ανώνυμη εταιρεία, γεγονός που ανοίγει σύμφωνα μ' αυτούς τον δρόμο για μια μελλοντική ιδιωτικοποίηση, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση.
Το σχέδιο μεταρρύθμισης «έχει στόχο να καταστρέψει τη δημόσια σιδηροδρομική υπηρεσία από καθαρό ιδεολογικό δογματισμό» και «δεν θα λύσει το ζήτημα του χρέους ούτε αυτό των δυσλειτουργιών», υποστηρίζουν τα συνδικάτα.
Η κινητοποίηση, η οποία προβλέπει 36 ημέρες απεργίας μέσα σε τρεις μήνες, ποντάρει στην κόπωση της κοινής γνώμης που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εκτιμά προς το παρόν ότι η απεργία αυτή είναι αδικαιολόγητη, όμως, όπως ελπίζουν οι σιδηροδρομικοί, θα μπορούσε να μεταστραφεί, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία.
Για τους 4,5 εκατομμύρια καθημερινούς ταξιδιώτες της SNCF, οι ερχόμενες εβδομάδες προαναγγέλλονται περίπλοκες.
Η κινητοποίηση των σιδηροδρομικών, η «μαύρη Τρίτη», όπως την αποκαλούν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, συμπίπτει με την απεργία στην Air France, την τέταρτη μέσα σε ένα μήνα, με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις 6%. Η εταιρεία εκτιμά πάντως ότι οι αναταράξεις θα είναι περιορισμένες και ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί το 75% των προγραμματισμένων πτήσεών της. Οι απεργίες στην Air France θα συνεχιστούν την 7η, τη 10η και την 11η Απριλίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχει το 32% των πιλότων, το 20% των πληρωμάτων καμπίνας και το 15% του προσωπικού εδάφους.
Για τα συνδικάτα, το σημερινό «ραντεβού» είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να μπορούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μετρήσει η γνώμη τους για άλλα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που έχουν στόχο κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Ο Φιλίπ Μαρτινέ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου, της CGT, κάλεσε σε «σύγκλιση των μαχών», την ώρα που η δυσαρέσκεια υποβόσκει και στους συνταξιούχους, τους φοιτητές ή ακόμη τους οδοκαθαριστές και τους εργαζομένους στον ενεργειακό τομέα, που απεργούν επίσης σήμερα.
Η εβδομάδα προμηνύεται ταραγμένη για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης