Αναλύσεις

Νεκρός ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5, Σμηναγός Γ. Μπαλταδώρος

Νεκρός ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5, Σμηναγός Γ. Μπαλταδώρος
"Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινά συλλυπητήριά του, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.
UPD - Νεκρός είναι ο πιλότος, Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος, του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε στο Αιγαίο, βορειοανατολικά της Σκύρου, στις 12:15 το μεσημέρι της Πέμπτης 12/4.
"Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα τη βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινά συλλυπητήριά του, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.
"Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος.
Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη.
Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.
Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Την πτώση του Mirage αλλά και το όνομα του άτυχου κυβερνήτη ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση είναι η εξής:
«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.
Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».


Τη θλιβερή εξέλιξη ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.




Ο Γιώργος Μπαλταδώρος που υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο ιπτάμενος που έχασε την ζωή του, στην πτώση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου.



Ο άτυχος χειριστής του μοιραίου Mirage 2000-5 είχε γεννηθεί στις 3 Ιουνίου 1984 στο Μαυροβούνι Καρδίτσας και ήταν 34 ετών.
Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης, καθώς και στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι νεκρός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Epsilon» έχει οικογένεια με τρία παιδιά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος χειριστής του Mirage 2000-5 δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του.


Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε πριν από λίγο στο Αιγαίο στην περιοχή της Σκύρου με τον πιλότο του αεροσκάφους να αγνοείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σκύρου επιστρέφοντας από επιχείρηση αναχαίτησης τουρκικών αεροσκαφών.
Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πτώσης του μαχητικού.
Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εύρεσης - διάσωσης του πιλότου του αεροσκάφους.
"Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.
Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του" αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΓΕΑ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το Νο2 του σχηματισμού δεν επεσήμανε αλεξίπτωτο που θα μπορούσε να σημαίνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.
Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πτώσης του μαχητικού, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εύρεσης - διάσωσης του πιλότου του αεροσκάφους.
Ήδη προς τη θαλάσσια περιοχή όπου έπεσε το μαχητικό σπεύδουν από την πρώτη στιγμή μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό και τη διάσωση του χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους.
Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (Save and Rescue) συμμετέχει ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού (με τον κωδικό 602) που απέπλευσε από τον Μόλυβο της Λέσβου.  
"Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.
Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του" αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΓΕΑ.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Πάντως, η Τουρκία -θέλοντας να διαψεύσει οποιεσδήποτε φήμες αλλά και προς απάντηση όσων συνδέουν την πτώση του ελληνικού αεροσκάφους με την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών που είχε προηγηθεί- διαρρέει ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία σχέση.
«Στην περιοχή που επέσε το ελληνικό μαχητικό δεν υπήρχε τουρκικό μαχητικό» διαρρέουν πηγές της τουρκικής κυβέρνησης στα τοπικά ΜΜΕ.

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Με τη μορφή «έκτακτης είδησης» μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το συμβάν της πτώσης του αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας βορειοανατολικά της Σκύρου, τη στιγμή που επέστρεφε από επιχείρησης αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.
Ωστόσο, ο ανταποκριτής του Haber Turk μεταδίδοντας πληροφορίες της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ότι στην περιοχή που συνέβη η πτώση δεν υπήρχε τουρκικό αεροσκάφος.

Haber Turk - Έκτακτο: Έπεσε στο Αιγαίο ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος!

Εκτός από τις «διαρροές» της τουρκικής κυβέρνησης, η Haber Turk αναμεταδίδει και τις πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με την πτώση του Mirage.

Hurriyet - Έκτακτο: Ελληνικό αεροσκάφος έπεσε στο Αιγαίο


Η Hurriyet αφού αναμεταδίδει τις πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ (περί επιχείρησης αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών) επισημαίνει ότι αεροσκάφη και από τις δύο χώρες επιχειρούν συχνά στο Αιγαίο, στο πλαίσιο αναχαιτίσεων.

Sabah - Έκτακτο: Ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος έπεσε στο Αιγαίο


Η Sabah αναφερόμενη στο γεγονός επισημαίνει ότι το πολεμικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000-5 έχει εξαφανιστεί κοντά στη Σκύρο και πως ο πιλότος αγνοείται.
Επίσης αναφέρεται και στις πληροφορίες της τουρκικής κυβέρνησης ότι στην περιοχή όπου έπεσε το ελληνικό αεροσκάφος δεν υπήρχε τουρκικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης