Διεθνή

Στα 10,3 εκατ. φθάνουν οι θέσεις εργασίας παγκοσμίως στις ΑΠΕ

Στα 10,3 εκατ. φθάνουν οι θέσεις εργασίας παγκοσμίως στις ΑΠΕ
Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 44% της παγκόσμιας απασχόλησης στην αιολική ενέργεια, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με 30 και 10% αντίστοιχα
Περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2017 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) σήμερα (8/5).
Ειδικότερα, η αύξηση άγγιξε το 5,3% σε σχέση με το 2016.
Σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση του ετήσιου περιοδικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απασχόλησης, ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, ανέρχεται σήμερα σε 10,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα 10 εκατομμύρια για πρώτη φορά.
"Η Κίνα, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Γερμανία και η Ιαπωνία παραμένουν οι μεγαλύτεροι εργοδότες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% όλων των θέσεων εργασίας στον κλάδο", ανέφερε η έκθεση.
Η ηλιακή φωτοβολταϊκή βιομηχανία παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης όλων των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σχεδόν 9% από το 2016 μετά από ένα ρεκόρ 94 Gigawatts (GW) εγκαταστάσεων το 2017.
Η Κίνα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εργασιών PV - που ισοδυναμούν με 2,2 εκατομμύρια - αντιπροσωπεύοντας αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Παρά την μικρή πτώση στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο χώρες ακολούθησαν την Κίνα ως τις μεγαλύτερες αγορές για την ηλιακή φωτοβολταϊκή απασχόληση στον κόσμο.
Η Ινδία και το Μπαγκλαντές ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των παγκοσμίων θέσεων εργασίας PV.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι θέσεις εργασίας στην αιολική βιομηχανία υποχώρησαν ελαφρά το περασμένο έτος σε 1,15 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Ενώ οι εργασίες αιολικής ενέργειας βρίσκονται σε σχετικά μικρό αριθμό χωρών, ο βαθμός συγκέντρωσης είναι χαμηλότερος από ό, τι στον τομέα της ηλιακής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 44% της παγκόσμιας απασχόλησης στην αιολική ενέργεια, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με 30 και 10% αντίστοιχα.
Οι μισές από τις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας παγκοσμίως είναι ευρωπαϊκές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης