Αναλύσεις

FT: Ο Τσίπρας είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Merkel για το προσφυγικό

FT: Ο Τσίπρας είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Merkel για το προσφυγικό

Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times

Χείρα βοηθείας προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel είναι έτοιμος να προσφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως παραδέχεται σε δηλώσεις του στους Financial Times.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι  ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει το «δευτερεύον κύμα» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία.
«Δεν μας νοιάζει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει, για να δώσει το μήνυμα στους λαθρεμπόρους [ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης]», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την κατανομή αρμοδιοτήτων για τους αιτούντες άσυλο, γνωστό ως κανονισμός του Δουβλίνου, ήταν ούτως ή άλλως «ξεπερασμένοι».
Παράλληλα ανώτερος Γερμανούς αξιωματούχος δήλωσε στους FT ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την αποστολή των προσφύγων».
«Αισθάνομαι ότι υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν συμφέρον να επιτύχουν τέτοιες διμερείς συμφωνίες, είναι η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου αποτελεσματικά», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους εταίρους με  στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά και οικονομικών κινήτρων για τις Ρώμη και Αθήνα.



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης