Ενέργεια

Τον Ιανουάριο του 2017 η εξέταση από τη Ρωσική Δούμα της συμφωνίας για τον Turkish Stream

Τον Ιανουάριο του 2017 η εξέταση από τη Ρωσική Δούμα της συμφωνίας για τον Turkish Stream
Ο αγωγός θα έχει δυο σκέλη προς την Τουρκία και την Ελλάδα
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Ενέργειας της Ρωσικής Δούμας η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, η οποία φιλοξενεί δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας της  Ρωσικής Δούμας, Pavel Zavalny. 
«Ελπίζαμε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εφέτος, αλλά η τελευταία συνεδρίαση της Δούμας πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου. Περιμένω ότι η  ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο Η πρώτη συνεδρίαση της Δούμας θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου» δήλωσε ο  Zavalny.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έγγραφο που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για την κύρωση της ρωσοτουρκικής διακρατικής συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream, το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για την κατασκευή των δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια που είχε διαθέσει η Ρωσία για αγωγό South Stream, ο οποίος ως γνωστόν έχει ακυρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση στις 16 Δεκεμβρίου ενέκρινε την επικύρωση της συμφωνίας με την τουρκική κυβέρνηση για τον αγωγό Turkish Stream. 
Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή δύο υποβρύχιων αγωγών στη Μαύρη Θάλασσα, με ετήσια δυναμικότητα 15,750 εκατ. κ.μ. ο κάθε ένας. Οι δυο αγωγοί θα μεταφέρουν ρωσικό αέριο προς την τουρκική αγορά αλλά και προς την Ελλάδα και από κει στην Ευρώπη.
Η Gazprom θα κατέχει τα δικαιώματα και για τα δύο σκέλη του αγωγού.
Όπως έχει δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2017 και τόσο το χερσαίο, όσο και το υπεράκτιο τμήμα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης