Διεθνή

Πως λειτουργεί η «Cal Fire» που παρέχει πολιτική προστασία στην Καλιφόρνια

Πως λειτουργεί η «Cal Fire» που παρέχει πολιτική προστασία στην Καλιφόρνια

O ετήσιος οικονομικός προϋπολογισμός της Cal Fire ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια

Με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την εθνική τραγωδία που προήλθε από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ανατολική Αττική και είχαν έναν τραγικό απολογισμό  νεκρών (βρίκσεται σε εξέλιξη), τίθενται πολλά ερωτήματα για το πως λειτουργεί στην χώρα μας η πολιτική προστασία.

Σε συνδυασμό με την έγκαιρη επιστράτευση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, σε μια από τις πλέον καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια (Έξι άνθρωποι είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και επτά ακόμα αγνοούνται από την περασμένη Πέμπτη), αναζητήσαμε μερικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πολιτεία των ΗΠΑ, η Cal Fire σε τέτοιου είδους έκτακτες περιπτώσεις με απώτερο στόχο να εξαλειφθούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν οι τραγικές καταλήξεις..

Υπεύθυνος  για την πυροπροστασία στις περιοχές ευθύνης του κράτους της Καλιφόρνια συνολικού ύψους 31 εκατομμυρίων στρεμμάτων ως διαχείριση των ιδιωτικών και δημόσιων δασών του κράτους, είναι το Τμήμα Δασοπονίας και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας.

Η «Cal Fire» έχει ιδρυθεί από το 1885 και διαθέτει τεράστιο αριθμό προσωπικού, με 5.400 να είναι σταθεροί, 2,400 εποχιακοί, 4,300 κάτοικοι και 5.350 εθελοντές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ετήσιος οικονομικός προϋπολογισμός της Cal Fire ανέρχεται στα 2 δις δολάρια.

 

 

 

Πρόκειται χαρακτηριστικά για την δεύτερη μεγαλύτερη δημοτική πυροσβεστική υπηρεσία στις ΗΠΑ, πίσω από το πυροσβεστικό τμήμα της Νέας Υόρκης.

Πρώτο μέλημα της Cal Fire είναι να παρέχει πυροπροστασία για την περιοχή ευθύνης του κράτους (SRA). Τα εδάφη SRA ορίζονται αρχικά από τον Κώδικα Δημόσιων Πόρων του κράτους, «καλύπτονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από δάση ή από δέντρα που παράγουν ή είναι ικανά να παράγουν δασικά προϊόντα» Δεύτερον, είναι «αυτά που καλύπτονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από ξυλεία, υπόγεια ή γρασίδι, είτε εμπορικής αξίας είτε όχι, τα οποία προστατεύουν το έδαφος από την υπερβολική διάβρωση, επιβραδύνουν την απορροή του νερού ή επιταχύνουν τη διήθηση του νερού, εάν οι εκτάσεις αυτές είναι πηγές νερού που είναι διαθέσιμες για άρδευση ή για οικιακή ή βιομηχανική χρήση. Τέλος, είναι «εδάφη σε περιοχές που χρησιμοποιούνται κυρίως ή είναι χρήσιμες για σκοπούς βοσκής και κτηνοτροφίας, οι οποίες συνορεύουν με τις περιοχές που περιγράφονται ανωτέρω».

Η Cal Fire κατέχει και εκμεταλλεύεται το δικό της στόλο αεροσκαφών, τακτικών αεροσκαφών και ελικόπτερα, τα οποία διαχειρίζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαχείρισης Αερομεταφορών, ενω οι  πρόσθετοι αερομεταφορείς εκμισθώνονται από το τμήμα όταν αυτό απαιτείται.

Το πρόγραμμα «Cal Fire Air» είναι ένα από τα μεγαλύτερα μη στρατιωτικά αεροπορικά προγράμματα στη χώρα, αποτελούμενο από 23 αεροσκάφη Grumman S-2T 1,200, 14 αεροσκάφη OV-10A και 12 ελικόπτερα UH-1H Super Huey.

Tα αεροσκάφη μπορούν να φτάσουν στις περισσότερες πυρκαγιές εντός 20 λεπτών.

Παράλληλα, τα Κέντρα Κινητών Επικοινωνιών της Cal Fire (MCC) είναι ένα σύστημα ταχείας ανταπόκρισης για κινητά περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Το MCC είναι ο κόμβος για την επικοινωνιακή δραστηριότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Έχει δυνατότητες δορυφορικών τηλεφώνων για τα περιστατικά εκείνα όπου η τηλεφωνική κάλυψη δεν είναι διαθέσιμη λόγω απόστασης ή καταστροφικής απώλειας τηλεφωνικής υπηρεσίας.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης