Αναλύσεις

Eλαφρύνσεις Τσίπρα από τη ΔΕΘ: Μείωση εταιρικού φόρου σε 25%, ΦΠΑ σε 22% και ΕΝΦΙΑ κατά 30% - Χαμηλότερες εισφορές

Eλαφρύνσεις Τσίπρα από τη ΔΕΘ: Μείωση εταιρικού φόρου σε 25%, ΦΠΑ σε 22% και ΕΝΦΙΑ κατά 30% - Χαμηλότερες εισφορές

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μέχρι τέλος του 2018, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά

Φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, στοχευμένες παροχές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού με ορίζοντα πάντως υλοποίησης των μέτρων την τετραετία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα (8//9/2018) από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Επίσης παρέπεμψε την απόφαση για την περικοπή των συντάξεων τον Οκτώβριο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα, πως οι εταίροι θα πειστούν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί δημοσιονομικού χώρου.
Ωστόσο ο ορίζοντας 4ετίας που παρουσίασε ο Τσίπρας είναι πολιτικά μη ρεαλιστικός άπαξ και μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές του 2019.
Οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι περισσότερο υποσχέσεις εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου παρά δεσμεύσεις.

Οι παροχές

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτου μισθού από το 2019 μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαλόγου μεταξύ των εμπλομένων μερών.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός μέχρι τέλος του έτους, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.
Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος.
Από την 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε από την 1η Ιανουαρίου του 2021 την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.
Επίσης από 1/1/19, όπως είπε, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, μειώνοντας έως και 35% το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.
Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
Επιπλέον λαμβάνεται πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρου, μειώνονται τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου εξήγγειλε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, «ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».
Επίσης ανακοίνωσε την από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
«Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Τον Οκτώβριο η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων

Διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και χαίρονται για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Και θα τους πείσουμε ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο για τις συντάξεις να είναι και αντι-αναπτυξιακό, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την προαποφασισμένη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019.
Η σχετική απόφαση τοποθετείται, όπως δήλωσε ο ίδιος, τον Οκτώβριο του 2018.

Η απόφαση για το τρίτο μνημόνιο

«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι τότε τελικά πράξαμε το σωστό», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ξαναβλέπουν τη χώρα με ασφάλεια

«Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια", "να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Και αυτό όπως τόνισε «για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά».
Σημείωσε επίσης ότι και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και πως οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια.
Τόνισε ότι οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δεν ανησυχούν την κυβέρνηση για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.
Καθώς η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αυτό έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουν εγκρίνει οι δανειστές μας και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Τα 3,5 δισ. ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κατά τα άλλα ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε την εκκίνηση από τον Οκτώβριο του 2018 της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.
Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης», είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας στο σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη «πυρηνικό ρόλο έχουν οι θεσμικές τομές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Τα χρόνια που βρισκόμαστε στην διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις που θέτουν τους πολίτες και τη δημοκρατία στο επίκεντρο.
Η απλή αναλογική στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές αλλάζουν τους όρους άσκησης πολιτικής και βαθαίνουν τη δημοκρατίας,
Η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική εκτίμησε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μία χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια «πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό, τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης