Χρηματιστήριο & Αγορές

Μπορεί το smart money να έχει ευκαιρίες στις ελληνικές ενεργειακές μετοχές;

Μπορεί το smart money να έχει ευκαιρίες στις ελληνικές ενεργειακές μετοχές;
Οι τιμές των ενεργειακών μετοχών υποχωρούν όμως τα μεγέθη των εταιριών ενισχύονται

Η εικόνα του χρηματιστηρίου περιγράφεται από ό,τι λένε οι πηγές που βρίσκονται σε επαφή με τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού έχει ως εξης:
Δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές καθώς οι μεγάλοι παίκτες αισθάνονται ότι έχει κλονιστεί η αξιοπιστία τους, ενώ παράλληλα τα τελευταία  κρούσματα τραυματίζουν ακόμα και τους ισχυρούς του χώρου.
Στον αντίποδα είχαμε το +5% της Βιοχάλκο την περασμένη Παρασκευή 2/11 αλλά και την αντίδραση της Μότορ Όιλ μετά από μια απώλεια 20% στο προηγούμενο διήμερο.
Οι κεφαλαιοποιήσεις που υποτιμώνται εμφανίζουν αξιόπιστα μεγέθη και ελκυστικές αποτιμήσεις πλην όμως δεν μπορούν να ξεφύγουν από την επιφύλαξη που επικρατεί για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Έτσι από τις ενεργειακές μετοχές μόνο η Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζεται θετική με απόδοση 37% και ο Άνεμος με 15,5% από την 1/1/2018
Αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό για το smart money που αναζητεί ευκαιρίες τοποθέτησης την ώρα που οι υποτιμητικές προσδοκίες ή η αδιαφορία κυριαρχούν.
Η ΔΕΗ αποτελεί το πιο ενδιαφέρον επενδυτικό στοίχημα και παρά την πτώση της δείχνει ότι προσφέρει ευκαιρίες σε εκείνους που θα επενδύσουν σε μια υποτιμημένη αξία. Η ΔΕΗ δεν πρόκειται ούτε να κλείσει ούτε να χρεωκοπήσει, όμως έχει την ανάγκη ενός αποτελεσματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που για πρώτη φορά ο ΥΠΕΝ κ. Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοιχτό, όταν είπε ότι αν κριθεί άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά.
Η ΔΕΗ είναι πιθανό να χρειαστεί ένα δεύτερο πλάνο που θα περιλαμβάνει τις ρήτρες για αύξηση των τιμολογίων, την μείωση της επιβάρυνσης των τιμολογίων από το ΠΧΕΦΕΛ και ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια με κριτήρια που θα διαφυλάξουν την κοινωνική βάση.
Ήδη υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην βιομηχανία για την αναμενόμενη αύξηση των τιμολογίων ενώ η οι προσδοκίες για την εφαρμογή του Traget Model δημιουργούν αβεβαιότητα.
Κατά συνέπεια η υπόθεση ΔΕΗ παραμένει το wild card της ενεργειακής αγοράς με πολλά ασαφή σημεία για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των κινήσεων που έλαβαν χώρα στο  τελευταίο διάστημα  ήταν σαφώς προς ενίσχυση της επιχείρησης.
Ακόμα όμως και αν οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία στην πρωτοκαθεδρία θα πρέπει η ΔΕΗ να αναδιαρθρωθεί για να διατεθεί το 17% σε κάποια εϋρωπαική εταιρία, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον, πράγμα που θα περάσει από την αύξηση των τιμολογίων.
Η ΔΕΗ όπως και να έχουν τα πράγματα θα πρέπει να υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα στροφής στις ΑΠΕ για το οποία φέρουν ευθύνες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να αποσαφηνίσει η Κομισιόν τι θα κάνει με τον Μηχανισμό Ευελιξίας και τις λιγνιτικές, που αν δεν ευοδωθεί θα οδηγήσει σε ενεργειακό έλλειμμα πολύ σοβαρό την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια.
Η δίοικηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ πηγές της Κομισιόν εκτιμούν ότι ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να αποδώσει καρπούς. Κατά την εκτίμησή μας όσοι επενδύσουν τώρα στην ΔΕΗ δύσκολα θα χάσουν και μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν σημαντικές υπεραξίες.
Στον αντίποδα τα σενάρια που διαδίδουν χρηματιστηριακού κύκλοι μαζί με τα funds που σορτάρουν την μετοχή που μιλούν για διάσπαση τα εταιρίας σε καλή και κακή.

Oι βασικές επιλογές

Πλην της ΔΕΗ το «παιχνίδι» στο Μυτιληναίο είναι καθαρά χρηματιστηριακό, καθώς η κεφαλαιοποίηση στο 1,1 δις είναι ελκυστική με βάση την προσδοκώμενη κερδοφορία και τις αναλύσεις που την θέλουν να διπλασιάζεται. Άρα θα εξαρτηθεί από την συγκυρία της χρηματιστηριακής αγοράς και διεθνώς καθώς οι ξένοι θεσμικοί έχουν αυξήσει την θέση τους στην μετοχή.
Η Βιοχάλκο εμφανίζεται να αποτελεί επίσης μια στρατηγική επιλογή καθώς η κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 700 εκατ ευρώ δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί μικρή σε σχέση με την αναμενόμενη κερδοφορία αλλά και τις πολύ καλές προοπτικές των θυγατρικών της Cenergy και EλβαλΧαλκόρ.
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα ακολούθησε στα πλαίσια της πίεσης της αγοράς και εξισορρόπησης του βάρους στα θεσμικά χαρτοφυλάκια μια επίσης φυσιολογική διόρθωση, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή είναι μέχρι τώρα η μετοχή της χρονιάς.
Οτιδήποτε και να καταγραφεί για την Mότορ Όιλ  σε σχέση με τα τρέχοντα δεδομένα είναι παρακινδυνευμένο, όμως η αγορά θα πρέπει να εμπιστευθεί επενδυτικά τον όμιλο Βαρδινογιάννη, που έχει υψηλά πιστοποιητικά επιτυχίας.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν μια περίπτωση που σίγουρα η πορεία τους θα ξεκαθαρίσει όταν η αγορά καταλάβει τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση.
Ασφαλέστερη περίπτωση αποτελεί ο ΑΔΜΗΕ με σίγουρο μέρισμα που μειώνει σημαντικά τα ρίσκα.

 Οι αποτιμήσεις σύμφωνα με την BETA ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης