Ενέργεια

Γερμανία: Το Φεβρουάριο η απόφαση για την "έξοδο" από τον άνθρακα - Τι προβλέπει το σχέδιο

Γερμανία: Το Φεβρουάριο η απόφαση για την

Κλείσιμο μονάδων, αποζημίωση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και περιοχών για την απώλεια θέσεων εργασίας τα θέματα για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις

Η Γερμανία ανέβαλε για τον Φεβρουάριο την απόφαση σχετικά με το πόσο γρήγορα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να καταργήσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και αν η κυβέρνηση θα πρέπει να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καθώς και τις  περιοχές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απώλειες θέσεων εργασίας δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters.
Δεδομένου ότι τα ορυχεία άνθρακα είναι ο μοναδικός αμιγώς εγχώριος πόρος σε μια χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές ενέργειας, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πότε θα εγκαταλείψει την καύση άνθρακα για να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους έως το 2030, καθώς επιθυμεί επίσης να απαλλαγεί από την πυρηνική ενέργεια έως το 2022.
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο έχει ορίσει μια 24μελή επιτροπή, άνθρακα, για να αναζητήσει συμβιβαστική συμφωνία και αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, μετά από σειρά συζητήσεων στο Βερολίνο τη Δευτέρα 26/11/2018, οι επικεφαλής της επιτροπής άνθρακα ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις και ότι η επιτροπή στοχεύει τώρα να ολοκληρώσει τις εργασίες της την 1η Φεβρουαρίου.
Στην επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων Matthias Platzeck και Stanislaw Tillich, πρώην πρωθυπουργοί του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας, οι οποίες είναι βιομηχανικά αδύναμες περιοχές.
Οι απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια των ετών, θα βλάψουν και τις δύο ανατολικές περιοχές. Επιπλέον, το Βραδεμβούργο και η Σαξονία θα έχουν περιφερειακές εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier δήλωσε ότι η αναβολή της απόφασης θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για ευρύτερη αποδοχή του σχεδίου εξόδου άνθρακα.
"Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να απογοητευθούμε", δήλωσε ο Altmaier, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες τη Δευτέρα, προσπαθούσε να αποφύγει τα αιτήματα για πρόσθετες δαπάνες.
Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ο Scholz ήταν θετικός για την καταβολή αποζημίωσης στους φορείς εκμετάλλευσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κλείσουν νωρίς.
Ο Scholz είναι επίσης επιφυλακτικός για άλλα μέτρα που βοηθούν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της προγραμματισμένης εξόδου από την καύση άνθρακα, όπως η μείωση του ενεργειακού φόρου,
Μέχρι στιγμής, τα κόμματα του συνασπισμού συμφώνησαν να δαπανήσουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσουν τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η εξόρυξη άνθρακα.
Η Επιτροπή θα βοηθήσει στην κατανομή των ομοσπονδιακών κονδυλίων για την προσέλκυση νέων βιομηχανιών στις περιφέρειες, όπως η έρευνα και η παραγωγή μπαταριών.
Η παραγωγή άνθρακα αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, καθιστώντας δύσκολη την έξοδο από τον άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα αξιόπιστο εφοδιασμό για τις βιομηχανίες και τα  νοικοκυριά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης