Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τσίπρας: Πορευόμαστε με δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο - Επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία

Τσίπρας: Πορευόμαστε με δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο - Επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας επικέντρωσε, πρώτα απ’ όλα, την ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως υπογράμμισε η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία σταθερής ανάκαμψης, με τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία να βελτιώνονται σημαντικά, ενώ χαρακτήρισε ως «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε μία εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, καθώς «εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.
Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία».
Προσέθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσει και τις «φθορές» που προκάλεσε η κρίση και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκονταν «υπό επιτήρηση και εποπτεία».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση, πλέον, εφαρμόζει το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί έχουν ως στόχο να είναι «υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση».
Δήλωσε ακόμη ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων, για αύξηση του κατώτατου μισθού, για μείωση φορολογικών συντελεστών, δεν αποτελεί παροχολογία αλλά αναγκαία διόρθωση των αδικιών του παρελθόντος.
Επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει στο παλιό οικονομικό μοντέλο, το οποίο αποτέλεσε και τη βασική αιτία που βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τόσο σφοδρή κρίση, αλλά να στραφεί σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο «βασίζεται στις εξαγωγές, στους συγχρόνους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία.
Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής.
Αυτό είναι ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον, ανθεκτικότερο στους κλυδωνισμούς, και πιο ανοιχτό στις ευκαιρίες και την πρόσβαση για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μία «δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας».


Ομιλία Πρωθυπουργού  στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο 2018

«Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω το σημερινό χαιρετισμό στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Πρόκειται για μια καθιερωμένη μεταξύ μας, συνάντηση, και θέλω με αυτό τον τρόπο να αναγνωρίσω το ρόλο των παραγωγικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτήν, αλλά και κάτι εξίσου σημαντικό, να αναδείξω τη λειτουργία σας ως ενός εκ των καλύτερων πρεσβευτών στη διεθνή κοινότητα, της προσπάθειάς μας όλα αυτά τα χρόνια να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση.
Σε κάθε δημόσια παρουσία μου τα τελευταία χρόνια, παρουσίαζα την ετήσια εξέλιξη ενός συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της βίαιης κοινωνικής υποχώρησης, την ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος και την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και της δημοκρατίας μας.
Για να μην αφήσουμε να γίνει η πικρία μιας δύσκολης οκταετίας, δυσπιστία και πολιτικός σκεπτικισμός, όπως βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
Ζήτησα την στήριξη και την εμπιστοσύνη σας σε αυτό το σχέδιο.
Ανταποκριθήκατε καλόπιστα, γιατί η αγωνία και η προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση είναι κοινή και ειλικρινής.
Σήμερα, μπορείτε και εσείς όπως και εμείς, να αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει.
Και ξεκινώ από την Οικονομία.
Ιδιαίτερα σε αυτό το πεδίο τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά.
Έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική.
Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.
Η ανεργία μειώνεται.
Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% πριν τέσσερα περίπου χρόνια.
Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ' όλα, αξιόπιστα διεθνώς.
Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.
Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία.
Και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε.
Πολύ συνοπτικά αξίζει να αναφέρω την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών, την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το άνοιγμα των αγορών, την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων, την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.
Αλλαγές ουσιαστικές κι όχι κατ’ όνομα όπως στο παρελθόν, ο αντίκτυπος των οποίων ήδη αρχίζει να διαφαίνεται.
Ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια.
Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Επιγραμματικά αναφέρω την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης, τις φορολογικές διευκολύνσεις, την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας, την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα, τα σχολικά γεύματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούςσημαντικές μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πιο αδύναμων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Αυτή τη βάση διαμορφώσαμε και σε αυτή θα στηριχτούμε για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι τα παραπάνω έγιναν υπό, και πολλές φορές, παρά το καθεστώς επιτήρησης και επιτροπείας.
Σήμερα, σχεδόν 4 μήνες μετά από τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων.
Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση.
Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων, και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατ συμπολίτες μας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022,την αύξηση του κατώτατου μισθού,και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθησουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από περίπου 3 μήνες.
Μιλούν και μας  κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο.
Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές.
Το γνωστό «θα» των παλιότερων εποχών.
Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας.
Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα.
Σε χρόνο ενεστώτα.
Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση.
Αποτελεί, λοιπόν, ηθική και πολιτική μας υποχρέωση, να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε.
Η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας και έτσι θα συνεχίσουμε.
Όσο η οικονομία κατακτά υψηλοτερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, και οι δυνατότητες περισσότερων στοχευμένων ελαφρύνσεων.
Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες αντανακλά ακριβώς αυτή την αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής.
Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά και θέλω να προλάβω όσους τυχόν ανησυχούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Τα ελλείμματα συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ, και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά.
Αυτό ήταν το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος που κατέρρευσε απότομα, και μας εγκλώβισε, στην επώδυνη εμπειρία της κρίσης.
Με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση φυσικά να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Αντίθετα σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές, στους συγχρόνους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία.
Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή,
τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής.
Αυτό είναι ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον, ανθεκτικότερο στους κλυδωνισμούς, και πιο ανοιχτό στις ευκαιρίες και την πρόσβαση για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις.
Καταλύτης για την επίτευξη του είναι το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Ένα "Παραγωγικό Σύμφωνο" αν θέλετε ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Σε αυτό ευθυγραμμίζονται οι στόχοι και οι κλαδικές προτεραιότητες, με τους διαθέσιμους πόρους, τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σήμερα απορροφούμε ταχυτέρα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.
Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με όλα τα παραπάνω αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ εντός της επόμενης τριετίας.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εκτιμώμενη πιστωτική επέκταση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο μετά από πολλά χρόνια ακούσιας αδράνειας, ανακάμπτει στο διαμεσολαβητικό του ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα προωθούμε μια ομπρέλα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αφορούν, στην προώθηση των εξαγωγών, στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, στα σύγχρονα ευρυζωνικά έργα, στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στην διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων, στην ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, στην οριοθέτηση των χρήσεων γης και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
Και στέκομαι πολύ συνοπτικά, καθώς ο κατάλογος παρεμβάσεων είναι μακρύς.
Μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια, αποτελούσαν πάγια αιτήματα των παραγωγικών φορέων και τις πραγματοποιούμε σήμερα εμείς.
Ενώ σε ώριμη και τελική φάση βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα, και τις υποδομές με εγχωρίους και ξένους επενδυτές.
Ενδεικτικά αναφέρω το Ελληνικό, το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills, την επέκταση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, την ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ, την επικείμενη αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τους αγωγούς διασύνδεσης φυσικού αερίου στη Μακεδονία-Θράκη και το σταθμό LNG  στη Ρεβυθούσα, αλλά και νέα, πολύ σημαντικά έργα με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση Αττικής – Κρήτης και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65.
Με μια φράση, το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα.
Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο Φίλες και φίλοι,
Η ανορθωτική προσπάθεια στο εσωτερικό είναι εντατική και εργώδης, αλλά, εξελίσσεται σ' ένα διεθνές πλαίσιο εντεινόμενης αστάθειας και αστάθμητων κινδύνων.
Παραδοσιακές συμμαχίες διέρχονται κρίση και αμφισβητούνται.
Οι εμπορικοί ανταγωνισμοί αλλά και οι ανταγωνισμοί ισχύος οξύνονται.
Εθνικιστικές φωνές ενισχύονται και ανέρχονται σε θέσης εξουσίας.
Η χώρα μας, και αξίζει να τονιστεί, κόντρα σε αυτό το επιτρέψτε μου την έκφραση οπισθοδρομικό ρεύμα της εποχής, προχώρησε σε μια ιστορική συμφωνία με τη γείτονα χώρα της ΠΓΔΜ πάνω στο ονοματολογικό ζήτημα, δίνοντας άλλη μια φορά το  παράδειγμα, ως μια δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας.
Ομοίως η στάση μας στο προσφυγικό ήταν μια έμπρακτη απάντηση ανθρωπισμού απέναντι στο ξενοφοβικό κύμα που δηλητηριάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Μια πολιτική Πολιτισμού, κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια πολιτική αλληλεγγύης.
Ταυτόχρονα, μέσω μια πολυεπίπεδης και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής,
επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές στρατηγικές μας συμμαχίες και ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου,
διαμορφώνοντας ένα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της ευρύτερης ΝΑ Μεσογείου.
Στο ευρωπαϊκό πεδίο τώρα, ενώνουμε τη φωνή μας με τις προοδευτικές δυνάμεις και πρωτοστατούμε
στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στις πολιτικές αέναης λιτότητας και τις εθνικιστικές φωνές, που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 Ο απλοϊκός, συνωμοσιολογικός και διχαστικός λόγος τους καπηλεύεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την κοινωνική απογοήτευση και εξελίσσεται σε εσωτερικό εχθρό των δημοκρατιών.
Στις επερχόμενες ευρωεκλογές η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο.
Να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πολλές δεκαετίες πίσω.
Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε τη μάχη για να επικρατήσει το αναγκαίο πολιτικό προταγμα για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», στη βάση μιας ολοκληρωμένης και μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα επαναθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα, θα στηρίζει το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων αυτής της ηπείρου, σε ένα παγκοσμιοποιημενο πλαίσιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο.
Κι αυτό είναι κάλεσμα σε έναν αγώνα που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και να αποτρέψει τελικά την κρίση του ευρωπαϊκού ιδεώδους.
Φίλες και φίλοι,
Η ιστορική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε καμιά οπισθοχώρηση σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Η χώρα μας διαθέτει σήμερα τις ασφαλείς προϋποθέσεις για να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος, με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο, με την κοινωνία συμμέτοχο, χωρίς αποκλεισμούς και ειδικά προνόμια.
Τώρα υπάρχει το ευνοϊκό κλίμα και ο αέρας ανανέωσης για να βγουν στο προσκήνιο ξανά οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα.
Το πρώτο μέρος της προσπάθειάς μας πλησιάζει στο τέλος του και ευοδώθηκε με επιτυχία.
Πιστεύω πως τιμήσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα μας αναγνωριστεί ότι δημιουργήσαμε καλύτερες προϋποθέσεις  για τη χώρα και την πορεία της στο μέλλον.
Η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών δικαιώνει μέρα με τη μέρα τις στρατηγικές μας επιλογές.
Το όραμα μας, όμως, για την μεταμνημονιακή εποχή στοχεύει ψηλότερα, στην Ελλάδα της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.
Και ξέρουμε πια ότι μπορούμε.
Ανακτήσαμε τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση, αφήσαμε  πίσω την ηττοπάθεια και τις φωνές του παρελθόντος, της εσωστρέφειας  και της καθυστέρησης, Και από κοινού οργανώνουμε τις δυνατότητες της χώρας μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Σας ευχαριστώ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης