Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Με το «βλέμμα» στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής

Με το «βλέμμα» στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
Τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), οι εξελίξεις για το Brexit, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης
Με τα «μάτια» στραμμένα στην ομιλία του πρωθυπουργού την Παρασκευή το βράδυ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν το «πουγκί» απέναντι στην Ελλάδα έτσι ώστε να είναι σε θέση να κάνει τις μεγαλύτερες δυνατές παροχές ενόψει εκλογών.
Μάλιστα, αναμένεται να έχει επαφές με κορυφαίους ηγέτες στους οποίους θα θέσει το Σκοπιανό στην κατεύθυνση να πιεστεί ο Ζάεφ να συμβάλει στη θετική υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς προκλήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και φέρνουν τον ίδιο σε δύσκολη θέση. Στο πλαίσιο αυτό και πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές.
Το καλύτερο δυνατό ψάχνει και για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση όπου μετά από την σημαντική αλλά ανεπίσημη Σύνοδο του Μαρακές, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες για να μη φορτώνεται όλα τα βάρη η Ελλάδα.
Άλλωστε το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες.  
Μάλιστα, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

Το μεταναστευτικό και Brexit στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθούν το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027), οι εξελίξεις για το Brexit, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή.
Συνεπώς, όπως θα υπογραμμίσει σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών όπως η έρευνα, η καινοτομία και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαΐκού οικοδομήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, θα επισημάνει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός απαιτούνται νέοι ευρωπαΐκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί επίσης, στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο εντός της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του Brexit, ο κ.Τσίπρας κατά πληροφορίες θα τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία και ότι δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.
Στην Αθήνα πάντως υπάρχει ανησυχία για το Brexit σε ότι αφορά την οικονομία και μάλιστα σε μια περίοδο που ατύπως είναι προεκλογική.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και αποτελούν δέσμη μέτρων ενώ οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο στη σκιά της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει από την καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε προϊόν ανταλλαγής του πρωθυπουργού με τους εταίρους για τη μη περικοπή των συντάξεων, να θέτει το θέμα στους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα η κυβέρνηση καλλιεργεί την πόλωση καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης είναι χαμηλά και το κυβερνών κόμμα δεν φαίνεται να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του 2015. Έτσι η κυβέρνηση επιλέγει την πόλωση μήπως τους ξυπνήσει.
Και όπως φάνηκε και στη Βουλή σε αυτό το παιχνίδι της πόλωσης ανταποκρίνεται και η ΝΔ.

H σύνοδος κορυφής 13 και 14 Δεκεμβρίου 2018

Την ανάγκη «χρήσης» του προϋπολογισμού της ΕΕ με διαφορετικό τρόπο από τον τρέχοντα, θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2018.
Σημειώνεται ότι τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), τις εξελίξεις για το Brexit, το μεταναστευτικό και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή.
Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε., της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ε.Ε.
Επίσης , ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία επί του νέου δημοσιονομικού πλαισίου εντός της θητείας της παρούσας Ευρ. Επιτροπής.

Ολοκλήρωση της Ευρωζώνης και Brexit

Ως προς το ζήτημα του Brexit, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας  αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία και ότι δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο
Ως προς το Σύνοδο του Ευρώ, η χώρα μας υποστηρίζει την ολοκλήρωση της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και υποστηρίζει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία.

Οι θέσεις της Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Ως προς το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και αποτελούν δέσμη μέτρων.
Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

15:00 –19:00 Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:30-22:30 Δείπνο Εργασίας ηγετών

22:30 Συζήτηση για το ζήτημα του Brexit

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου

10:00-12:30 Δεύτερη ημέρα Συνόδου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

13:00-15:30 Γεύμα Εργασίας ηγετών με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης