Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Πως το «ναυάγιο» του έξτρα αλγερινού φορτίου οδήγησε στην πρώτη εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ

Πως το «ναυάγιο» του έξτρα αλγερινού φορτίου οδήγησε στην πρώτη εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ

Η πρώτη παραγγελία καθιστά πολύ πιο εύκολο το κλείσιμο νέων φορτίων στο μέλλον από τη Chenier

Το «ναυάγιο» της έξτρα παραγγελίας 130.000 κυβικών μέτρων LNG από την αλγερινή Sonatrach, η οποία όπως είχε γράψει το World Energy News στα τέλη Νοεμβρίου (29/11) προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες μεταθέσεις της έναρξης λειτουργίας της τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, βρίσκεται πίσω από το πρώτο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ που θα έρθει στη χώρα μας.
Έτσι, η ενημέρωση της αλγερινής εταιρείας για τη μη διαθεσιμότητα ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου για τη νέα ημερομηνία παραλαβής, δηλαδή στις 29 Δεκεμβρίου, ήταν αυτή που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο του spot φορτίου 150.000 κυβικών μέτρων από την αμερικανική Cheniere.  
Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΠΑ, όταν διαφάνηκε πως δεν είναι εφικτή η έλευση καυσίμου από την Αλγερία, η επιχείρηση άρχισε να αναζητά στη διεθνή αγορά, μεταξύ προμηθευτών και trader, την παραγγελία που θα το αντικαθιστούσε. Επομένως, καθώς στη δεδομένη χρονική συγκυρία η τιμή της Cheniere ήταν η οικονομικότερη, «έκλεισε» το φορτίο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Από τη ΔΕΠΑ δεν έγινε γνωστό η τιμή που συμφωνήθηκε με τη Cheniere.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο World Energy News οι κύκλοι της επιχείρησης, «δεν στοίχισε ακριβότερα από το αλγερινό LNG».
Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, αυτή η πρώτη παραγγελία καθιστά πολύ πιο εύκολο το κλείσιμο νέων φορτίων στο μέλλον από τη Cheniere.
Κι αυτό γιατί έχουν πλέον τυποποιηθεί αρκετά συμβατικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Υπό διαπραγμάτευση συμβόλαιο διάρκειας 20 ετών

Με βάση τις ίδιες πηγές της ΔΕΠΑ, αν και η παραγγελία δεν έχει άμεση σχέση με το μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας αμερικανικού LNG, διάρκειας 20 ετών που διαπραγματεύονται οι δύο εταιρείες, εντούτοις δημιουργεί αναμφίβολα θετικότερο κλίμα.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα αφορά τις παραδόσεις ποσοτήτων αμερικανικού LNG με όρους free on board (ελεύθερο επί του πλοίου, FOB) οι οποίες δηλαδή θα περνούν στην κυριότητα της ΔΕΠΑ ήδη από το λιμάνι αποστολής, στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Cheniere στις ΗΠΑ.
Κάτι που σημαίνει πως εκτός από τη χώρα μας, η ΔΕΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να τις διοχετεύσει σε οποιαδήποτε άλλη αγορά στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται πως το «ναυάγιο» έλευσης των 130.000 κυβικών μέτρων αλγερινού LNG επήλθε με την τέταρτη αλλαγή της ημερομηνίας παραλαβής, για τις 29 Δεκεμβρίου, μετά και την ισάριθμη μετάθεση της έναρξης λειτουργίας της τρίτης δεξαμενής, για τις 29 Δεκεμβρίου.
Είχαν προηγηθεί τρεις αλλαγές της ημερομηνίας από τη ΔΕΠΑ, λόγω αναβολών στην εμπορική λειτουργία της εγκατάστασης, τις οποίες είχε δεχθεί ο αλγερινός προμηθευτής, αν και όχι τόσο πρόθυμα.
Πιο συγκεκριμένα, η αρχική ημερομηνία άφιξης του αλγερινού LNG είχε ορισθεί στα μέσα Νοεμβρίου, για να μετατεθεί μετά στις 3 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια στις 15 Δεκεμβρίου. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης