Επικαιρότητα

Έκδοση 5ετούς στις 29/1 - Στο 3,50% το επιτόκιο - Έρχεται αναβάθμιση από Moody's

Έκδοση 5ετούς στις 29/1 - Στο 3,50% το επιτόκιο - Έρχεται αναβάθμιση από Moody's

Επίκειται αναβάθμιση από τη Moody’s την 1η Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται και επίσπευση αξιολογήσεων

Στις 29 Ιανουαρίου 2019 κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθεί το νέο 5ετές ελληνικό ομόλογο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο να αντληθούν 2,5 δισεκ. ευρώ.
Με βάση πηγές σε βρετανική τράπεζα που θα είναι μεταξύ των αναδόχων η συγκυρία ευνοεί την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,50% με 3,60%.
Το επιτόκιο αυτό είναι προφανώς καλύτερο από την πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε επιτόκιο 4,625% αλλά και από την έκδοση επί πρωθυπουργίας Σαμαρά τον Απρίλιο 2014 όπου είχε επιτευχθεί επιτόκιο 4,95%.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισεκ ευρώ και είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το 5ετές ομόλογο μαζί με τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) και με περίπου 3 δισεκ. να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 9,8 δισεκ. ευρώ.
Λόγω της επικείμενης έκδοσης καταγράφεται βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – έχουν βελτιωθεί και τα ιταλικά – με το 10ετές στο 4,12% από 4,6% που ήταν πρόσφατα.
Όμως ενώ η έκδοση ομολόγου με ικανοποιητικούς όρους από ένα κράτος θεωρείται θετική εξέλιξη, στην Ελλάδα η έκδοση 5ετούς θεωρείται non event δηλαδή ως μη γενόμενο συμβάν.
Γιατί;
1)Η Ελλάδα δείχνει αντικειμενική αδυναμία έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους δηλαδή 10ετούς ομολόγου αναφοράς ή πιο μακρινές εκδόσεις
Το 10ετές ομόλογο σήμερα θα είχε απόδοση 4,5% που σίγουρα δεν είναι καλό επιτόκιο.
2)Όμως ακόμη και με όρους 5ετούς ενώ το επιτόκιο στην Ελλάδα μειώνεται σε σχέση με παρελθούσες εκδόσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία όταν η Πορτογαλία δανείζεται στην 5ετία στο 0,38%.

Επίκειται αναβάθμιση από Moody’s

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επίκειται προσεχώς από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι Fitch 8 Φεβρουαρίου και η Moody’s 1 Μαρτίου 2019.
Σε αυτό τον πρώτο γύρο αναμένεται μια αναβάθμιση από την Moody’s κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3.
Εφόσον η δημοπρασία του 5ετούς πραγματοποιηθεί 29 Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να δούμε και έκτακτες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων στις 26 Απριλίου από την Standard and Poor’s, στις 3 Μάιου από την DBRs, στις 2 Αυγούστου από την Fitch, στις 23 Αυγούστου 2019 από την Moody’s δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και αναβάθμιση έως ΒΒ+ αρκεί να έχει εγκριθεί από τις θεσμικές αρχές το ιταλικό μοντέλο για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης