Περιβάλλον

Γιατί ατμοσφαιρική ρύπανση και ψυχική διάθεση πάνε «πακέτο»;

Γιατί ατμοσφαιρική ρύπανση και ψυχική διάθεση πάνε «πακέτο»;
«Η ρύπανση έχει ένα συναισθηματικό κόστος» υπογράμμισε ο Siqi Zheng, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Urban Studies του MIT
Πολλές είναι οι έρευνες των επιστημόνων ανά τον κόσμο για τα επίπεδα της διάθεσής μας που ρυθμίζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι στην Κίνα, που έχουν μερικά από τα χειρότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο, τα χρόνια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζουν δυσμενώς το επίπεδο ευτυχίας των ανθρώπων.
«Η ρύπανση έχει ένα συναισθηματικό κόστος» υπογράμμισε ο Siqi Zheng, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Urban Studies του MIT. "Οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι, με αποτέλεσμα να παίρνουν παράλογες αποφάσεις’’.
Ακόμα και όταν η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με αυξημένους ρυθμούς, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα επίπεδα της ευτυχίας των ανθρώπων. Για να προστατευτούν οι ίδιοι, οι ντόπιοι προσπαθούν να ξοδέψουν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να στραφούν σε στρατηγικές όπως φορώντας μάσκες προσώπου.
Σε ιδιαίτερα μολυσμένες ημέρες, λένε οι ερευνητές, πολλοί άνθρωποι τείνουν να εμπλέκονται σε πιο παρορμητική και επικίνδυνη συμπεριφορά, ίσως λόγω του άγχους της κατάθλιψης που προκαλείται από τη δυσαρέσκειά τους στο τοξικό τους περιβάλλον.
Για να δοκιμάσουν και να ποσοτικοποιήσουν την αντίληψη των ανθρώπων για τα επίπεδα ευτυχίας τους απέναντι στον κακό αέρα, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που συλλέχθηκαν από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με στόχο να εντοπίσουν πώς τα καθημερινά επίπεδα των αερομεταφερόμενων εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων επηρέασαν την ευτυχία των ανθρώπων σε 144 κινέζικες πόλεις. "Τα κοινωνικά μέσα παρέχουν ένα πραγματικό χρόνο μέτρησης των επιπέδων ευτυχίας των ανθρώπων και παρέχουν επίσης τεράστια ποσά δεδομένων σε πολλές διαφορετικές πόλεις", εξηγεί ο Zheng.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ειδικό αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν το συναισθηματικό περιεχόμενο 210 εκατομμυρίων μηνυμάτων (tweets) από την πλατφόρμα microblogging Sina Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter. Δημιουργήθηκε έτσι για κάθε πόλη και κάθε μέρα ένας μέσος «δείκτης ευτυχίας» σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το 100.
Η συσχέτιση αυτού του δείκτη με τις μεταβολές στις καθημερινές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων αποκάλυψε ότι η ρύπανση και η ευτυχία συνδέονται στενά με αντιστρόφως ανάλογη σχέση: όταν η μία ανεβαίνει, η άλλη κατεβαίνει.

Αυτό που διαπίστωσε ήταν «μια σημαντικά αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ρύπανσης και των επιπέδων ευτυχίας». Οι γυναίκες ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες σε υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης, και έτσι ήταν άτομα με υψηλότερα εισοδήματα, επειδή μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους.
Γενικά, όταν ο αέρας είναι ιδιαίτερα τοξικός, η υποκειμενική αίσθηση ευημερίας των ανθρώπων μειώνεται, λένε οι ειδικοί. Ίσως αυτό να μην αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, για πολλούς από εμάς που αναγκάστηκαν να υπομείνουν χρόνια υψηλά επίπεδα επιβλαβών αερομεταφερόμενων ρύπων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης