Ενέργεια

Μειώθηκαν 4,2% οι εκπομπές CO2 στη Γερμανία το 2018

Μειώθηκαν 4,2% οι εκπομπές CO2 στη Γερμανία το 2018

Η μείωση έφθασε το 30,6% σε σχέση με το 1990 έτος αναφοράς  για τις εκπομπές αερίων

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 4,2% το 2018, καθώς οι υψηλές τιμές άνθρακα αποθάρρυναν την χρήση του καυσίμου στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και η ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες μείωσαν τη  ζήτηση για  θέρμανση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τρίτη 2/4/2019.
Ωστόσο, η ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος UBA (Umweltbundesamt) δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα μέχρι το 2030, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, της θέρμανσης και της γεωργίας.
Οι εκπομπές που προκαλούν ζημίες στο κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησαν 4,2% πέρυσι σε 869 εκατ. τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της UBA.
"Μετά από τέσσερα χρόνια στασιμότητας, σημειώθηκε σημαντική μείωση σε ετήσια βάση", ανέφερε. "Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτό."
Σε σύγκριση με το 1990, το έτος αναφοράς του πρωτοκόλλου του Κυότο, οι εκπομπές στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 30,6%, αλλά ο στόχος του 2030, που καθορίστηκε το 2016, είναι για περικοπές τουλάχιστον 55%.
Η Γερμανία εγκατέλειψε έναν αυτοεπιβαλλόμενο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40% έως το 2020, καθώς δεν μπορεί να περιορίσει αρκετά γρήγορα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και τη ρύπανση από τα αυτοκίνητα.
Η υπουργός περιβάλλοντος Svenja Schulze, στην οποία αναφέρει η UBA, δήλωσε ότι θα προωθήσει ένα νόμο για το κλίμα   φέτος προκειμένου  να τεθεί η Γερμανία σε σωστή πορεία προς τους κλιματικούς στόχους του 2030.

Αυτό θα απαιτούσε περισσότερη προσπάθεια από τους τομείς που υστερούσαν και θα υποστήριζε τις κινήσεις προς τις τεχνολογίες ηλεκτρονικής κινητικότητας και πράσινου αερίου.
Πέρυσι, ο τομέας της ενέργειας και των νοικοκυριών περιόρισαν  τη ρύπανση, καθώς αυξήθηκε η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ περιορίσθηκε η οικιακή χρήση θέρμανσης και οι αγορές του πετρελαίου θέρμανσης αναβλήθηκαν για το 2019 επειδή οι θερμές καιρικές συνθήκες αποξήραναν τα  ποτάμια και τα πετρελαιοφόρα  σκάφη δεν μπορούσαν να πλεύσουν.
Οι αυτοκινητιστές χρησιμοποίησαν λιγότερη βενζίνη και ντίζελ λόγω των υψηλών τιμών που συνδέονται με την τιμή του αργού πετρελαίου.
Η βιομηχανία ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε στάδιο μετάβασης στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε πτώση των εκπομπών της κατά 4,5% σε μόλις 300 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε  η UBA.
Οι εκπομπές στον τομέα των μεταφορών μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι βιομηχανικές διεργασίες - κυρίως από τη χαλυβουργία, τα χημικά και τα αυτοκίνητα - κατά 2,8% και των νοικοκυριών κατά 10,9%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης