Διεθνή

Draghi κατά Trump: Μεγάλη απειλή ο προστατευτισμός - Ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ

tags :
Draghi κατά Trump: Μεγάλη απειλή ο προστατευτισμός - Ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ
Που αποδίδονται οι πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Draghi - Χαμηλές οι πιθανότητες ύφεσης
Κριτική στην πολιτική του προστατευτισμού που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump άσκησε ο Mario Draghi, προειδοποιώντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα των τιμών.
Στον απόηχο των απειλών Trump για την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο κεντρικός τραπεζίτης παρενέβη, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της εμπορικής πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ.
Ο Draghi άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επανεξετάσει τα αρνητικά επιτόκια, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
«Για να λάβουμε κάποια απόφαση για τα αρνητικά επιτόκια πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι η επίδρασή τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς», σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, «η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την Ασία, τη Μεγάλη Βρετανία και ελαφρώς από τις ΗΠΑ.
Αν είχαμε μεγαλύτερη διασυνοριακή πιστωτική επέκταση οι επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων θα ήταν μικρότερες».
«Δεν πιστεύω ότι η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών είναι αποτέλεσμα αρνητικών επιτοκίων.
Είναι ένα σήμα ότι θα πρέπει να μετασχηματιστεί το μοντέλο διακυβέρνησής τους», τόνισε.
O Draghi δήλωσε ότι η EKT θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019 και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι είναι νωρίς να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον τρίτο γύρο των TLTROs και ότι αυτό θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.
«Οι πιέσεις στην οικονομία αποδίδονται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, στον προστατευτισμό και σε δευτερεύοντες παράγοντες.
Θα κάνουμε χρήση των εργαλείων μας ώστε να επαναφέρουμε το ρυθμό αύξησης των τιμών πλησίον και κάτω του 2%», τόνισε ο Draghi, σημειώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η επιδείνωση των πληθωριστικών τάσεων οφείλεται στο αρνητικό risk premium, κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει χαμηλή το επόμενο διάστημα, ωστόσο ο Draghi εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι χαμηλές.
Ο Draghi επανέλαβε την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι για να μπορέσει η νομισματική πολιτική να είναι πλήρως αποτελεσματική, θα πρέπει τα κράτη να υιοθετήσουν επιπλέον υποστηρικτικές πολιτικές.

Brexit, Ιταλία και… ευρωεκλογές

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit, ο Draghi τόνισε ότι σαφώς οι χώρες που είναι εκτεθειμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτούν τις επιπτώσεις.
«Το Brexit θα επηρεάσει σοβαρά το αίσθημα στις οικονομίες που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε.
Όσον αφορά την Ιταλία σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και της εργασίας.
Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές απέφυγε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας μόνο ότι «θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Αμετάβλητα τα επιτόκια

 Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνέντευξη τύπου του Mario Draghi, ειδικά όσον αφορά το ενδεχόμενο υιοθέτησης κλιμακούμενων επιτοκίων.
Ειδικότερα, το ΔΣ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδος.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης