Ενέργεια

Αύξηση στις αμερικανικές εξαγωγές LPG το πρώτο τρίμηνο του 2019

tags :
Αύξηση στις αμερικανικές εξαγωγές LPG το πρώτο τρίμηνο του 2019
Εφθασαν τα υψηλότερα επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2019
Η εξαγωγική δυναμικότητα υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG) της Βόρειας Αμερικής προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά η  Dorian LPG.
Σύμφωνα με την ναυτιλιακή εταιρεία LPG, ενισχυμένη από πρόσθετους όγκους από τον Marcus Hook στις βορειοανατολικές ΗΠΑ λόγω της έναρξης του αγωγού Mariner East 2, οι αμερικανικές εξαγωγές έφθασαν τα υψηλότερα επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2019 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο με πάνω από 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγραερίου που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια του μήνα.
Ωστόσο, κατά το υπόλοιπο πρώτο τρίμηνο του 2019 παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στις εξαγωγές των ΗΠΑ λόγω των γεγονότων κλεισίματος στο κανάλι του Χιούστον.
Επιπλέον, υπήρξαν πιέσεις λόγω της μείωσης της προσφοράς στη Μέση Ανατολή που σχετίζεται με περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ και τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.
Παρά τη συνέχιση των δασμών ΗΠΑ-Κίνας που ισχύουν για το LPG, η Άπω Ανατολή παρέμεινε ο πρωταρχικός προορισμός για τις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της ζήτησης, ξεκίνησε μια νέα εγκατάσταση αφυδρογόνωσης προπανίου (PDH) στην Κίνα (Zhejiang Satellite No. 2), η οποία δημιούργησε πρόσθετη ζήτηση προπανίου στην Ανατολή.
Τα περιθώρια PDH στην Άπω Ανατολή δέχθηκαν πιέσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, ωστόσο οι τιμές των προπυλενίων μειώθηκαν και η τιμή των πρώτων υλών παρέμεινε ισχυρή λόγω προβλημάτων εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή και τις Η.Π.Α. κατά διαστήματα.
Αυτή η τάση ήταν πιο αξιοσημείωτη τον Μάρτιο του 2019 και τις αρχές Απριλίου.
Στην Ευρώπη και την Ασία, το προπάνιο και το βουτάνιο είναι γενικά οικονομικότερες πρώτες ύλες από τη νάφθα μέχρι στιγμής φέτος.
Συνολικά, καθώς το πρώτο τρίμηνο, πρόσθετος δυτικός εφοδιασμός βοήθησε στη διεύρυνση της εξάπλωσης της προπάνιο-νάφθα στη Β. Ευρώπη από περίπου $ 49 / μετρικό τόνο τον Ιανουάριο σε $ 95 / μετρικό τόνο τον Μάρτιο.
Στην Ανατολή, αυτή η διαφορά ήταν λιγότερο έντονη, καθώς πολλά από τα φορτία που εξήχθησαν στο τέλος του τριμήνου εκτός των ΗΠΑ δεν έφθασαν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Η Ινδία παρουσίασε ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2019 όσον αφορά τις εισαγωγές με επίπεδα που έφθασαν τα 1,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Φεβρουάριο. Με τις επερχόμενες εκλογές και το τέλος της ινδικής οικονομικής χρήσης, πολλοί εισαγωγείς αύξησαν τις ποσότητες τους στην εγχώρια επιδοτούμενη αγορά.
Για το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης της Baltic ήταν κατά μέσο όρο $ 30 ανά μετρικό τόνο.
Ο δείκτης Baltic VLGC μειώθηκε από 36 δολάρια ανά μετρικό τόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σταθεροποιώντας σχεδόν τα 25 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Φεβρουάριο, πριν αυξηθεί το Μάρτιο για να τερματίσει τον μήνα στα 41 δολάρια ανά μετρικό τόνο, αντιπροσωπεύοντας το υψηλό για το τρίμηνο.
 Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης Baltic διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο $ 56 ανά μετρικό τόνο.
Το βιβλίο παραγγελιών VLGC αντιπροσωπεύει περίπου το 14% του σημερινού παγκόσμιου στόλου.
Επιπλέον 38 VLGC, που ισοδυναμούν με περίπου 3,1 εκατομμύρια cbm φέρουσας ικανότητας, θα προστεθούν στον παγκόσμιο στόλο από το τέλος του 2021. Η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου είναι τώρα περίπου εννέα έτη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης