Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: H ΝΔ θέλει να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30-50% όπως την περίοδο 2012-2014

Γ. Σταθάκης: H ΝΔ θέλει να αυξήσει  τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30-50% όπως την περίοδο 2012-2014
«Η πολιτική της ΝΔ είναι επιστροφή στο 2014, αυξήσεις στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από την τριχοτόμηση» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης
Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να ξανα-αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-50%, όπως έκανε την περίοδο 2012-14, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ -και εκ νέου υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια- Γιώργος Σταθάκης.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για το μέλλον της ΔΕΗ, όπως τις περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Από το 2010 στο 2014 η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60%, ενώ την περίοδο από το 2015 μέχρι σήμερα μηδέν.
Η πολιτική της ΝΔ είναι επιστροφή στο 2014, αυξήσεις στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από την τριχοτόμηση».
Όπως διευκρίνισε, το σχέδιο της τριχοτόμησης αφορά «μικρή ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, δεύτερον τον ΑΔΜΗΕ, που εμείς δεν πουλήσαμε το 66% όπως ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά κρατήσαμε το 51% και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή την κινέζικη State Grid με 24%, φτιάχνοντας μια εταιρεία-μοντέλο που διπλασίασε την αξία της από το 2015 μέχρι σήμερα και φυσικά πώληση του 17% του πακέτου ΔΕΗ, της μεγάλης ΔΕΗ, για να πέσει το Δημόσιο από το 51% στο 34%». «Αυτό ήταν το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το 2014, αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ και σήμερα», εκτίμησε ο υπουργός, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι «επανέρχεται η ΝΔ με πρόταση να πωληθεί ποσοστό του, για να πέσει το Δημόσιο κάτω από το 51% και κ. Χατζηδάκης ο ίδιος δήλωσε ότι και σε αυτή την αγοροπωλησία, την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ, προνομιακή θέση θα έχει η κινεζική State Grid».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για το θαλάσσιο οικόπεδο Δυτικά της Κρήτης ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «αύριο το πρωί θα γίνει η υπογραφή του πρώτου οικοπέδου», ενώ «έχουμε υπογράψει όλες τις συμβάσεις για το Ιόνιο».
Όπως, διευκρίνισε «τα δύο οικόπεδα της Κρήτης νότια και νοτιοδυτικά είναι τα πιο φιλόδοξα, διότι οι πιο πολλές ενδείξεις μιλούν για μία συνέχεια και μία συσχέτιση με τα οικόπεδα που έχουν ανακαλυφθεί από την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, συνεπώς υπάρχει μία αισιοδοξία».
«Παρ' όλα αυτά», πρόσθεσε, «εμείς κρατάμε γενικώς χαμηλούς τόνους, δεν υπερθεματίζουμε κάτι, ούτε προαναγγέλλουμε πράγματα, περιμένουμε, θα ξεκινήσουν οι έρευνες, είναι δύο χρόνια το ερευνητικό στάδιο και τότε θα έχουμε τα σίγουρα αποτελέσματα για τα οικόπεδα αυτά».
Ωστόσο, «από την άλλη το γεγονός ότι στα οικόπεδα αυτά συμμετέχουν η ExxonMobil και η Total, υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες εταιρείες, που είναι γνώστες αυτών των πραγμάτων».

Οι εκλογές

Όσον αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες τις 7ης Ιουλίου και τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στις ευρωεκλογές ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Οι ευρωεκλογές είχαν άλλα χαρακτηριστικά, είχαν μία διαφορετική προσέγγιση και από την πλευρά των ψηφοφόρων.
Τώρα είναι άλλο το δίλημμα, υπάρχει μια κινητικότητα, εγώ θεωρώ ότι κλείνει η ψαλίδα, εναπόκειται σε εμάς να επανενεργοποιήσουμε έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων -κοντά στο ένα εκατομμύριο- οι οποίοι μας γύρισαν μεν την πλάτη, αλλά δεν μετατοπίστηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία ή άλλες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Παρακολουθώ με δέος τον κ. Μητσοτάκη όσον αφορά τις δηλώσεις και την αντιφατικότητά του, αλλά για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας μικρός εκβιασμός απέναντι στους ψηφοφόρους, που μάλλον δεν προσθέτει στην ποιότητα του πολιτικού μας βίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης