Φυσικό Αέριο

Νέο αίτημα στο ΥΠΕΝ για αλλαγή χάραξης του αγωγού IGI Poseidon από φορείς του Δήμου Ζαγορίου

Νέο αίτημα στο ΥΠΕΝ για αλλαγή χάραξης του αγωγού IGI Poseidon από φορείς του Δήμου Ζαγορίου

Υποστηρίζουν πως το έργο, όπως έχει σχεδιαστεί, διέρχεται από περιοχή Natura 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του Ζαγορίου για τη χάραξη του σχεδιαζόμενου αγωγού IGI Poseidon, καθώς όπως υποστηρίζουν ο αγωγός θα διέρχεται από προστατευόμενες περιοχές.
Μάλιστα, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ένωση Πυροσβεστών Ηπείρου, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο απερχόμενος δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, επαναδιατυπώθηκε το αίτημα για αλλαγή της χάραξης στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου και προτάθηκε να ζητηθεί η επανεξέταση της ΜΠΕ από την νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, ο αγωγός μπαίνοντας στο Ανατολικό Ζαγόρι, διέρχεται από περιοχή Natura 2000 καθώς και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Ειδικότερα, η χάραξή του προβλέπει πως θα περνά ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο, με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα, σε απόσταση 430 μέτρων από τους Μηλιωτάδες και 160 μέτρα από την Ποταμιά.
Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο θα υπάρχει βαλβιδοστάσιο και θα είναι η μοναδική εγκατάσταση που αφορά όλο το μήκος του αγωγού εντός ορίων του Ανατολικού Ζαγορίου.
Ενημερώνοντας για το ιστορικό του έργου, ο κ. Σπύρου υπενθύμισε ότι μόλις δυο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο (στην οποία παρενέβη μόνον ο Δήμαρχος Ζαγορίου) η ομόφωνη έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας της ΜΠΕ, παρά τις αντιρρήσεις και ενστάσεις, ως προς τη χάραξη και όχι για το ίδιο το έργο, του Δήμου Ζαγορίου.

Αποφάσεις από τη νέα δημοτική αρχή

Μένει να φανεί ποια είναι η στάση της νέας δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον Γιώργο Σουκουβέλο, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου.
Πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, με ομόφωνες αποφάσεις του, είχε προτείνει στο παρελθόν άλλη χάραξη, κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Μετσόβου και παράλληλα της Εγνατίας Οδού.
Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός IGI Poseidon (ΥΑΦΑ Ποσειδών) προωθείται από την ομώνυμη κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν με 50% εκάστη η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, με σκοπό να συνδέσει την Ελλάδα με το Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Θα αποτελείται από δύο τμήματα συνολικού μήκους 976 χιλιομέτρων.
Το χερσαίο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης