Διεθνή

Προς εκλογές στη Βρετανία τον Οκτώβριο μετά την ήττα Johnson για το no deal Brexit

Προς εκλογές στη Βρετανία τον Οκτώβριο μετά την ήττα Johnson για το no deal Brexit
Σήμερα Βρετανοί βουλευτές θα επιχειρήσουν να περάσουν νομοσχέδιο για την τρίμηνη αναβολή του Brexit
Το απόλυτο πολιτικό θρίλερ βιώνει η Μ. Βρετανία καθώς μετά την χθεσινή ήττα του πρωθυπουργού Boris Johnson στη Βουλή όπου πέρασε νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit, πλέον το σενάριο των πρόωρων εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου φαντάζει όλο και πιο πιθανό.
Χθες Τρίτη 3/9 η Βουλή των Κοινοτήτων με 328 ψήφους υπέρ και 301 κατά ενέκρινε σχέδιο νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία.
Ανάμεσα στους 328 είναι και 21 βουλευτές των Συντηρητικών που κινήθηκαν απέναντι στην κομματική γραμμή, αψηφώντας τις απειλές περί διαγραφής τους από το κόμμα.
Πλέον οι «αντάρτες» βουλευτές και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν να περάσουν από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα αναβάλει για τουλάχιστον τρεις μήνες το Brexit δηλαδή έως την 31η Ιανουαρίου του 2020, γεγονός που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα.
Ο Johnson, ο οποίος αρχίζει να νιώθει την ίδια πίεση που οδήγησε στην αποπομπή της προκατόχου του, Theresa May έχει διαμηνύσει ότι μετά την χθεσινή εξέλιξη, θα κινήσει διαδικασία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καθιστούν σαφές ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αναβολή της διαδικασίας του Brexit να ψηφιστεί πριν οποιαδήποτε προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σημειώνεται πως πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή ύστερα από την αποχώρηση του βουλευτή των Συντηρητικών Phillip Lee, ο οποίος πήγε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τη στιγμή μάλιστα που οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν πως οι 21 «αντάρτες» θα διαγραφούν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τόσο η τύχη της κυβέρνησης Johnson όσο και το ίδιο το Brexit παραμένουν στον αέρα, και ενώ καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αν και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η ψήφος των 2/3 των 650 βουλευτών, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, τονίζοντας ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αν πρώτα δεν ψηφιστεί νόμος που θα αποτρέπει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Johnson: Δεν θέλω εκλογές, αλλά...

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψηφίσουν υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων και ακόμη μιας ανούσιας αναβολής του Brexit, πιθανόν για χρόνια, τότε αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό.
Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταθέτουμε απόψε πρόταση» για την προκήρυξη εκλογών» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την χθεσινή ψηφοφορία, επισημαίνοντας πως οι πολέμιοι της προσέγγισής του θέλουν η Βρετανία να παραδοθεί στην ΕΕ, την ώρα που προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για το διαζύγιο με την απειλή ότι η Μ.Βρετανία θα φύγει χωρίς συμφωνία.
Ο Johnson έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδεχθεί «ποτέ» το να ζητηθεί νέα αναβολή και επισημαίνει ότι αν σήμερα περάσει ο νόμος για την καθυστέρηση του Brexit, αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων θα περάσει στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν βρετανικά ΜΜΕ, το ερώτημα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση Johnson σε περίπτωση που περάσει σήμερα το νομοσχέδιο για τη νέα αναβολή του Brexit, καθώς δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να το αγνοήσει και να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση της στρατηγικής της.
Αν και το πιθανότερο είναι όπως και ο ίδιος είπε, η προκήρυξη εκλογών για τις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα βρουν για άλλη μια φορά τους Βρετανούς απόλυτα διχασμένους για το πώς πρέπει και εάν πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του Brexit.

Citi: Βασικό σενάριο οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία – Σημαντικός ο ρόλος του Corbyn

Η τελική έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται κατά πολύ από τη στάση που θα κρατήσει ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, αναφέρει σε σχόλιό της η Citi.
Τούτου λεχθέντος, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι βασικό σενάριο αποτελεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από την 31η Οκτωβρίου 2019, οπότε και λήγει η προθεσμία για συμφωνία με την ΕΕ στο φλέγον ζήτημα του Brexit.
Βέβαια, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει μία πιθανότητα να μη διεξαχθούν απαραίτητα εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου, καθώς δεν αποκλείεται και νέα παράταση του Brexit.
Σε κάθε περίπτωση στις κάλπες θα έχουμε μία γνήσια αναμέτρηση των κομμάτων κατά της ΕΕ, δηλαδή των κυβερνόντων Συντηρητικών και του Brexit Party και του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων που στηρίζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα με την επιλογή της παραμονής.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προκηρύξει εκλογές για πριν από τις 31 Οκτωβρίου, όταν και εκπνέει η προθεσμία της χώρας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, βάσει της Πράξης Πάγιας Θητείας της Βουλής, κάτι τέτοιο απαιτεί στήριξη και από την αντιπολίτευση, σημειώνεται.

OHE: Πάνω από 16 δισ. δολάρια το κόστος για Brexit χωρίς συμφωνία

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια εμπορική συμφωνία θα κοστίσει στην Βρετανία τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκ. ευρώ) σε εξαγωγικές απώλειες και πιθανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις, ανέφερε σήμερα μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ).
«Η έρευνα της ΔΗΕΕΑ τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit) θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες τουλάχιστον 16 δισεκ. δολαρίων στις βρετανικές εξαγωγές, που ισοδυναμεί σε απώλειες περίπου 7% στις συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», υπογραμμίζει η έκθεση.
«Αυτές οι απώλειες θα να είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των μη δασμολογικών μέτρων, των διασυνοριακών ελέγχων και την επακόλουθη διαταραχή των δικτύων παραγωγής ΗΒ-ΕΕ», προσθέτει η ΔΗΕΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης