Προ των πυλών η συμμετοχή στον ΗΕΠ των έργων ΑΠΕ με feed in premium

Προ των πυλών η συμμετοχή στον ΗΕΠ των έργων ΑΠΕ με feed in premium
Πρώτη η Mytilineos στο μητρώο των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάληψη ευθυνών εξισορρόπησης από έργα ΑΠΕ με συμβάσεις feed in premium, με τη συμμετοχή τους σε πρώτη φάση στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, καθώς ο ΔΑΠΕΕΠ από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με μονάδες ανανεώσιμων πηγών, ως φορέας «τελευταίου καταφυγίου» (ΦοΣΕΤεΚ).
Την ίδια στιγμή, ήδη ιδιωτικοί «πράσινοι» aggregator είναι έτοιμοι να αναλάβουν την εκπροσώπηση σταθμών ΑΠΕ με υποχρέωση συμμετοχής στον ΗΕΠ – όπως για παράδειγμα η Mytilineos, η οποία είναι η πρώτη που εγγράφηκε στο σχετικό μητρώο των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ).
Κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο δικών της έργων ΑΠΕ, τα οποία όπως είναι φυσικό θα εκπροσωπεί ο ΦΟΣΕ που σύστησε.
Αυτό το χαρτοφυλάκιο σημαίνει ότι ο ΦΟΣΕ της Mytilineos ξεκινά από την πρώτη στιγμή με την απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα» μονάδων ανανεώσιμων πηγών, για την πετυχημένη λειτουργία ενός «πράσινου» aggregator.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις σε εξελιγμένα προβλεπτικά μοντέλα καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή, ώστε τα έργα που εκπροσωπεί να συμμετέχουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην αγορά.

Προβλέψεις σε ωριαία βάση

Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τόσο ο ΦοΣΕΤεΚ όσο και οι ιδιωτικοί «πράσινοι» aggregator θα ξεκινήσει να λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη συμμετοχής στον ΗΕΠ των μονάδων με συμβάσεις feed in premium.
Κάτι που σημαίνει πως εφεξής οι μονάδες αυτές θα πρέπει να υποβάλλουν προβλέψεις για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγχύσουν στο σύστημα την επόμενη ημέρα, και μάλιστα σε ωριαία βάση.
Οι μονάδες θα καταβάλλουν «πέναλτι» όταν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις προβλέψεις τους και την πραγματική παραγωγή, δηλαδή τις τιμολογούμενες προσφορές στον ΗΕΠ.
Επομένως, τότε θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, ακόμη κι αν μέχρι την πλήρη ανάληψη ευθυνών εξισορρόπησης αυτό δεν θα είναι υψηλό, αφού ο υπολογισμός του θα γίνεται μέσω του Μεταβατικού Μηχανισμού Βέλτιστης Ακρίβειας Πρόβλεψης, για τον οποίο έχει προβλεφθεί σχετικά μεγάλα όρια ανοχής.

Αντικίνητρο για την παραμονή στον ΦοΣΕΤεΚ

Οι ιδιοκτήτες των μονάδων ΑΠΕ μπορούν βέβαια να αναλάβουν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, το «αντίτιμο» θα είναι πως οι προβλέψεις τους θα έχουν αναπόφευκτα μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικά παραγωγή, και επομένως μεγάλα κόστη.
Το αντίθετο θα συμβεί αν εκχωρήσουν αυτό τον ρόλο σε έναν «πράσινο» aggregator, καθώς ένας ΦΟΣΕ θα εκπροσωπεί ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων, διασπαρμένων μάλιστα ανά την επικράτεια, και επομένως θα πετυχαίνει εξ ορισμού καλύτερες προβλέψεις για το σύνολο του χαρτοφυλακίου.
Εκτός από τους ΦΟΣΕ, ρόλο «πράσινου» aggregator θα παίξει και ο ΦοΣΕΤεΚ, με τον ΔΑΠΕΕΠ να έχει αναλάβει έως το 2022 τον ρόλο του φορέα «τελευταίου καταφυγίου».
Ωστόσο, για να αποτελεί ο ΦοΣΕΤεΚ όντως έσχατη λύση, ως αντικίνητρο έχει προβλεφθεί μία επιπλέον χρέωση, η οποία θα αυξάνεται προοδευτικά για τις μονάδες που συνεχίζουν να παραμένουν σε αυτόν.
Με την προϋπόθεση ύπαρξης ανταγωνιστικής ενδοημερήσιας αγοράς με επαρκή ρευστότητα, το αντικίνητρο αυτό θα ξεκινήσει με 5% από το 2020, αυξανόμενο κατά 5% για κάθε επιπλέον εξάμηνο εκπροσώπησης.
Το πλαφόν έχει ορισθεί στο 20%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης