Επικαιρότητα

Στην Αθήνα ο Draghi (ΕΚΤ) σήμερα 1/10 - Η Ελλάδα σε QE μόνο με investment grade

Στην Αθήνα ο Draghi (ΕΚΤ) σήμερα 1/10 - Η Ελλάδα σε QE μόνο με investment grade
Ο Draghi πρόσφατα υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλιστεί ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Mario Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ σήμερα 1η Οκτωβρίου με αφορμή την ανάδειξη του από την Ακαδημία Αθηνών ως ξένο μέλος της…
Να σημειωθεί ότι ο Draghi προτάθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στις 7 Μαρτίου 2019 να γίνει μέλος της.
Ο Draghi ο οποίος αποχωρεί τέλη Οκτωβρίου 2019 καθώς αντικαθίσταται από την Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί στις προκλήσεις της σημερινής Ευρώπης αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο Draghi θα αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με επιμονής τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ανα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να επιτύχει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα για να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα investment grade από τους οίκους αξιολόγησης δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Ο Draghi πρόσφατα υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλιστεί ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα.
Κοινώς η ΕΚΤ δεν διάκειται θετικά στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο Draghi αποχωρεί….η λάθος πολιτική μένει – Έχει στοιχήσει 24 δισ στις τράπεζες και 100 δισ σε διαφυγόντα κέρδη στα Ταμεία

Ο Draghi αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 30 Οκτωβρίου 2019 αλλά η λάθος νομισματική πολιτική παραμένει.
Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ αποχωρεί επειδή διαφωνεί με την πολιτική Draghi, την χαλαρή νομισματική πολιτική που απλά έχει επιβραδύνει την εμφάνιση των χειρότερων στην οικονομία της ευρωζώνης και έχει συντηρήσει την φούσκα των ομολόγων και μετοχών.
Η Γερμανίδα Sabine Lautenschlaeger βασικό στέλεχος της ΕΚΤ υπέβαλλε την παραίτηση της δύο χρόνια πριν λήξει η θητεία της γιατί διαφώνησε ξεκάθαρα με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, της ποσοτικής χαλάρωσης και γενικώς της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι η Sabine Lautenschlaeger θεωρείται εκ των βασικών στελεχών της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών.
Γιατί είναι όμως λάθος η πολιτική της ΕΚΤ;
1)Τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων έχουν στοιχήσει στις τράπεζες της ευρωζώνης περίπου 24 δισεκ. ευρώ έξοδα τόκων.
2)Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα, σχεδόν 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικές αποδόσεις, δεν βελτίωσαν το προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών, ούτε έφεραν οι καλύτεροι όροι δανεισμού υψηλότερες βαθμολογίες ή αναβαθμίσεις.
3)Εκτιμάται με βάση επενδυτικούς οίκους ότι τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα έχουν προκαλέσει σωρευτική ζημία από διαφυγόντα κέρδη και απώλεια κεφαλαίου περίπου 100 δισεκ. ευρώ ειδικά στα pension funds τα οποία διακρατούν ομόλογα.  
4)Η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι λάθος και για ένα άλλο λόγο ίσως τον σπουδαιότερο.
Οι χώρες επαναπαύτηκαν στην ποσοτική χαλάρωση και στα μηδενικά επιτόκια και δεν έδωσαν βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις των οικονομιών.
Το φθηνό χρήμα που δημιούργησε η ΕΚΤ μέσω της χειραγώγησης των αγορών οδήγησε την Ευρώπη στην εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων.
5)Η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία έχει δημιουργηθεί την τρέχουσα περίοδο, τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές.
Να σημειωθεί ότι ορθώς υποστηρίζει η Deutsche bank ότι το παγκόσμιο χρέος έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών και αυτή η υπερδιόγκωση θεωρείται… ξεκάθαρα κακός οιωνός για το μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης