Ηλεκτρισμός

Εντός 15νθημέρου η αποκατάσταση λειτουργίας της Μεγαλόπολης 3 και 4

Εντός 15νθημέρου η αποκατάσταση λειτουργίας της Μεγαλόπολης 3 και 4
Το πρόβλημα «κληρονομήθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε την ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειών χωρίς τη διενέργεια νέων ΜΠΕ
«Δίαυλο επικοινωνίας» έχουν ήδη ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη ΔΕΗ, για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Μεγαλόπολης 3 και 4, έπειτα από την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των αποφάσεων ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων των δύο μονάδων.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται πως εντός των επόμενων 15 ημερών θα έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που ανέκυψε. Κάτι που σημαίνει πως, σε αρκετά σύντομο διάστημα, οι δύο μονάδες θα μπορούν και πάλι να επαναλειτουργήσουν.

ΣτΕ: Απαραίτητη η εξ αρχής περιβαλλοντική αδειοδότηση

Το πρόβλημα προέκυψε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα από  την ανανέωση της ΑΕΠΟ, χωρίς τη διενέργεια νέας μελέτης περιβαλλοντικών όρων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η περίληψη της απόφασης του ΣτΕ, «η ισχύς των αρχικώς εγκριθέντων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας έληξε την 31η.12.2010 και η ΔΕΗ υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2010 αίτημα ανανέωσης, η δε προσβαλλόμενη ανανέωση-τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων εξεδόθη στις 8.9.2017».
«Η ισχύς της αρχικής ΑΕΠΟ είχε λήξει το αργότερο με την πάροδο δεκαετίας από την έκδοσή της (δηλ. είχε λήξει το Σεπτέμβριο του 2016 πρβ. ΣτΕ 2722/2017), και για την ανανέωση ή τροποποίησή της, μετά την κατά τα ανωτέρω λήξη της, έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία εξ αρχής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατόπιν εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Με δεδομένο ότι το «σβήσιμο» των δύο μονάδων θα είναι πρόσκαιρο, η αναστολή της λειτουργίας τους δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα με την ασφάλεια της τροφοδοσίας. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις τιμές της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Πρσφυγή το 2017

Υπενθυμίζεται πως, για την ακύρωση των αποφάσεων ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων των δύο μονάδων, είχαν προσφύγει το 2017 στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Client Earth.
Με τις αποφάσεις 1606/2019 και 1607/2019, που εξέδωσε το Ε’ Τμήμα στα μέσα Σεπτεμβρίου, το ΣτΕ δικαίωσε τους προσφεύγοντες.
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο σταθμών, παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου που προκαλούν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης