Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εγκρίθηκε από την DG Comp το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Εγκρίθηκε από την DG Comp το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager θα βρίσκεται αύριο 10/10 στην Αθήνα
Το APS Ηρακλής αποτελεί γεγονός και αύριο 10 Οκτωβρίου 2019  το πρωί θα ανακοινωθούν από τις Βρυξέλλες οι λεπτομέρειες του νέου πλαισίου που θα αποτελεί τη συλλογική λύση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Πιθανότατα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από την ίδια την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η οποία άλλωστε αύριο 10/10 έρχεται στην Αθήνα.
Οι λεπτομέρειες που αφορούν το σχέδιο έχουν κλειδώσει και εκτιμάται πως η ανακοίνωση θα επισπεύσει τις ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων δίνοντάς τους μάλιστα την ευχέρεια να κινηθούν παράλληλα με τις συμφωνίες τιτλοποιήσεων.
Στο APS θα ενταχθούν οι τράπεζες σταδιακά και θα έχει δυναμικό χαρακτήρα.
Κάθε τιτλοποίηση θα είναι διαφορετική και κάθε τράπεζα θα έχει το υποσύνολό της μέσα στο σχήμα του APS.
Τα δάνεια θα τεστάρονται και θα λαμβάνουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου στην πράξη θα επιβεβαιωθεί πως οι ανησυχίες των πιστωτικών ιδρυμάτων υπήρξαν μάλλον υπερβολικές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις  πάντως το γεγονός πως σαν σχέδιο το APS θα είναι αυτό που θα έχει και τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αγορά – η Ιταλία και η Ισπανία έκαναν τον κύκλο τους- εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Έτσι η Ελληνική Κεφαλαιαγορά από αυτήν την άποψη έχει τη δυνατότητα να περάσει σε ένα άλλο στάδιο.
Η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αξιολογείται σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο ΒΒ-.
Οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν από την Ελλάδα συνέχεια και υπ’ αυτήν την έννοια το Υπουργείο ήδη ετοιμάζει τον Ηρακλή ΙΙ.
Για την Ευρωπαϊκή Εποπτεία τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν μείζον θέμα σε ότι αφορά την τραπεζική ενοποίηση και υπ’ αυτήν την έννοια θα στηριχθεί με κάθε τρόπο η προσπάθεια μείωσής τους από τη χώρα μας καθώς η Ελλάδα αποτελεί το κράτος εκείνο με το μεγαλύτερο ποσοστό ΝPEs όπως πιστοποίησε σήμερα η ΕΚΤ με την τελευταία της σχετική έκθεση.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Ηρακλής

1)Οι αρμόδιες αρχές θα εγκρίνουν το σχέδιο Ηρακλής στις 10 Οκτωβρίου 2019.
2)Οι τράπεζες θα μπορούν να τιτλοποιούν έως 30 δισεκ. NPEs
3)Θα εκδίδουν 3 ειδών ομόλογα, senior, mezzanine και Junior, τα senior bond στα 30 δισεκ. NPEs αντιστοιχούν σε 9-10 δισεκ. κύρια ομόλογα
4)Οι τιτλοποιήσεις και ειδικά τα senior bond θα φέρουν βαθμολογία ΒΒ- όση είναι και η βαθμολογία της Ελλάδος.
Στην Ιταλία ήταν επενδυτική βαθμίδα και στην Ελλάδα είναι ομόλογα σκουπίδια.
Παρ΄ ότι στην Ιταλία οι όροι ήταν καλύτεροι η Ελλάδα με το σχέδιο Ηρακλής καταφέρνει και διαμορφώνει καλύτερο νόμο από την Ιταλία
5)Υποχρεωτικά οι τράπεζες θα ενσωματώσουν μόνο καλής ποιότητας κακά δάνεια στο σχέδιο Ηρακλής.
Π.χ. δάνεια σε βαθιά κατάψυξη δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Ηρακλής
6)Η πληρωμή της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες και αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα – και σημείο τριβών και διαφωνιών – θα αναφέρεται ότι πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά για όλα τα έτη.
7)Όμως εξετάζεται η εξής λύση ώστε να μειωθεί το ρίσκο για τις τράπεζες.
Να μην πληρώσουν πραγματικά εφάπαξ την προμήθεια, αλλά να την εμφανίσουν λογιστικά στην πρώτη χρήση.
Π.χ. εάν μια τράπεζα πρέπει να πληρώνει 50 εκατ προμήθεια τον χρόνο για 5 χρόνια είναι 250 εκατ.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν σε πραγματικούς όρους 50 εκατ αλλά στην πρώτη χρήση θα εμφανίσουν στον ισολογισμό υποχρέωση 250 εκατ.
8)Η προμήθεια στηρίζεται στο ελληνικό CDS Credit Default Swaps που θα είναι 1,75% τον πρώτο χρόνο και ακολούθως 2% μετά τα πρώτα τρία χρόνια – με βάση το 5ετές CDS –
9)Στο σχέδιο Ηρακλής θα συμμετάσχουν, Πειραιώς, Eurobank, η Εθνική με μικρή τιτλοποίηση γιατί θέλει να αξιολογήσει την επίδραση στα κεφάλαια ενώ η Alpha bank είναι ασαφές τι θέλει να κάνει.
Κάποιοι λένε ότι θα υιοθετήσει το σχέδιο Ηρακλής κάποιοι άλλοι ότι θέλει να πάρει την πρόταση της ΤτΕ η οποία απορρίφθηκε από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>