Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ι. Μάργαρης: Ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ - Βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου

Ι. Μάργαρης: Ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ - Βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου
Η σημαντικότερη των μελετών είναι, προφανώς, η Μελέτη Επάρκειας του Συστήματος, η οποία θα κατατεθεί εντός Νοεμβρίου, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μάργαρης
Ο ΑΔΜΗΕ παρουσιάζει τα σχέδιά του για διευκόλυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην Αποθήκευση και το Target Model. Επιπλέον, υποβάλλει προτάσεις στο ΥΠΕΝ για επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και των διαδικασιών πρόσληψης ταλαντούχου δυναμικού που αποτελούν προϋπόθεση για ταχύτερη υλοποίηση των έργων διασύνδεσης.
«Αν καταφέρουμε ως χώρα να βελτιώσουμε το αδειοδοτικό πλαίσιο που διέπει έργα Υποδομών στην Ενέργεια, να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους για την άμεση ένταξη τους στην αγορά εργασίας στην Ενέργεια και να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες στο Σύστημα (ΑΠΕ, αποθήκευση, offshore αιολικά κ.λπ.), θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε επίπεδο υλοποίησης και όχι μόνο σχεδιασμού ένα ενεργειακό σύστημα state-of-art διεθνώς», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, από το βήμα του συνεδρίου «Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας» την Πέμπτη.

Βασικά σημεία της ομιλίας:

Μελέτη Επάρκειας Συστήματος

Η σημαντικότερη των μελετών είναι, προφανώς, η Μελέτη Επάρκειας του Συστήματος, η οποία θα κατατεθεί εντός Νοεμβρίου. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα που αφορούν στους στόχους για την απολιγνιτοποίηση και τις ΑΠΕ, θα έχουμε ετοιμάσει πριν το τέλος του έτους όλες τις απαραίτητες μελέτες (Λειτουργίας, Στατικής Ασφάλειας κ.λπ.), προκειμένου να αξιολογηθούν τόσο τεχνικές παράμετροι του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ όσο και οικονομικές παράμετροι όπως, για παράδειγμα, το κόστος των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι. 

Νησιωτικές Διασυνδέσεις

Ο δικός μας ρόλος στην επίτευξη των στόχων αυτών είναι προφανώς η Ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή οι νέες υποδομές Μεταφοράς που θα απαιτηθούν σε επίπεδο τόσο Διασυνδεδεμένου Συστήματος όσο και σε επίπεδο Νησιωτικών και Διεθνών Διασυνδέσεων. Ειδικά για τις διασυνδέσεις των νησιών, έχουμε ήδη εξαγγείλει χρονοδιαγράμματα για τις διασυνδέσεις των υπόλοιπων Δυτικών Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Επίσης για το Βόρειο Αιγαίο έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για το τελικό σχήμα Διασύνδεσης και εντός Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε στο πλαίσιο του Δεκαετούς μας Προγράμματος το συνολικό σχήμα Διασύνδεσης όλων των νησιών του Αιγαίου με στόχο ολοκλήρωσης πριν το 2030. 

Επιτάχυνση αδειοδοτικών διαδικασιών

Η εμπειρία μας έχει καταδείξει ότι η κρίσιμη διαδρομή των έργων μας, το πότε δηλαδή μπορούμε να παραδώσουμε τα νέα έργα μας, καθορίζεται από τις αδειοδοτικές διαδικασίες και την περιβαλλοντική αδειοδότηση τους. Από την στιγμή που αυτά εξασφαλίζονται, ο ΑΔΜΗΕ -όπως έχει αποδείξει την τελευταία διετία με την επιτάχυνση των μεγάλων έργων του- είναι σε θέση να δεσμευθεί και να υλοποιήσει μεγάλα έργα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματά τους και επιταχύνοντάς τα περαιτέρω. Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη στείλει σχετικές προτάσεις νομοθετικού χαρακτήρα στο ΥΠΕΝ που θα επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις των έργων μας (περιβαλλοντικά, απαλλοτριώσεις κ.λπ.) προκειμένου να μπορούμε και εμείς να δεσμευθούμε για ακόμα πιο έγκαιρη ολοκλήρωση του Δεκαετούς Προγράμματος. 

Target Model

Την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα διευκολύνει σημαντικά και η εισαγωγή του νέου μοντέλου αγοράς, γνωστό ως Target Model, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Σε λίγες ημέρες, την 1η Νοεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το νέο καθεστώς για τις ΑΠΕ, δηλαδή την αποζημίωση των ΑΠΕ με λειτουργική ενίσχυση, και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα, εδώ και πολύ καιρό, για την εφαρμογή αυτή. Αυτή την περίοδο, υλοποιούμε επίσης το νέο σύστημα για διαχείριση, πιστοποίηση και εκτίμηση μετρήσεων που θα περιλαμβάνει ΑΠΕ υψηλής και στο άμεσο μέλλον και μέσης τάσης. Το νέο αυτό σύστημα θα διευκολύνει και θα επιταχύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία πιστοποίησης των μετρήσεων ΑΠΕ, διευκολύνοντας την ορθή διαχείριση των χαρτοφυλακίων ΑΠΕ από τους aggregators, με την παροχή έγκαιρης όσο και έγκυρης ενημέρωσης για τα δεδομένα μετρήσεών τους.

Αποθήκευση

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι η Αποθήκευση. Ο ΑΔΜΗΕ διερευνά μόνος του αλλά και σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του κλάδου ποιος μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος του στη νέα εποχή της αποθήκευσης ενέργειας, σε τεχνικό και σε ρυθμιστικό επίπεδο, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και όχι μόνο. Στη δραστηριότητα αυτή, ο ρόλος μας δεν θα είναι ρόλος παθητικός, αλλά ρόλος developer, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη και τη διαχείριση συστημάτων αποθήκευσης στη χώρα, σε συνεργασία με άλλους επενδυτές. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι είτε μπαταρίες είτε έργα αντλησιοταμίευσης. Προνομιακό πεδίο για εμάς είναι προφανώς τα νησιά μας, στα οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει πρόσβαση μέσω των υποδομών που έχει αναπτύξει και επεκτείνουμε διαρκώς.

Προσέλκυση ταλαντούχου δυναμικού

Η βελτίωση των χρόνων απόκρισης, εξαρτάται, εκτός από τις αδειοδοτικές διαδικασίες όπως προαναφέραμε, και από το ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικά το ζήτημα αυτό, το διαπιστώσαμε πρόσφατα με την Αριάδνη Interconnection, όπου κατορθώσαμε πολύ γρήγορα να προσελκύσουμε νέο κόσμο που διαθέτει όμως σημαντική εμπειρία σε μεγάλα έργα της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο ΑΔΜΗΕ, με την πολύ καλή φήμη που έχει χτίσει εντός και εκτός συνόρων για την ταχύτητα με την οποία υλοποιεί τα έργα του, έχει κατορθώσει να προσελκύσει άρτια εκπαιδευμένους μηχανικούς και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά τον επαναπατρισμό επιστημόνων που είχαν αναγκαστεί να αναζητήσουν εργασία στην Ευρώπη και αλλού.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης